Sommerfugl
Danskarna och normännen har ett så vackert namn på fjärilar, sommerfugl.
Våra mellansvenska fjärilar har haft en svår inledning på sommaren med oftast kyligt och blött väder -- men nu har det blivit fart på dem! Här en hona av silverstreckad pärlemorfjäril som slagit sig ner på ålandsroten.



Den silverstreckade har flugit vid torpet i Roslagsskogarna i ett par veckor nu. Vi har tre "fjärilsträdgårdar": 1. tistlarna på kalhyggena runt om och bakom lagården. Det är så vist ordnat att först blommar kärrtisteln och när den börjar vissna kommer åkertisteln och till sist (de något färre) vägtistlarna. 2. Vi planterade en kungsmynta (kallas visst också oregano i handelsträdgårdarna) som nu har spritt sig; den drar till sig massor av fjärilar. 3. Rödklintsängen, som i själva verket är en vändplan på skogsbilvägen som jag klipper på så sätt att rödklinten gynnas. Den silverstreckade fördrar tistlarna, men låter sig också väl smaka av rödklinten och kungsmyntan.
Här har två hannar slagit sig ner på åkertisteln.



Den silverstreckade underifrån, den teckning som givit den namnet och - föutom storleken - gör det lätt att skilja den från de andra pärlemorfjärilarna.



Skogsnätfjäril på kungsmynta.



Litet taskigt kanske, men här är skogsnätfjärilarna fotade mitt i akten! De gör så här fjärilarna, de kopplar ihop sig och sitter sedan en bra stund på idet här fallet en åkertistel.



Jag undrar hur många som känner till luktgräsfjärilen? Den är nog en doldis i folks medvetande, trots att den är så vanlig och den första av "sommarfjärilarna" som man här i mellansverige kan se många av. Antagligen är det på grund av dess anspråkslösa yttre. Hos oss "svärmar" den på kungsmyntorna, när detta skrivs går dess säsong mot slutet.



Pärlgräsfjärilen är på utgående nu; den är en tidig sommarart. Mest gillar den trädgårdstimjanen, när den blommar. Nu på slutet håller den tilgodo med kungsmyntan. Här har den slagit sig ner på en gullkrage, antagligen för att jag skulle få en färgstark bild!



Vill du se skogsgräsfjärilen, så ska du passa på i år. I södra Sverige flyger den nämligen bara vartannat år, 2009, 2011, osv. Vill du se den 2010 får du åka norrut. En mörk skönhet som är vanlig de år den flyger.



...och i närbild, här tillfälligt på en gullkrage. Kanske gillar den liksom jag den starka gula färgen?!



Vi har ett par lavendellister, men trots sin väldoft lockar den till sig få fjärilar. Här har en rapsfjäril slagit sig ner, men annars är det nästan bara tåtelsmygaren och en och annan nässelfjäril man ser på lavendeln.



Ytterligare ett par pärlemorfjärilsarter. Först en skogspärlemorfjäril...



...och sedan en trött älggräspärlemorfjäril.



Om luktgräsfjärilen är en doldis, så är nog påfågelögat en kändis? Här har jag tillfälligt lämnat roslagstorpet och förflyttat mig till Sörmland, någon mil utanför Nyköping. Där flög de första påfågelögona av sommargenerationen den 24-25 juli. Vid torpet inne i skogen drygt 15 mil norrut flög de första den 29 juli.



...visst är den vacker!



Jag höll sånår på att glömma bort nässelfjärilen! Inte så konstigt kanske, för den är en sådandär slitstark sak, som bara finns där. Först tidigt på våren när den övervintrade flolårsgenerationen flygger tillsammans med citronfärilarna och påfågelsögona (och någon enstaka sorgmantel). Sedan under en lång period på sommaren och till sist kan man se de övervintra i någon fönstersmyg i uthusen.



Blåvinge! Så små, men så vackra! Det är inte så konstigt att blåvingen fångar människans sinnen -- minns Strindbergs berättelse där blåvingen möter gullpudran.
Här har troligen en hane och hona av ljungblåvinge slagit sig ner på en skvattramskvist på en av de -- med Roslagsmått mätt -- stora mossarna i Rialaskogen. Hed- och ljungblåvingarna är inte lätta att sklija åt, ia alla fall har jag fortfarande svårt för det.



Blåvinge!



En vacker komposition, även om skärpan på fjärilen kunde ha varit litet bättre. Dessutom ett slitet exemplar.
Hed/ljungblåvinge längst ut på ett tuvullsstrå.



Klassikern, den som alla känner till: citronfjärilen. Högsommarens första exemplar, den 29 juli vid skogstorpet i sydöstra Roslagen.



Till sist den här gången, två sällsynta gäster. Tistelfjärilen immigrerar till Sverige om somrarna, olika många beroende på väder och vind. Jag såg några ex tidigt i somras, kanske är detta en som hunnit kläckas här.



En mycket exklusiv gäst så här inne i skogen: sandgräsfjäril. Jag ser den annars på alvaret på Öland och har tagit bättre bilder av den där, följ länken nedan! Här dök den plötsligt upp på ett av hyggena intill torpet och uppehöll sig typikst nog kring de två små berghällar som går i dagen där.
2009-07-30.


  • Fler fjärilsbilder!