Medlemsmöten - 2




Årstaklubbens årsmöte 2008

  • Årstaklubbens årsmöte den 15 mars samlade ca 130 medlemmar. Christer Rydh från Förbundets förhandlingsavdelning höll även denna gång ordförandeklubben i säker hand.

    Verksamhetsberättelse
    Styrelsen fick sin
    verksamhetsberättelse och ekonomiska rapport godkänd utan invändningar.
      Revisorerna påpekade att styrelsen – även om det har blivit bättre – ännu inte lever upp till arbetsordningens krav på minst 10 procents arbete i produktionen. Man föreslog efter denna anmärkning ansvarsfrihet för styrelsen och det var också årsmötets mening.
      Så var det dags för val!

    Kassör
    Rodrigo Acuna Lopez var enda nominerade till kassörsposten 2008-2009. Han valdes med acklamation.

    Styrelseledamöter
    Det fanns sex nominerade till de fyra ordinarie ledamotsposterna på två år. Monica Lindberg (107 röster), Åke Anevad (103), Raili Kalliovaara (99) samt Jan Skog (79) blev samtliga valda med tillräcklig majoritet i första och enda valomgången. De övriga nominerade, Leif Skog samt Abdessatar Dridi fick 73 respektive 48 röster.

    Styrelseersättare
    Till styrelseersättare på ett år valdes i tur och ordning Leif Skog (105), Abdessatar Dridi (92) samt Mikael Ström (67). Övriga nominerade var Peter Landberg (53) och Mikael Germalm (34).

    Revisorer
    Emma Konrad omvaldes med acklamationsval till ordinarie revisor på två år.
      Till revisorsersättare utsågs Anna Panic och Elena Sträjeru.

    Valberedning
    Årsmötet beslöt först med öppen votering att valberedningen skall bestå av fem ledamöter. Därefter genomfördes en sluten votering där Marta Gonzalez (109 röster), Clas Eriksson (103), Eva Nordin (100 röster), Jakob Sereke (99) samt Carina Fantenberg (99) blev valda. Den sjätte kandidaten, Masood Punjabi, fick 59 röster.

    Fyra motioner
    Mellan valomgångarna behandlade och diskuterade mötet fyra motioner:
    • Eva Brattström föreslog i sin motion till årsmötet dels att klubben ska uttala sitt stöd för arbetet med att skapa ett LO-medlemskap där grundläggande fackliga rättigheter ska ingå, dels att Klubb Årsta kan förhandla för kamrater som behöver hjälp och är anslutna till andra fackförbund, under förutsättning att man har en annan huvudarbetsgivare och att klubben har ett godkännande från berört förbund.
      Styrelsen redogjorde i sin föredragning att man ser positivt på motionens förslag men att en del frågor behöver utredas och föreslog därför att motionen återremitteras till styrelsen och därefter lägga fram den för budgetmötet i höst. Det blev också årsmötets beslut.

    • Ewa Thörn yrkade i en första motion att årsmötet skulle kräva att SEKO ska "tillämpa absolut facklig nolltolerans mot försämringar av arbetsmiljön". Styrelsen framhöll i sitt svar att man i princip instämmer i denna målsättning men att man inte höll med om delar av motionens negativa historiebeskrivning av klubbens och högre organs hantering av arbetsmiljöfrågorna. Styrelsen föreslog därför att motionen med denna motivering skulle anses besvarad. det blev också mötets mening.
    • I en andra motion yrkade Ewa Thörn att styrelsen och skyddsorganisationen skulle få i uppdrag att ta fram en enkät där blivande pensionärer ska redovisa arbetsskador som man fått under sin anställning i Posten.
      Styrelsen ansåg i sitt svar att det genom arbetsmiljöenkäten, skyddsronderna, arbetsskade- och tillbudsrapporteringen mm redan finns verktyg för att fånga upp dessa saker, men att det naturligtvis kan bli bättre. Styrelsen ansåg vidare att det ändå kan vara ett värde att ta tillvara synpunkter, inte bara på arbetsmiljön, från dem som slutar i Posten och att vi därför ska föreslå arbetsgivaren att man (åter)inför en avslutningsenkät.
      Årsmötet biföll styrelsens förslag.

    • I en tredje motion föreslog Ewa Thörn att delpensionärer enbart ska behöva betala halv pensionärsavgift på den del som man har delpension.
      Styrelsen svarade att så länge man är anställd i Posten har man som medlem fulla rättigheter. Dels demokratiskt (man har full rösträtt, valbarhet mm), dels har man rätt att få all den fackliga hjälp man behöver i sin anställning. Förbundets princip är därför att man skall betala avgift på hela sin inkomst, även om en del kommer från pension, sjukersättning eller sjukpenning. Den lägre inkomst man har som pensionär, sjukskriven etc kompenseras genom att avgiften är differentierad och sjunker om man på grund av t.ex. delpension får en lägre inkomst. Mot den bakgrunden yrkade styrelsen avslag på motionen. Det blev också årsmötets mening.

    Aktuell information
    Mellan valomgångarna rapporterade klubb- och sektionsordförandena om läget i löneförhandlingarna på Årsta. Realförhandlingar ute på enheterna kommer förhoppningsvis igång kommande vecka.
      Åke Anevad rapporterade bland annat om klubbens framgång när det gäller att fastanställa deltidare på högre åtaganden samt tidsbegränsat anställda.
      Monica Lindberg rapporterade om några aktuella arbetsmiljöfrågor.
      Utförligare information i dessa frågor återfinns på annan plats i Facktuellt.

    Till sist avtackades den blivande pensionären Ewa Thörn för sitt mångåriga engagemang inom klubben och skyddsorganisation, den avgångne styrelseledamoten Anne-Helene Pettersson (hon fortsätter sitt fackliga arbete på sektionsnivå och i klubbens jämställdhetsgrupp!) mötesordföranden och -sekreteraren samt valberedningens sammankallande.
      Därefter vidtog den sedvanliga årsmötesbuffén!

    Jan Åhman

    Klubbstyrelsen 2008





    Skrivelser till Klubb Årstas årsmöte 15 mars 2008

  • Sänkt fackavgift för delpensionärer
  • Arbetsskadeenkät till alla som går i pension
  • Fackligt medlemskap
  • Värna jobbet och arbetsmiljön


    Motion till Årstaklubbens årsmöte 2008

    Värna jobben OCH arbetsmiljön!

    Seko bör ändra kurs när det gäller att väga jobben mot arbetsmiljön!
      Antalet jobb har i alltför hög grad kommit i första hand - till ett för högt arbetsmiljöpris. Att fokusera mer på antalet arbetstillfällen än på jobbens kvalitet innebär samtidigt att man skapar sämre och sämre jobb åt oss, i en sämre och mer kaotisk arbetsmiljö. Utan att de därför blivit tryggare. Lönsamhet och flyt i produktionen låter ju fortfarande vänta på sig.

    Den "interna dialogen" - som vill locka oss alla in i samma fälla och prioritera företagskassan - har helt enkelt blivit för ensidig. De fackliga representanterna förvandlar sig till en slags självlärda företagsekonomer som konkurrerar med arbetsgivarens egna på företagsekonomins område. Men våra fackliga företrädare är inte företagsekonomer och är inte heller avsedda att i första hand vara det i de företagsledande verksamhetsgrupperna.

    Fackliga företrädare bör i stället enligt min mening framför allt just hävda sådana "icke-ekonomiska" aspekter - t ex arbetsmiljön - som i alltför hög grad annars hamnar utanför kalkylerna om de "vanliga" företagsekonomiska principerna får råda ostörda.

    Det var t ex fel av Seko att - av produktionsekonomiska hänsynstaganden! - motsätta sig en minskning av maskinparken (minus en GSM) som arbetsgivaren önskade. Varje minskning av antalet maskiner innebär ju en uppenbar arbetsmiljövinst!

    Fackliga företrädare som ställs inför postala förändringsprojekt ska enligt min mening alltid i första hand inrikta sig på att skärskåda de positiva eller negativa effekterna för oss terminalarbetare i vårt dagliga arbete, säga klart nej till negativa sådana och givetvis försvara de positiva. Vilka effekterna kan tänkas bli för den postala marknaden eller terminalens produktion och lönsamhet måste, för fackliga företrädare, vara ett andrahandsintresse. Annars har vi terminalarbetare inga företrädare!

    Därför uppmanar jag årsmötet att besluta om följande begäran till våra fackliga representanter inom terminalen och längre upp i posthierarkin:

  • Tillämpa ABSOLUT FACKLIG NOLLTOLERANS mot försämringar av arbetsmiljön! Oundvikliga, temporära försämringar i samband med förändringsprojekt bör aldrig tolereras för längre tid än tre månader. De kostnader detta medför ska betraktas som företagsekonomiskt oundvikliga och icke förhandlingsbara.

    Ewa Thörn, sektion 1 & 2





    Motion till Klubb Årstas årsmöte 2008

    Fackligt medlemsskap

    På Årsta har vi arbetskamrater som har börjat sina arbetskarriärer under tider då korta vikariat, projketanställningar och tillfälliga arbetsanhopningar oftast på deltid, varit enda möjligheten att få jobb. Verkligheten har tvingat dessa kamrater att arbeta på mer än en arbetsplats. Det betyder att man har olika arbetsgivare och olika avtal att förhålla sig till. Medlemsskap i SEKO har därför inte varit självklart för de som velat ansluta sig till en fackförening.
      Inom LO har denna verklighet uppmärksammats, och konkreta åtgärder efterfrågats. Centralt har en arbetsgrupp arbetat på förslag på att skapa en form av LO-medlemsskap som ger medlemsskapet en bas där grundläggande fackliga frågor som LAS-rättigheter och löneförhandlingshjälp ingår. Innan LO kommer med konkreta förslag skulle vi i SEKO Klubb Årsta kunna gå i förväg.

    Motionären föreslår följande:

    att Klubben uttalar sitt stöd för arbetet med att skapa ett LO-medlemsskap där grundlägggande fackliga rättigheter ska ingå.
    att Klubb Årsta kan förhandla för arbetskamrater som behöver hjälp och som är anslutna till andra LO- eller TCO anslutna fackföreningar som inte har kollektivavtal hos oss , i frågor som rör löner, LAS, och disciplin.

    Eva Brattström Ledamot i Klubb Årstas styrelse





    Motion till Årstaklubbens årsmöte 2008:
    NY RUTIN: Arbetsskadeenkät till alla som går i pension!

    Alltför många arbetsskador hamnar av olika skäl utanför statistiken - både den interna redovisningen och samhällets. Det försvagar allvarligt argumenten för en vettigare arbetsmiljö och ger en falsk bild av verkligheten.

    Därför föreslår jag som ny rutin i samband med pensionering att varje anställd då fyller i en sammanfattande enkät, där var och en så fullständigt som möjligt redogör för de små och stora arbetsskador hon eller han personligen har fått under åren i Posten - oavsett om de anmälts till Försäkringskassan eller inte.

    Jag föreslår att HSO ansvarar för enkäten, kontinuerligt sammanställer och arkiverar enkätsvaren - i samarbete med SO och terminalledningens arbetsmiljöansvariga. Informationen sprids tillsammans med statistiken om arbetsskador och tillbud. Men till skillnad från denna statistik finns ingen anledning att sammanräkna enkätsvaren endast årsvis utan kontinuerligt.

    Om terminalledningen visar ointresse för detta föreslår jag att Sekos klubb Årsta ändå framställer önskemål om enkätens rutinmässiga genomförande till HSO och SO för att få ett bättre underlag för arbetsmiljöbesluten.

    I år och närmast kommande år kommer många av oss på terminalen att gå i pension.
    Även om enkäten kräver viss möda att fylla i föreställer jag mig, utifrån mina egna reaktioner, att en blivande pensionär ändå kommer att vara motiverad att på detta sätt solidariskt bistå arbetskamraterna som är kvar i det ohälsosamma trälhavet.

    Jag lämnar personligen gärna ett konkret förslag till utformning av enkäten som kan fungera som ett första underlag för diskussioner, finputsning och beslut av skyddsombuden och den fackliga organisationen.

    Jag föreslår därför . . .

  • att årsmötet beslutar ge klubbstyrelsen i uppdrag att verka för ovanstående, att i samarbete med HSO och skyddsombud snarast besluta om ett lämpligt enkätformulär om arbetsskador under anställningstiden i Posten till blivande pensionärer och begära att arbetsgivaren inkluderar en sådan enkät i rutinerna vid pensionsavgångar

  • att årsmötet ger mig i uppdrag att utforma ett första utkast till sådant enkätformulär till klubbstyrelsen och skyddsombuden.

    Ewa Thörn, sektion 1&2



    Motion till Årstaklubbens årsmöte 2008:
    Sänkt fackavgift för delpensionärer!

    Det är en allmänt accepterad princip att medlemspensionärerna betalar en avsevärt lägre medlemsavgift än aktiva medlemmar. Avgiften är dessutom densamma oavsett vilka de individuella inkomsterna per månad är.

    Det framstår som orimligt och ologiskt att samma principer inte gäller för delpensionärerna, för varje år allt fler.

    Mitt förslag är

    att terminalklubbens styrelse får i uppdrag att skyndsamt och i samarbete med den överordnade fackliga hierarkin göra en omtolkning och ett förtydligande av reglerna, som innebär . . .

    att delpensionärer hädanefter betalar vanlig facklig medlemsavgift endast för arbetsinkomsterna och därutöver en andel av avgiften för pensionärer som motsvarar delpensionens andel av heltid.

    Ett praktiskt exempel: En delpensionerad heltidare, som arbetar 50 % och är pensionär 50%, betalar vanlig medlemsavgift för halvtidslönen och därutöver halva pensionärsavgiften.





    Tomtebodaklubbens budgetmöte Bantad klubb utan sektioner

  • Lördagen 11 november samlades ca 30 personer på Postmuseum för att genomföra Tomtebodaklubbens budgetmöte. Vi började med att behandla frågan om det ska vara en klubb eller en klubb med sektioner i framtiden. Det blev en ganska lång debatt om fördelen med att ha en klubb som ansvarar för hela Tomteboda eller om vi ska behålla de två sektioner som finns idag.
      Förespråkarna för att klubben tar hela ansvaret menade att det kommer att bli mellan 200 till 300 medlemmar i den nya klubben och att det blir en styrka om vi tillsammans i den nya klubbstyrelsen tar ansvar för den fackliga verksamheten. Det blir enligt förespråkarna för enbart en klubb en styrka att fördela ansvarsområdena på Tomteboda mellan klubbstyrelsens medlemmar. Då kommer vi att känna att vi är ett Tomteboda och vi är inte så stora att vi också behöver sektioner.

    Sektioner
    Förespråkarna för att behålla sektionerna menade att det behövs sektioner för att vara närmare medlemmarna och att det är lättare att rekrytera nya fackligt förtroendevalda till en sektionsstyrelse.
      Frågan gick till omröstning och medlemsmötet bestämde att frågan skulle avgöras på detta möte. Medlemsmötet beslutade med stor majoritet att vi ska organisera oss i en klubb och inte ha sektioner från årsmötet 2005.

    Verksamhetsplan
    Klubbens verksamhetsplan för 2005 behandlades och godkändes. Där blev den viktigaste punkten att arbeta för att säkra Tomteboda som en bra klumpterminal som har en framtid i Posten produktions terminalnät. Verksamhetsplanen publiceras på annan plats i tidningen.
      Budgeten antogs och medlemsmötet bestämde att använda en del av vårt kapital eftersom det är svårt att halvera en verksamhetsbudget från ett år till ett annat..

    Klumputredning
    Efter det så informerade Posten produktions strategiske chef Serbaz Shali om Posten produktion i allmänhet och Tomteboda klump i synnerhet. Serbaz sa att han beställt en förstudie på olika alternativ för Tomteboda klump:

    1. Sortera klump med nuvarande utrustning d.v.s. nuvarande klump och paketsorteringsmaskin på Tomteboda.
    2. Sortera klump med nuvarande klumpsorteringsmaskin och ytterligare en klumsorteringsmaskin antingen Årstas nedplockade maskin eller Malmös maskin.
    3. Sortera klump i Segeltorps nya paketmaskin och sortera klumpen som inte får plats i Segeltorp med nuvarande utrustning d.v.s. nuvarande klump och paketsorteringsmaskin på Tomteboda.

    Serbaz fick ytterligare ett förslag till förstudie av mötet. Att köpa en helt ny klumpsorteringsmaskin till Tomteboda. Han lovade att fundera på om det borde utredas.

    Hårda krav på Stockholm
    Mötet avslutades med att ombudsman Christer Rydh och Verksamhetskommiténs ordförande P-O Brandeker informerade. Dels om nya avtalet och att det kommer att bli hårda ekonomiska krav på Stockholm i framtiden så den fackliga sammanhållningen i Produktionsområde Stockholm är av högsta prioritet.

    Efter mötet så åt mötesdeltagarna en god middag på Postmuseum och stämningen var god. Det kan behövas som en kraftsamling inför de tuffa tider som stundar.

    Åke Anevad





    Årstaklubbens budgetmöte
    Vilda och engagerade diskussioner

    Inledningsvis måste jag påpeka att detta budgetmöte i sin helhet hade slående likheter med en amatörmässigt gjord lågbudgetfilm på Filmfestivalen. En film med uselt manus, undermålig regi, knastrigt ljud och udda birollskaraktärer. Med en handling som förs framåt av diverse kontroversiella inslag i ett ovanligt segt drama som aldrig vill ta slut…Eftersom detta möte trots allt inte var en film, fanns det lyckligtvis vissa skillnader också.

    Jan Gebring hälsade alla de ca 50 tappra mötesdeltagarna hjärtligt välkomna och förklarade mötet öppnat. Klockan var ungefär tjugo i två. Därefter fastställdes dagordningen. Till mötesjusterare valdes Mikael Ström och Maria Enache. Det ärofyllda uppdraget som rösträknare gick till Dag Erengård och Greger Eriksson.

    Verksamhetsplanen
    Min personliga guru Jan Åhman var föredragande vid presentationen av verksamhetsplanen. Han förklarade att den delvis är baserad på förbundets verksamhetsplaner: Reglera avregleringen, Min arbetsplats, Rättvis Lön, Män och Kvinnor och Lika rätt - ett Sverige för alla. Det första programmet är av naturliga skäl inte så aktuell för oss lokalt, men de övriga programmen har Klubben haft som mål att arbeta efter.   Eftersom Klubben p.g.a. strejkvarslet inte hade haft tid att skicka ut verksamhetsplanen till alla medlemmarna i förväg, fick mötesdeltagarna c:a 10 minuter på sig att läsa igenom dokumentet. José Caba föreslog att mötet skulle gå igenom planen rubrik för rubrik, något som också gjordes.

    Fr.v.: Mohibul Ezdanikhan, Peter Lindeteg (båda i bakgrunden), Daniel van Berlekom, Wojtek Roginski, Raili Kalliovaara, Hannu Jokinen, Roland Westin, Akbar Seddigzadeh.

    Diskussionerna under rubriken "Arbetsmiljö" var som vanligt vilda och engagerade. Anne-Christine Påhlson uppmanade Klubben att ta kontakt med skyddsorganisationen för at få till stånd ett forum för samtliga anställda där man enbart diskuterar arbetsmiljöfrågan.
      Även punkten "Anställningar" väckte starka känslor hos mötesdeltagarna. Här blev stämningen ganska obehaglig med olika personangrepp hit och dit. Mötets uppdrag var faktiskt att godkänna verksamhetsplanen och inte komma med falska anklagelser för något som redan har varit!
      Under punkten "Medlemsservice" fick sektionen Små/C5 stora applåder för att de värvat flest medlemmar under året. Efter många om och men kunde verksamhetsplanen klubbas igenom med diverse formuleringsändringar. Vid det här laget hade klockan hunnit bli tio i fyra.

    Svante Olsson föreslog att verksamhetsplanen skulle presenteras i god tid innan budgetmötet. Klubben tog till sig förslaget och har för avsikt att jobba efter den ordningen nästa verksamhetsår. Allt för att förhoppningsvis få ned tiden av genomgången av verksamhetsplanen till "bara två timmar" nästa år…

    Budget
    Efter en kort paus var det dags att presentera budgetförslaget. Kassören Rodrigo var föredragande.
      Daniel van Berlekom poängterade att extra aktiviteter skall bokföras som underskott i budgeten, något som Klubbstyrelsen accepterade. Sedan uppkom ett ytterligare budgetförslag. Jamshid ställde ett förslag som innebar att anslaget till sektionerna på 12000 kronor kvarstår samtidigt som man även behåller förra årets 90 kronor per medlem, vilket skulle leda till att man tar drygt 22000 kronor från kapitalet. Jan Gebring ställde styrelsens förslag och Jamshids förslag mot varandra, varpå mötet röstade för styrelsens förslag med 26 röster mot 18 dito. Något som kändes lite nedslående i denna omröstning var att flera av styrelsens ledamöter röstade för Jamshids förslag.

    Presidiet: Owe Olausson, Janne Gebring, Rodrigo Acuna Lopez.

    Valberedning
    Beslutet att behålla nuvarande klubbavgift klubbades föga överraskande igenom utan invändningar. Nu var det äntligen dags för val av valberedningen. Mötet valde följande medlemmar till detta ädla och ansvarsfulla uppdrag: Leif Skog, Clas Eriksson, Karl Axel Lindkvist, Ulf Eriksson, Martha Gonzales, Roland Westin, Mikael Ström och Anne-Christine Påhlson. Till sammankallade för valberedningen valdes Anne-Christine Påhlson. Hon är värd en stor eloge som tar på sig detta uppdrag frivilligt!

    Nu var klockan så pass mycket att vi var tvungna att stryka informationspunkten och övriga frågor. Detta för att istället åtnjuta en välförtjänt buffé med dryck på Klubbens bekostnad.

  • Verksamhetsplan 2005