Rydboholm revisited.
Vad gör du just nu?, frågar Facebook uppfordrande. Svaret är att jag vandrar i den Engelska parken vid Rydboholms slott. Här syns gamla och nya tiders miljardärers rikedomar bättre än på många andra håll. Innanför de höga stängslen anläggs en stor fransk trädgård och på bilden syns ett gammalt minnestempel vid Fågelnäsviken. Det blåser kallt som f-n men det hindrar inte de nyanlända svartvita flugen och trädpiplärkan att sjunga några strofer. I sundet en koloni med skäggdoppingar.
  När jag bodde i Täby åkte jag hit ibland och gick ensam eller med Eva eller Paul eller Lars Hugo förbi slottet och fortsatte genom den igenvuxna engelska parken ner till Hällsundet och Kyrkfjärden. Det var länge sen sist, jag har några bilder från 1972, men jag var hit någon gång senare i slutet på 70-talet med Helene. Då var det inte lika välskött som idag, det var kanske som så många andra stora egendomar i svackan mellan den gamla tidens billiga arbetskraft och vår tids riskkapitalister och annat frälse som med sina enorma inkomster lagt under sig godsen och plöjer ner en del av sina rikedomar i dem. Här har det blivit något av en gated community där man numera får beskåda det vackra slottet och de nya herrgårdshusen bakom grindar och höga stängsel. Och mer ska det bli: idag stod cementbilarna och de estniska långtradarna på kö för att leverera till ett nybygge. Men man får än så länge parkera uppe vid kyrkan och gå genom den långa allén och passera slottsområdet till den Engelska parken, och det är värt besväret. Sånglärkorna sjöng över fälten och en sävsparv sirpade i vasskanten intill den privata bryggan. I skogen nedanför det storslagna minnesmonumentet över Magnus Fredrik Brahe (1756 - 1826) hörde jag årets första svartvita flugsnappare och i Hällsundet håller skäggdoppingarna till så som de gjorde 1972, idag var det minst 20 fåglar i kolonin. Nere vid Fågelnäsviken reser sig ännu ett storslaget/storvulet minnesmonument, tillägnat Magnus Fr Brahes fösta hustru Ulrica Chatarina Koskull (1759 - 1805). Hon fick, på tal om rika människor, Rydboholms gods i morgongåva av sin make men gick bort 46 år gammal efter att ha fött sju barn – men bara ett nådde vuxen ålder.
  Nu är det greven och finansmannen Gustaf Douglas och hustrun Elisabeth, född von Essen som äger gården och på vägen tillbaka till bilen passerar vi ett stort stall; så är det också många hästar i ätten Douglas vapen! (2018-04-24)Slottet den 3 juni 1972.


... och idag, närmare än så här kommer man inte!Det berömda Vasatornet den 3 juni 1972.


Stabyggningen 26 augusti 1972...


... och idag.


Infarten är väl skyltad.


Minnesmärket över Magnus Fr Brahe.

Diogenes tunna vid Hällsundet. (Syftande på anekdoten om den grekiske filosofen Diogenes som påstods leva enkelt i en tunna på stranden)


Minnesmärket över Ulrica Chatarina Koskull.


Minnestemplet vid Fågelnäsviken.


Minnestemplet, interiör.


Utsikt från Minnestemplet över Fågelnäsviken och Stora Värtan.


Den planterade bokskogen i parken har fröat av sig rejält!


Skogshyddan.


Sågen den 3 juni 1972, idag riven. Låg bakom magasinet.


Magasinsbyggnaden.


Östra Ryds kyrka.