Dagboken

En bild och några ord, som regel hämtade från Facebook, men ibland utvidgade.
Wallenbergarnas bäste vän.
Jimmie Åkesson är som bekant en fascistisk demagog av Hitlertyp; där Hitler hade judarna har Jimmie invandrarna/flyktingarna. Vi hörde det idag, tydligt, i hans tal i Almedalen. Han ägnade första delen av sitt tal åt de "tiotusentals gängkriminella" ("tiotusentals",han sade så) och "massinvandringen" som, enligt honom, tack vare den socialdemokratiska slappheten skapat ett fullständigt och systemhotande kaos i vårt land. Därför fyller man nu upp fängelserna och, enligt amerikansk modell, gör dem till riktiga plantskolor för kriminella. Man börjar redan med 13-åringarna som ska dömas till livstidsstraff. Ja, ni hörde rätt, trettonåringar. Hur obehagligt det än är med de kriminella som skjuter ihjäl folk och de (av media uppblåsta?) förtjänster de gör på sin verksamhet är de trots allt småföretagare när man jämför med vad kapitalägarna, Wallenbergarna och kretsen kring dem och deras politiker sysslar med. De som lyckats privatisera en stor del av den samhälleliga servicen, fördyrat och förslummat den och gör grova pengar på den. Det nämner inte Jimmie något om och gör han det, som i fråga om skolorna, så viftar han bort det. Han är därför Wallenbergarnas bäste vän, så som fascisterna alltid varit storkapitalets främsta och mest brutala stödtrupper. Han drar sig inte heller, och får applåder för det av sin publik, glöm inte det!, att återigen svärta ner de tiotusentals invandrare, många av dem flyktingar, som gör en så stor insats i vårt land, vi ser det dagligen, och inte vill något hellre än att hitta en plats i vårt svenska samhälle. Det är så avskyvärt att det inte finns ord för det. I synnerhet som Jimmie och hans regeringskollegor stött och bidragit till alla de, fr.a. USA:s, krig som medvetet har skapat "massinvandringen". Och han, som mitt under slakten i Gaza åker ner till Israel och bedyrar sitt stöd till folkmördarna. Han om någon borde veta hut! - - men det gör han inte därför att han är en rå, iskall fascistisk demagog som vill nå ära, makt och rikedom på andras bekostnad.
  Andra delen av sitt tal ägnade han åt skolan, han tänker sig att partiet ska vinna nästa val på den frågan. Det kommer trots allt färre flyktingar och den käpphästen börjar kanske bli litet trött; alltså satsar vi på en ny häst. Men vad sade han egentligen? Hade han något nytt att komma med? Det skulle i så fall vara att staten bör ta över huvudmannaskapet, men strax dessförinnan deklarerade han att ägarfrågan är ett blindspår; det är innehållet som är det viktiga. Ja just det, men vilket innehåll? Där visade det sig att även om han satt skolan som rubrik så handlade det bara om de sedvanliga hårda tagen mot folk, kvarsittning, veta hut, och så förstås även här hets mot invandrare. Några ökade resurser till skolan är det inte tal om och han nämnde förstås inte heller något om mer pengar till vården (och var tog förresten vallöftet om en stärkt tandvårdsersättning vägen!?).
  De pengar som den svenska skolan, den svenska vården, den svenska infrastrukturen, etc, skriker efter - de pengarna har Jimmie tillsammans med övriga riksdagspartier, ingen nämnd och ingen glömd, Skickat till NATO (120 miljarder till att börja med) , till EU (40-50 miljarder netto), USA:s Ukrainakrig (hittills 40 miljarder, minst), alla skatterabatter för de rika. Osv. Självklart finns då inte de pengar som skulle kunna göra skillnad - - och därför blir det piskan istället.
  "Vi leder och de andra följer", skröt Jimmie i sitt tal. Och det stämmer ju, så är det, men det han inte sade och det han kanske inte ens själv begriper, och det de flesta av hans följare inte förstår, är det att han bara är en buktalare för Wallenbergarna och kretsen kring dem. På samma sätt som Hitler bakom allt skrikande, hakkorsen och hemskheterna talade för de tyska kapitalisterna; de som verkligen berikade sig på diktaturen och krigen.
  Så hemskt är det och lär förbli så länge som vi låter oss vaggas till sömns av alla dessa undermåliga journalister och de sämsta politikerna sedan den allmänna rösträtten infördes.Andra dagen.
Jag är på "Stället med utsikten som man aldrig kan se sig mätt på", det drar mot kväll och dags att lyssna till några kloka ord från Visby. Dagen har varit varm, härligt, de första kungsmyntorna har slagit ut och de första sommarfåglarna flockades kring dem, idag flera ängssmygare.
  Det är den andra dagen på den numera komprimerade Almedalsveckan. Jag skrev igår om Jimmie, denna avskyvärda människa, och efter honom kom Demirok. Centerpartisterna får ursäkta men jag hoppar över honom.
  Först ut idag var landets statsminister, fifflaren Kristersson. Enligt hans tjänstvilliga journalister på SvT var hans viktigaste budskap att han ska ge klartecken för ytterligare ett par tusen övervakningskameror; det ska ta knäcken på brottsligheten. Vi ska ju lita på våra journalistsnillen på SvT och när både de och Kristersson säger det så får vi lita på dem och därmed är det problemet löst.
  Låt oss istället ta oss an Magdalena. Hennes tal var av en annan karaktär än den hatiska spottloska som Jimmie levererade igår. Hon ska ha heder av att hon inledde med att påminna om att "i natt föll återigen bomberna över Gaza, trots den Internationella domstolens beslut. Det är en skamfläck i mänsklighetens historia", sade hon och krävde att Sverige ska stå upp för den internationella rätten. Hon tror på tvåstatslösningen, det gör inte jag, den är en bluff, och jag önskar att även hon borde stå upp mer och tydligare för palestiniernas sak.
  I nästa avsnitt tog hon naturligtvis upp Ukrainakriget och avslutade med det tvetydiga "Slave Ukraine". Hon liksom det politiska och militära och kapitalägande ledarskapet i övrigt bedriver en felaktig och farlig politik om Ukrainakriget. De förlänger och brutaliserar det ytterligare genom att skicka ännu mera vapen dit, bekostade med nerdragningar i den svenska vården, färre bostäder till våra unga och än mer urholkade pensioner. De sluter som vanligt upp bakom det USA som i vanlig ordning vill ha mera krig. Sverige borde istället gå i spetsen för ett eldupphör och fredsförhandlingar för att uppnå en någorlunda rättvis fred; tänk Kubakrisen 1962. Hon nämnde förstås inte heller sitt svekliga, farliga och dåraktiga agerande i NATO-frågan.
  Merparten av hennes tal handlade om välfärdsfrågorna, om än i ganska allmänna ordalag. Kanske vill hon ha ett stärkt barnbidrag och CSN-bidrag även under sommarlovet. Hon kritiserade regeringen som sänker skatterna för de välbeställda och vägrar beskatta bankernas miljardvinster-- samtidigt som vården annonserat att 5.000 ska bort. Hon glömde som vanligt tandvårdsförsäkringen som (s) en gång införde men sedan i ett av sina krispaket tog tillbaka. Men hon vill att alla ska ha rätt till ett jobb, en bostad och en pension. Vi måste ha ett Sverige som håller ihop, betonade hon gång på gång.
  Hon påminde om att 7 av 8 riksdagspartier ställt sig bakom och gått till val på och lovat EU att genomföra klimatåtgärder, om de löftena inte hålls blir det dyrt för Sverige. Samtidigt påpekade hon att omställningen ska göras på rätt sätt - - det ska bli billigare för folk. - Idag är det väl tyvärr så att det svider i plånboken vilket har väckt ilska runt om i Europa.
  Hon tog också upp de stora techbolagen som tjänar grova pengar på i vissa avseenden negativa sociala media, "marknadskrafterna har misslyckats och därför måste politiken reglera verksamheten, i synnerhet för våra barns trygghet".
  Magdalena talade som sagt mycket om folkhemsfrågirna. Hon tog också upp skolan och krävde att vi ska ta tillbaka kontrollen över den och helt avskaffa marknadsskolan - där fick hon starka applåder. Hon krävde också att svenska ska vara huvudspråk ända från förskolan. Det nappade förstås våra journalister på, så snedvridet inställda de är på allt som har en verklig eller inbillad repressiv touch.
  Magdalena hade i början av sitt tal påmint om att det vi idag älskar med Sverige och tagit för givet uppnåtts genom våra förfäders organiserade kamp. Hon avslutade därför med att framhålla att hon vill ha ett Sverige med rättvisa, respekt och gemensamt ansvar. "Vi får ett bättre land om vi stöttar varandra", sade hon och avslutade med att vägen dit är att vi engagerar oss. Det kan man ju hålla med om, samtidigt som man önskar att hon och de andra politikerna visar respekt mot oss väljare och slutar upp med att kuppa igenom dyra, förnedrande och livsfarliga Nato-anslutningar och DCA-avtal.
  När jag skrivit klart har det svalnat och fåglarna vaknat till liv och bjuder på litet kvällsmusik: svartvita flugsnapparen, trädpiplärkan och göken.


Tredje och fjärde dagen.
Den tredje dagen i Almedalsveckan fick vi fint besök vid “Stället med utsikten ...” – en sälgskimmerfjäril slog sig ner på Helene och satt där så länge att jag hann ta några bilder. Det är en mycket vacker “sommarfågel” – jag tycker så mycket om det där norsk-danska namnet på fjärilarna – som på senare år har spritt sig norrut i landet. Det är tredje gången vi ser den vid “Stället” i östra Sörmland. Den här varma och soliga dagen kom också den första silverstreckade pärlemorfjärilen, skogsnätfjärilen, luktgräsfjärilen och så ängssmygarna som trivdes på lavendeln. När kungsmyntan och åkertistlarna börjar blomma på allvar om några dagar blir det mera fart på sommerfuglerne.
  Idag var det Nooshis tur, innan dess talade miljöpartisten, de hade vind i seglen i EU-valet men trots det låter jag honom tala utan kommentar.
  Nooshi, ja. Jag hade en del förhoppningar om henne när hon skulle städa upp efter Jonas Sjöstedt, smilfinken och lappskrivaren som gjort upp med Löfven trots att denne hade gått med på centerns krav att slakta Arbetsförmedlingen och hyresregleringen, m.m. När Nooshi tagit över och hyrorna kom upp i riksdagen vägrade hon och (v) att stödja regeringens och centerns förslag. Det blev regeringskris där det hela slutade med att Annie Lööf och centern backade och både Löfvenregeringen och hyresregleringen blev kvar tills vidare. Jag fick som sagt hopp om en tuffare ledning för (v), men den fortsatta utveckligen där de gett efter om Ukrainakriget och Nato-anslutningen har visat att hon tycks vara av samma skrot och korn som Sjöstedt. Min bedömning idag är därför att kalabaliken kring hyresregleringen var riggad. Det var väl stark t.o.m. för (s) att ge upp hyresregleringen men eftersom man förhandlat fram en regeringsuppgörelse med centern satt man fast. Och gjorde därför i hemlighet upp med (v) att de skulle hålla i yxan och på så sätt rädda skinnet på (s), och kanske även på centern, och själva få löfte om en plats i nästa (s)-regering? En del tyder på det sistnämnda.
  Hennes tal idag var i stort en fortsättning på Magdalenas tal dagen innan. Jag gillar att de båda, framför allt Nooshi, fokuserar mer på välfärdsfrågorna än kriminaliteten och de säger ungefär samma saker, men Nooshi något tydligare. Hon vill stoppa ytterligare sänkningar av de rikas kapitalskatter och istället satsa pengarna (4 miljarder) på elevhälsan. Bra. Hon vill också ta itu med de skenande matpriserna. Svårt, men också bra. Regeringen med (sd) i spetsen vill ju försämra både a-kassan och sjukersättningarna, Nooshi och (s) vill istället ta bort karensavdraget. Bra. Hon, (s) och (v) har en längre kravlista med nya bostäder, satsningar på infrastrukturen, osv. Bra, och man får hoppas att åtminstone något går igenom om de skulle vinna nästa val. Det finns emellertid en hake på alla dessa reformer. De ska betalas på ett eller annat sätt. Socialdemokraterna vågar inte återupprätta beskattningen av förmögenheter, arv och fastigheter. Samtidigt vill både de och (v) fortsätta miljardrullningen till Nato, Ukraina och EU. Det handlar om flera hundra miljarder årligen som ska tas någonstans ifrån; gissa var! Ebba Bush löpte i sitt tal den fjärde dagen linan ut och föreslog att statens utgiftstak ska revideras och statsskulden öka; hon behöver ju dessutom pengar till kärnkraftverken. Det är samma politik som tidigare högerregeringar har fört, man har bl.a. finansierat skattesänkningarna för de rika på det sättet, varför räntan på statsskulden som redan idag är en tung post i den årliga budgeten kommer att gröpa ur statsfinanserna ytterligare.
  Nooshi gjorde också ett kort inpass med en internationell utblick. “Vi står längst fram i stödet till Ukraina tills den siste ryske soldaten har lämnat landet”, sade hon. Hon utvecklade det inte närmare så det är därför litet svårt att veta vad hon och (v) egentligen menar. Inte ens ett eldupphör och förhandlingar innan alla ryska soldater har lämnat Ukraina, inklusive Krim – är det vad de anser? Hon ska ha cred för att hon kallade det som pågår i Gaza för ett folkmord och krävde sanktioner mot Israel. Om hon och alla andra som resonerar som henne i fråga om Ukraina är konsekventa när det gäller Israel bör de förutom sanktioner - som de har infört mot Ryssland – också kräva att judarna ska lämna Israel eftersom de till största delen bor på ockuperad och stulen mark, dvs det man kräver av Ryssland i Ukraina. Det är naturligtvis ett orimligt krav på samma sätt som deras Ukrainapolitik är vettlös; den är bara ett eko från USA, eller rättare sagt en uppslutning kring dem och deras krig mot Ryssland och där Ukraina får sitta emellan. En stor del av den svenska och europeiska vänstern är en amerikavänster, den har i en rad konflikter och krig ställt sig på USA:s sida. Och därigenom bidragit till lidandet i exempelvis Syrien och Libyen och öppnat för de högerekstrema att vinna framgångar, senast i EU-valet.
  Ebba, den hemska människan, klev upp på scenen den sista dagen. Jag ordar inte mer om henne och hennes kärnkraftsvurm och traditionella (kd)-politik att urholka statens inkomster. Minns Göran Hägglund som raserade fastighetsskatten, privatiserade apoteken och bilprovningen, med sämre och dyrare service och urholkad välfärd för oss som inte sitter med riksdagslöner; traditionell (kd)-politik. Johan Persson var också uppe ett tag och pratade om skolan. Kan man ta den mannen på allvar? Jag har i alla falla svårt för det och undrar vad min farfar som t.o.m. var riksdagsman för dem skulle tycka om honom och dem han har lierat sig med.
  Vi slutar där och lämnar Almedalen och Sörmland och beger oss hem till skärgårdsön. Artportalen rapporterar om flera fynd av sälgskimmern även här, kanske får vi se den en gång till, vi hoppas på det!


Bilder från Össeby hembygdsförenings utflykt till Harsbo, Bromseby och Tärnholm den 8 juni 2024.

Text & bild om Tärnholm. Ur min kommande bok om Skogsrotens gårdar.
Text & bild om Bromseby. Ur min kommande bok om Skogsrotens gårdar.
Text & bild om Exermans. Ur min kommande bok om Skogsrotens gårdar.

Många, många fler bilder!


Inga Palmér talar vid DCA-manifestationen i Stockholm den 17 juni 2024. Länk till FB-sida med många bilder från mötet.


Bilder från Öland, maj 2024.Vejden blommar rikligt vid Sandvik i år.


Time for facetime bland lammörona.


Brudsporre och tvåblad, Lilla Horns löväng, 29 maj 2024.


Johannesnycklar, Lilla Horn.


Svinrot, Lilla Horn.


Källa gla kyrka.


Meddelande till allmänheten, Högenäs ordre.


Skogsbingel, Hagestads naturreservat.


Alvarlök, Sandviks flygfält.Kungsfågel enligt Oscar, Ottenby Naturum.


Sjöstugorna norr om Sandvik.


27 maj
Det är den 27 maj och vi är på "Stället med utsikten som man aldrig kan se sig mätt på", en sörmländsk försommaridyll (eller är det redan sommar, det går fort nu?). Rödhaken sjunger, en vårfågel, ingen näktergal i år, flugsnapparen har tagit kväll, en gök långt bort. Jag möter en svart snigel på stigen ner mot sjön, de är ovanliga numera, de brunröda har tagit över, skogsstjärnorna blommar, man ser dem som bäst så här i skymningen. Vi åker in till stan för att köpa bensin till maskinerna och passar på att rösta i EU-valet. Jag har tidigare slentrianmässigt röstat på (v) för att markera åt vänster. Det är slut med det nu när även de har anslutit sig till krigspartiet, lagt ner kritiken mot EU och slirar om Nato. Lyssnar till miljöpartiets Bah Kunke på kvällen, kunnig, låter klok och resonerande (mycket större än de nollställda journalisterna), men inte heller hon vågar stå emot krigspartiet, visst ska vi skicka pengar till det vettlösa Ukrainakriget och straffa de få som inte sluter upp till 100 procent på kriget. Eller ska vi säga krigen? De tongivande politikerna, Kristersson, Åkesson och Magdalena är ju för inte bara evigt krig i Ukraina, de stöder också det än mer eviga kriget mot palestinierna. I natt brände israelerna ihjäl folk i ett av alla dessa tältläger, "ni måste vara litet försiktiga", säger Biden (som betalar Israels krig) förmanande och våra svenska politiker muttrar litet; men folkmordet fortsätter. Det enda som sker är att Kristersson och Magdalena kryper ännu längre in i famnen på Biden/Trump eller vem det nu blir som ska styra över oss. Det blev en lång omväg för att förklara att jag röstar på SKP i årets EU-val, kommunisterna är det enda parti som klart och tydligt är emot Nato, EU och krigen. Kommunistspöket biter inte längre på mig; tvärtom. Vi vet vad de tyska kapitalisternas Hitler gjorde, vi vet att de Ukrainska oligarkerna nu återupprättar honom, vi vet vad de ryska kapitalisterna går för och sist, men allra värst, vad USA:s kapitalister förmår med sina atombomber över Hiroshima och napalmen över Vietnam och nu slakten i Gaza i sällskap med de israeliska kapitalisterna. Och våra svenska kapitalister med Wallenberg och deras politiker som anslutit oss till USA. Kort sagt, det behövs en genomgripande förändring, sedan får ni kalla den vad ni vill! Miljöfrågan är viktig och jag förbannar den nuvarande regeringens politik men miljöpolitikerna är inte trovärdiga när de samtidigt sluter upp runt krigen; ingenting är så miljöskadligt som krigen, stridsvagnarna går Inte på grön el och inte bombplanen eller raketerna eller Israels fosforbomber.
  Alltså fredsförhandlingar och en någorlunda rättvis fred!
  Under tiden kan ju vi, som själva ännu lever i fred och nöjer oss med att hälla bensin på brasorna där borta, bokstavligen, se de brinnande tälten i Rafah, vi kan sitta här nära havet, nu har vi förflyttat oss till Öland, och lyssna till stenskvättans gnissel på stenmuren och förundras över vejden som blommar i det torra svallgruset.

30 maj: Ett stramt hus från 1100-talet.
Ett enkelt, stramt hus från 1100-talet, Källa gamla kyrka på norra Öland. Sån J-vla tur att det finns någonting vackert att titta på som motvikt till de skitiga politiker och journalister som uppträder i media. De har under decennier backat upp krigen mot Irak, Libyen, Afghanistan, Syrien, Somalia och Palestina. Slagit sönder det ena landet efter det andra och nu ägnar de utfrågningarna inför EU-valet till att bjuda över varandra i att sätta åt flyktingarna - och skicka ännu mer pengar till krigen. 13 nya friska miljarder idag, då finns det minsann pengar men inte när sjukvården skriker efter resurser. Eller, för den delen, skittunnorna behöver tömmas i naturreservaten. Alla, från Sjöstedt och Bah Kunke ända bort till deras spegelbilder längst ut på högerkanten, ALLA kör de samma race. Livligt sekunderade av de ynkligaste journalister som man kan tänka sig. Nej, nu måste jag vända mig om och njuta av solnedgången över Kalmarsund och lugna ner hjärtat!

31 maj: Propagandaministeriet.
Jag har tidigare påpekat att de tongivande svenska media, inklusive SVT och SR, numera verkar som Voice of Americas svenskspråkiga sändningar.
  Joe Biden har idag lagt fram ett trestegs fredsförslag för Israels krig mot palestinierna. Det handlar såklart inte om en nyväckt sympati med palestinierna utan helt enkelt ren självbevarelsedrift. Kritiken i USA växer mot Biden & co:s stöd till folkmordet och riskerar valresultatet. Kanske når bilderna från Israels omänsklighet fram mer där än här där de tystas ner så gott det går.
  Kvällens Rapport är ett typexempel på den svenska överhetens fötiganden och stöd till Netanyahu. Först ett långt inslag om Ukraina, den f. d. presidentens hade bjudits in än en gång för att hyllas och förses med nya vapen. En första fråga är då varför man ännu inte har bjudit in den palestinske presidenten, f. ö. även han en f. d. Det vågar man förstås inte. Därefter följde ett av Israel planterat påstående att Iran skulle vara inblandade i den påstådda handgranten vid Israels ambassad och tom anlitat svenska gängkriminella. Där slog man verkligen alla flugor i en smäll! Vidare ett negativt hållet inslag om protesterna i samband med doktorspromoveringarna i Lund. Till sist en rapport från London där parlamensledamöter känner sig hotade, med en tydlig vinkling mot ett samband med de israelkritiska protesterna i Storbritannien
  Däremot INTE ETT ORD om att Israel även detta dygn mördat ytterligare palestinier, trots Internationella domstolens beslut, minst 14 män, kvinnor och barn fick sätta livet till.
  Rapportsändningen är ett försåtligt sätt att bedriva USA/Israelvänlig propaganda. Man vinklar protesterna mot palestinakriget i negativ riktning och letar upp all skit man kan om de stater och enskilda som stödjer palestinierna - samtidigt som man tystar ner och tom fötiger de hemskheter som pågår i både Gaza och på Västbanken. Så kan våra svenska politiker och journalister, från höger till vänster, fortsätta med att ösa miljarder över Ukrainakriget samtidigt som de tiger ihjäl palestinierna och låter dem brinna upp i tälten. Av bara farten missar man en nyhet som skulle kunna vara en positiv vändning. Vilket i och för sig är konsekvent, eftersom man med alla medel bekämpar oss som vill få ett slut på det andra kriget!


Voice of America i försommartid.
Voice of America har som bekant tagit över Sveriges radios och SvT:s nyhetssändningar och politiska programverksamhet. I kvällens Rapport såg vi ännu ett exempel. Två utrikespolitiska nyheter toppade. Dels mordet på öppen gata på Slovakiens premiärminister, vidrigt, dels de förnyade ryska angreppen mot städer och byar i närheten av Charkiv. Gråtande äldre människor som än en gång i sitt liv tvingas fly från sina hem. Förfärligt! Dock fattades den tredje nyheten för dagen: den att Israel återigen och med förnyad intensitet bombat civila i ett av flyktinglägren i Gaza. Folk hade samlats vid en “internet acces point” och minst fyra dog och många skadades och stora materiella skador. Som vanligt. Och som vanligt teg det svenska nyhetsprogrammet, INTE ETT ORD ELLER EN ENDA BILD om detta i dagens sändning (men många bilder från Ukraina). Det är naturligtvis medveten propagande – om svenskarna dagligen skulle få se vad som pågår i Gaza lika utförligt som varenda bomb i Ukraina redovisas skulle naturligtvis kravet mot den svenska regeringen och Magdalena Andersson växa i styrka och kräva att de slutar stödja USA/Israels krig. Nu är det inte så. De flesta av dessa ynkryggar till politiker och journalister är inte rasister (av Åkessons typ), det är bara det att de är så hjärntvättade med det USA-amerikanska tänkandet att de inte kan och vill se de grymheter som pågår från deras sida. De blundar och samtycker och hoppas att väljarna ska glömma var de står. USA beviljar nu ytterligare en miljard dollar till Israels krigföring, protester mot det? Istället ännu ett gulligullreportage med Billström som presenterar Sveriges rymdprogram i – Texas! Var annars?! Det är ju där de hör hemma. Helt följdriktigt så stöder den svenska propagandaapparaten protesterna i Georgien mot den lag som kräver att utländska påverkanskampanjer ska redovisa var pengarna kommer ifrån. Högst motiverat och liknande lagar finns i bl.a. USA men tydligen inte i Sverige. Och därför kan exempelvis en USA-finansierad kille som Carl Bildt framträda i svenska media som någon slags opartisk expert utan att redovisa vem han talar för.
  Voice of America alltså, från morgon till kväll. Och däremellan några vackra svenska blommor, kungsängsliljorna blommar nu i Grenholmens ängar i Anderssvedja by i Roslagen. Man bör kanske påminna om det: Man kan älska det svenska kulturlandskapet som nu är som allra vackrast – och samtidigt känna medlidande med dem som i dessa tider har ett helvete, både i Charkiv och Gaza. Så är det nog för de flesta, hoppas jag, men det är med förvåning och sorg i hjärtat som jag läser på webben hur en av våra främsta skildrare av det svenska kulturlandskapet, Peter Gerdehag, i inlägg efter inlägg hatar Ryssland för vad de gör – men samtidigt stödjer USA/Israels krig. Så sorgligt. (2024-05-15)


Bilder från manifestationen mot DCA-avtalet, Sergels torg, Stockholm 4 maj 2024.

Här finns Franz Smideks video från mötet

Många, många fler bilder!


Några bilder från firandet av Världspressfrihetsdagen den 3 maj på Odenplan i Stockholm. "Frige Julian Assange!" var förstås temat för dagen, Sverige är ju medskyldigt till att han fortfarande sitter arresterad under tortyrliknande former i London och hotas av utlämning till USA. Försvara yttrande-och pressfriheten! I Voice of Americas svenskspråkiga sändningar nämndes Världspressfrihetens dag -- men naturligtvis inget om Julian Assange.

Länk till Franz Smideks videoinspelning av talenFörfattaren och spelmannen PO Österholm inleder med kohorn.


Sigyn Meder, konferencier.


Förre DN-redaktören Arne Ruth.


Författaren Lena Kallenberg.


Palestinaaktivisten Per Husein.


Guadaupe Francia, professor i pedagogik, expert barnens rättigheter.Sven Britton.


Lars-Gunnar Liljestrand.


Skådespelaren Håkan Julander.


Voice of America.
Voice of Americas svenskspråkiga sändningar förnekar sig inte.
1. Igår, i samband med rapporteringen om 1:a majfirandet bjöd man in en av SD:s värsta typer för att förvränga bilden av den kamp som de amerikanska arbetarna förde för 8-timmarsdagen, bland annat genom den strejk som slutade i en tragedi på Haymarket i Chicago den 4 maj 1886. Den statliga våldsapparaten hade – då som nu, se hur de härjar på universiteten! – kallats in för att slå ner strejken. SD:aren vill naturligtvis avskaffa 1:a maj som helgdag i den form den har idag, de vill göra om den på samma sätt som de tyska nazisterna som gjorde den till en allmänn “arbetets dag” eller liknande. Kärnan i de fascistiska demagogernas politik är inte judehatet eller – som hos SD – rasismen, de är medlen för att nå den ära, makt och rikedom som krävs för att slå sönder allt vad folkrörelser heter, i synnerhet den politiska och fackliga arbetarrörelsen. Det är därför som kapitalisterna underhåller dem och, som här, med hjälp av statliga media stöder dem.
2. USA:s och Israels krig mot palestinierna (och grannfolken) innebär förutom det omätbara mänskliga lidandet även en miljökatastrof. Raserandet av husen och infrastrukturen i Gaza och Libanon och Syrien, allt flyg- och raketbränsle som förbrukas, och stridsvagnsdieseln, men dem kör man kanske på grön el?, alla bomber som sprängs, fosforen som sprids, kanske även utarmat uran, USA brukar använda det, osv ... allt detta innebär en ofattbar negativ miljöpåverkan.
  Vad gör då VoA:s svenskspråkiga journalister? De åker till Jemen, NB till den saudi- och USA-kontrollerade delen och intervjuar en man som är upprörd över miljökonsekvenserna i Röda havet när houthierna beskjuter och lyckas sänka fartyg. Det är naturligtvis inte bra, men det är kanske inte det som är det stora miljöproblemet med detta krig! Den intervjuade mannen tillåts dessutom läxa upp houthierna, deras krigföring är ineffektiv och gynnar dåligt palestiniernas sak, påstår han. Och det ska en USA/Saudikille säga; USA och Saudiarabien som skulle kunna avsluta Israels krigföring i morgon dag om de så ville. (2024-05-02)Bilder från Vänsterpartiets 1:a majdemonstration i Stockholm 2024. Väldigt, väldigt mycket folk, mer än vanligt. Här kommer några bilder, jag hade tyvärr inte möjlighet att vänta ut hela marschen så det blir mest bilder från den främre delen.

Många fler bilder!


51 palestinier.
51 palestinier har dödats det senaste dygnet i Gaza, rapporterar Al Jazeera. Ytterligare 51 utöver de minst 35.000 som redan har mördats – alla massgravar har inte öppnats än så vi kan inte veta så noga. I svenska nyhetssändningar är man, som i kvällens Rapport, mest bekymrad över att några israeliska ungdomar inte vet om de ska våga åka till Malmö och schlagerfestivalen. Istället ägnas nyhetsbulletinerna åt att okritiskt propagera för de enorma summor som ska läggas på Nato:s krig. Det är ju det som det nya svenska “försvaret” ska användas till; USA:s krig. Och Tysklands kommande krig, kanske man bör tillägga, det Tyskland där man nu har släppt alla hämningar och återigen påbörjat rustningarna inför ett nytt “drang nach Osten”. Det finns en direkt koppling mellan mördandet i Gaza och den svenska Nato-vurmen/anslutningen. Kriget mot palestinierna handlar ju om att tysta dem som inte vill finna sig i att bli rånade och behandlas som slavar; de måste krossas. Och USA är som alltid de främsta att bekosta och leda mördandet. Biden kunde med ett pennstreck sätta stopp för Israels fullskaliga krig, men han gör det inte. Även vi, eller i varje fall EU, skulle kunna göra det om vi ville. Om vi behandlade Israel på samma sätt som vi har straffat Ryssland skulle de bli tvungna att upphöra med mördandet. Men Wallenbergarna och deras politiker vill inte och vågar inte sätta sig upp mot USA; därför tystnad och acceptans för det Israel gör (det är därför som Magdalena Andersson aldrig syns till på ett palestinamöte men bisarrt nog gärna frotterar sig med dem som slaktar i Gaza). USA för krig inte bara mot palestinierna utan även mot Irak och Iran och Syrien osv – och Ryssland. De vill ha krig, ständiga krig, de lever på det, de är nödvändiga för att de ska kunna fortsätta att dominera världen. Därför vill de inte ha ett slut på krigen, vare sig det gäller Palestina eller mot Ryssland i Ukraina; de förhindrar varje försök till fredliga överenskommelser. Ibland, som i Indokina och Afghanistan, åker de på stryk och måste dra sig ur – men de fortsätter ändå kriget med andra medel så som de har satt Afghanistan i blockad och stulit statskassan för dem. Ryssland har olagligen anfallit Ukraina och ockuperar olagligen delar av landet. Javisst, men det finns ett före och ett efter som den USA-styrda krigspropagandan inte låtsas om. Här som överallt annars i världen så skapar USA splittring och förödelse. Man har medvetet drivit fram ett krig mot Ryssland och lyckats få t.o.m de svenska socialdemokraterna med på tåget. Man förhindrar varje försök till en fredlig uppgörelse och offrar hellre Ukraina. Och oss med för den delen, nu ska vi även här betala för deras krig, så vi som vi har varit med och betalat krigen mot Irak, Afghanistan, Libyen och Syrien, och snart även Gaza. “Ni för krigen och vi tar hand om flyktingarna”, som Anders Borg så riktigt påpekade. Och samtliga partier i den svenska riksdagen ställer upp på detta, SAMTLIGA! Och låtsas som att den natotrupp som vi nu ska finansiera med nedskärningar på alla håll är nödvändig för att försvara oss mot ryssarna – när det i själva verket handlar om att pengarna ska gå till fortsatt och utvidgat krig mot Ryssland. Under USA:s befäl. Krigskabinettet – där Magdalena Andersson och Peter Hultqvist gärna vill hålla i taktpinnen – försöker inbilla oss att mera vapen (och sämre svensk sjukvård och mera kalhuggen gemmelskog) kan tvinga bort ryssarna. Det är en inbillning, det enda det leder till är ett utvidgat krig. De, och även den svenska amerikavänstern, förnekar en fredlig uppgörelse som naturligtvis innebär eftergifter på båda sidor. De förespråkar istället en linje som under Kubakrisen skulle ha uppmuntrat Sovjet att placera ut fler robotar, gärna kärnvapenbestyckade, på Kuba istället för att dra bort dem som fanns där, hur skev den uppgörelsen än var – och är! De förespråkar en linje där vi i Palestinafrågan ska kräva att israelerna drar sig bort från ALL mark som de har ockuperat sedan 1948 och sedan får de ta vägen var f-n de vill! Jag säger inte att det är rimligt men det är en sådan linje som Wallenberg, Kristersson, Magdalena & co förespråkar i Ukrainafrågan.
  Det är mörkt nu och man letar förtvivlat efter litet ljus. Visst, det demonstreras och hålls opinionsmöten runt om i landet mot USA/Israels krig och mot Nato och mot Rysslands krig och det sker runt om i Europa och på många håll i världen, STORA manifestationer. Men det mest positiva just nu är demonstrationerna i USA mot Bidens och Israels krig mot palestinierna. Det inger hopp och därför tystar man också ner det så gott man kan i Voice of Americas svenskspråkiga sändningar! De är naturligtvis rädda att elden ska sprida sig, studenterna demonstrerar mot Gazakriget men i botten finns också, liksom under vietnamrörelsens tid, ett missnöje med samhällsförhållandena i övrigt.
  51 palestinier har dött i natt och säkert också några på slagfältet i Ukraina. Alltså: mera pengar till vapen! Lär av Flandern! Överträffa Stalingrad! Undvik freden så långt det är möjligt!
  Eller? (2024-04-26)

Ordning härskar i Stockholm. 2023 i text & bild.
OBS! att man som regel kan beställa med 30-40% rabatt, kolla på Blurbs förstasida.

Här kan du beställa, förhandstitta och tom läsa hela boken om du vill!


En handgranat till Magdalena Andersson.
Krigen fortsätter. Det mot Syrien är nu inne på sitt trettonde år, Jemen nästan lika länge, Afghanistan har visserligen blivit av med USA:s och Sveriges militärer men vår ekonomiska krigföring mot landet fortsätter och de USA-inspirerade och finansierade terrorgrupperna, IS och allt vad det heter, agerar mot landets regering (och nu också i Ryssland?), kriget mot Ukraina är inne på sitt tredje år; och så Palestina, det mest bestialiska på länge.
  I nyhetsbulletinerna ser vi glimtar av det här, i förvrängd och propagandistisk form; Voice of Americas svenskspråkiga sändningar.
  Vi går till Liljevalchs vårsalong och tänker att här, bland konstnärerna, kanske vi kan se en annan bild av det som sker; litet sälta; ett öppet fönster mot världen, inte bara det amerikanska narrativet. Men icke. Visst ser man vackra och starka konstverk som Leyun Wangs “En bit isberg”, John Franzéns “Diana” och Agija M:s tänkvärda “Du fria”. För att bara nämna några av de hundratals verken. Det brukar ju kunna smyga sig in någon eller några kritiska samtidskommentarer, men inte denna gång. Vi ska ju sjunga vackra Eurovisionlåtar tillsammans med de israeliska mördarna så varför förstöra stämningen i Carl Bergstens magnifika byggnad?
  Jo, föresten, där ligger ju en handgranat på en tallrik, Alqumit Alhamads “Trauma on plate”, vad han nu menar med det.
  Jag tillägnar den Magdalena Andersson, en av de mest högljudda och krigiska när det gäller Ukraina och kriget mot Ryssland – och en av de tystaste vad gäller Palestina. (2024-03-28)


-------------------------


Gamla vänner.
En gammal vän avvännar mig på facebook därför att han inte tål min kritik mot Magdalena Andersson och hennes insatser vad gäller Ukraina och Palestina. Och så är det ju: dessa konflikter splittrar ända in i gamla vänskaper. Själv har jag ingen tolerans med dem som inte förmår att ta klar ställning för palestinierna i det 75-åriga kriget mot dem. Är också ganska trött på den svenska amerikavänster som hatar Trump men tycker det nog är OK med Nato, som har hållit käften om kriget mot Syrien i tretton år men plötsligt är på tå när det gäller Ukraina och Putinhatet. Mitt råd är bara att försöka bryta sig ur propagandan i Dagens Nyheter och Voice of Americas svenskspråkiga sändningar och tänka litet utanför den boxen. Jag hatar inte “socialdemokraterna” även om jag är medveten om deras historiska roll och insatser men jag avskyr den högerkamarilla som styr partiet och bland annat har sett till att vi har gått med i NATO och nu bundit oss än närmare till USA och de skändligheter de står för, nu senast i Gaza. De är faktiskt en repris på 1914 års socialdemokrater, de som röstade för krigskrediterna och släppte lös det första världskriget. Nu gör de samma sak, istället för att kräva eldupphör i Ukraina, förhandlingar och ett fredsavtal som är någorlunda rättvist kräver de mera vapen, mera krig och låtsas som att de inte vet vad det kan leda till. De är den typen av människor som under Kubakrisen 1962 skulle ha krävt att Sovjet skickade ännu fler vapen till Kuba istället för den uppgörelse som nåddes. Inte helt rättvis, verkligen inte, men det som var det bästa i det läget. Den nuvarande sosseledningen (och naturligtvis också Tidömaffian, behöver man ens nämna det?) ÄR de sämsta politikerna sedan den allmänna rösträtten infördes och de är, precis som 1914 års män och kvinnor, fullt beredda att föra oss in i ett nytt stort krig. Därför avskyr jag dem. Och på vägen dit är de dessutom beredda att se på när palestinierna slaktas eftersom det gynnar USA:s intressen. Magdalena Andersson går kippavandringar med Israelvännerna och hon talar gärna på Ukrainamöten men jag har då inte sett henne på något opinionsmöte till stöd för palestinierna.
  Sådana är de och sedan får ni gärna vara vän med mig eller inte! (2024-03-29)

Sprickan.
Efter ett hundra och ett år tar den Edbergs-Åhmanska eran vid gården Sandviken i Anderssvedja i Roslagen slut. I november 1923 köpte min morfar och mormor gården av arvingarna till det par som hade grundat den efter byns laga skifte. Man hade valt att lägga gården vid den sandiga vik av sjön Långtögen som gett stället dess namn. 1954 tog mina föräldrar över och de senaste åren har min yngsta syster ägt fastigheten. Nu säljer hon och hennes man och flyttar till Arbrå i Hälsingland. Men ändå inte riktigt slut på den Åhmanska eran – det är min pappas brorson, min kusin Jörgen och Gabi som har köpt och så småningom flyttar hit när de har avvecklat gården i Fasterna.
  Så många minnen! Jag går ner till sjön och isen är ungefär lika dålig som den gång i början av 70-talet som jag hade vandrat genom skogen från Nysättra och sedan på isen över till Sandviken. Den var stark i skuggläget på Nysättrasidan men när jag kom hem var det landlöst; mamma fick skjuta ut en stege för att jag skulle kunna ta mig i land. Jag tar en bild av backen där det stod en grind längst ner, det gällde att tänka på det när man kom farande med motorcykeln. En gång glömde jag det och var tvungen att köra in i skogen för att inte krascha mot grinden; det gjorde f-t ont. Men idag blänker den starka marssolen i gruset och bofinken sjunger i backen ovanför. Det är vår! Vid den här tiden gick jag alltid till Långholmen där stararna kommit och sjöng i de gamla asparna och tofsviporna gnällde på sankängen nedanför, Skorven som den kallas. Då betades den och tofsvipan och enkelbeckasnen trivdes där, nu växer den igen och istället ropar tranparet irriterat när vi närmar oss. Det är några av de vackra minnena, sedan har vi all trätorna också som pågått i hundratals år om markbyten och stängsel och fiske och jakten och nu har blossat upp på nytt, den här gången om den väg som bär till Långholmen och Gläken; hur ska kostnaderna för underhållet fördelas!
  Jag har skrivit om min by och några av dess människor på andra ställen, det mesta finns på hemsidan. Egentligen inte så mycket om föräldrarna och morföräldrarna eller farfar, bondepolitikern och riksdagsmannen, men jag skrev ett minnesord till min jämnåriga syster när hon dog 2018.
  Jag har skrivit om jakten och de starka naturupplevelser som är förknippad med den, till exempel i En älg på catwalken” eller den mer hotfulla och högaktuella “Tidsbild, hösten 1992".
  Och framför allt de två böckerna om Anderssvedja, den fyrahundrasidiga “Anderssvedja en by i Roslagen” och den något mindre “Älgjakten i Anderssvedja. Dagbok 1967 - 2015" . Böckerna finns på Blurb och vill man inte köpa de dyra rackarna så kan man läsa dem gratis om man har en skaplig dator och följer länkarna. (2024-03-24)Skorven.


Flygfoto över Sandviken och Långtögen, 1950-tal.

Skammen.
Det som sker i Gaza (och för den delen även på Värstbanken) trotsar all beskrivning. Kajsa Ekis Ekman förklarar bra i sin artikel vad det handlar om, denna totala hänsynslöshet in i minsta detalj. Prickskyttar som skjuter på folk i matköer, ambulanser som bombas med målstyrd ammunition, hela familjer som utraderas, tusentals som interneras under auschwitzliknande förhållanden, en och en halv miljon som gjorts hemlösa, gamla kulturarv som sprängs i bitar och mosas sönder under stridsvagnarna etc, etc. På lördag är det demonstrationer igen men våra politiker, de sämsta sedan den allmänna rösträtten infördes, håller sig (med några få hedervärda undantag), borta. De tiger och samtycker med de israelska mördarna, går gärna kippavandringar med deras svenska vänner, men aldrig i en demonstration för palestiniernas rättigheter. Det gäller såväl Jimmie Åkesson som Ulf Kristersson som Magdalena Andersson. De står alla på USA-Israels sida och till sin tjänst har de det som kallas för “public service” men som numera är Voice of Americas svenskspråkiga sändningar och därför noggrant använder de fraser som de lärt sig. Det är inte myndigheterna i Gaza som rapporterar antal döda utan de “Hamasstyrda myndigheterna”, inte palestinierna som angrips utan “terrorstämplade Hamas”, etc. Man vågar inte använda ordet folkmord om det som pågår eller påminna om att Västbanken där det också mördas är ett område som Israel ockkuperar, osv. Nu har de snälla amerikanerna skickat ett skepp med förnödenheter från Cypern till Gaza. Så bra! Men det som våra fäaktiga journalister glömmer att berätta är att samtidigt skickar USA 100 båtar med vapen till Israel!
  Det är en skam över hela linjen och den har naturligtvis ett samband med att Magdalena, Ulf och Jimmie i dagarna har ställt det som återstår av svenskt försvar under USA:s befäl; vad återstår då annat än att lyda husse?! (2024-03-14)

Kajsa Ekis artikel

Palestinademonstrationen i Stockholm den 10 februari 2024.

Många, många fler bilder!

Mera krig!
Duvan bär ett hopp om fred, men det blir ingen fred. Bara krig. Mördandet i Gaza fortsätter, och i Syrien, i natt bombade Israel återigen, inte bara i Gaza eller Libanon utan även i grannlandet, och ingen i vårt land protesterar. Eller, rättare sagt, ingen av dem som har makten. De tiger allihopa, nyligen skickade de 600 miljarder av våra skattepengar till kriget i Ukraina, men palestinierna får inga pengar. Tvärtom, man har dragit in den humanitära hjälpen genom UNWRA. De tiger allihopa, Tidögänget förstås, men var är Magdalena och Nooshi? Och miljöpartisterna? Varför skriker ni inte, varför är ni så tysta? Har ni blivit fega, ni som är så kaxiga mot Rysssland? Smilfinken Sjöstedt, som nu gör comeback som EU-ledamot för vänsterpartiet, deltog nyligen i ett Ukrainamöte på Sergels torg – kommer du till Palestinademonstrationen på lördag? Kan du inte skriva ner ett brandtal på någon av dina lappar och läsa upp det på mötet! Och kultureliten, varför accepterar ni att Israel tillåts delta vid Eurovision, ni som varit med om att porta Ryssland? Nej, det är bara ynkedom över hela linjen. Voice of Americas svenskspråkiga nyhetssändningar lanserar en ny SÄPO-gegga, iranska spioner sägs ha planerat mord på judar i Sverige. Som vanligt när SÄPO är i farten inga bevis, bara grundat på “information från annat land” – kanske Israel?! Men smart är det att köra sådana här saker för att dra bort blicken från USA/Israels mördande. På tal om USA så lägger nu de svenska myndigheterna ner sin utredning kring Nordstreamsprängningen. Alla sansade människor misstänker förstås att USA inte bara ligger bakom utan även genomförde terrordådet. Nu skickar man sitt material till tyskarna, de tyska revanschister som nu har startat sin upprustning för att än en gång med våld försöka ta ifrån Ryssland – och andra – det man fick släppa ifrån sig förra gången. De kommer naturligtvis inte heller att lägga fram bevisen utan istället fortsätta med att yra om segelbåtar.
  Och när blir det fred i Ukraina? Varför tar inte de svenska politikerna initiativ till fredsförhandlingar utan bara skickar obegränsat med pengar och vapen till kriget? Därför att de vill ha fortsatt krig, på samma sätt som de är med på att förlänga kriget i Gaza. Dagligen kommer rapporter om nerdragningar i vår svenska sjukvård, det fattas pengar både här och där; tacka f-n för det när pengarna går till att bygga upp USA:s baser, till deras NATO, det som är grunden för kriget i Ukraina.
  Därför fortsatt krig, och under tiden kan vi ju lalla med i en klämmig Eurovisionrefräng! (2024-02-07)


Fortsättning...