Yvonne Hansson vid Tbaklubbens budgetmöte: "Fortsätt mullra så kan vi gå hårdare fram!"

Tomtebodaklubbens budgetmöte den 15 november i Centralposthusets aula samlade ca 50 medlemmar. Inbjuden gäst var SEKO:s förbundssekreterare Yvonne Hansson.

  • Mötet antog den föreslagna verksamhetsplanen för år 2004. Verksamhetsplanen är den här gången en kortare variant som helt koncentrerar sig kring det som nästa år kommer att bli klubbens huvudfråga: genomförandet av strukturprojekten i Stockholm.
      Det innebär inte att klubben nästa år ska strunta i de verksamhetsplaner som överordnade organ i förbundet har beslutat om, och inte heller grundläggande fackliga uppgifter som löner och arbetsmiljö. Men i praktiken kommer det mesta att handla om överflyttningen till Årsta och den nya klumpterminalen på Tomteboda och alla bekymmer som hänger samman med detta.

    janne_ruden_2a.jpg

    Medlemsavgift och budget
    Årsmötet beslöt om oförändrad medlemsavgift till klubben under 2004. Däremot höjer förbundet avgiften med 14 kr/månad. Beloppen framgår av tabellen.
      Mötet godkände den föreslagna budgeten, som nästa år balanserar på 200.000 kronor.
      Behållningen från den tidigare postavdelningen i Stockholm delades ut till klubbarna den 1 juli i år. Vår andel uppgick till ca 460.000 kronor. Mötet beslöt att högst 60.000 kronor får användas till extra medlemsaktiviteter under kommande år. Resterande 400.000 kronor placeras i en räntefond hos Folksam. Under året kommer en del av dessa pengar att föras över till Årstaklubben i samband med att medlemmar flyttar över till Årsta.

    Rapporter
    Styrelsen rapporterade om de aktuella projekten, framför allt Årsta/Tbaprojektet som hunnit längst - men trots det så är ännu många frågor obesvarade.
      Den fråga som väckte störst intresse är den om hur omplaceringarna ska gå till: Hur kommer Tomtebodas anställda att behandlas vid överflyttningen till Årsta? Kommer vi att få ta det som "blir över". Blir det så att de på Årsta som har få anställningsår får gå kvar där de är idag medan Tomtebodaiter som har många års anställning får resten? Samma resonemang gäller även för den nya Klumpenheten, vars personal också - enligt arbetsgivarens förslag - skulle ha förtur att stanna kvar på sin enhet. Krav restes om en total omsökning.
      Styrelsens föredragande förklarade att vi har ett mycket gott samarbete med Årstaklubben och de andra berörda klubbarna. Det finns en gemensam målsättning att hitta så rättvisa lösningar som möjligt, även om inte alla kan få exakt det de vill ha i den kommande flyttkarusellen. Styrelsen återkommer med information så snart principerna för omplaceringarna tagit fastare form. Om så blir nödvändigt kommer en extra förtroendemannakonferens och medlemsmöte att inkallas.

    Lönerevisionen
    Klubben har uppnått målet om 18.000 som ny normlön och minst 400 kronor till alla om inte särskilda skäl föreligger. Sektionerna förhandlar nu om resten av potten. Styrelsen har en mycket stark målsättning att förhandlingarna ska vara avklarade så att den nya lönen och det retroaktiva kan betalas ut på decemberlönen.

    Yvonne Hansson
    Yvonne Hansson inledde med att berätta om sin bakgrund, som innehåller många jobb på olika områden inom arbetarrörelsen. Till SEKO kom hon när förbundet bildades, först som lokalombudsman i Dalarna och därefter Förbundskontoret. Sedan drygt ett år tillbaka är hon förbundssekreterare.
      Hon informerade om de fem program som förbundsmötet antog: Lönepolitik, arbetsmiljö, jämställdhet, integration samt avregleringarna.
      Det sistnämnda markerar en omsvängning i förbundets politik, menade hon. Förbundet var inte heller tidigare positivt till avregleringarna, men vi accepterade dem som något oundvikligt. Men medlemmarnas ilska mot avregleringarna och dess effekter har nu resulterat i ett program där vi kräver "reglera avregleringarna". "Fortsätt mullra", uppmanade hon, "så länge vi har mullret bakom oss kan vi gå hårdare fram!".

    Efter mötet intogs en uppskattad middag på restaurang Stockholms Fisk tvärs över gatan.

    Jan Åhman





    Ajournerade årsmötet

    Klubb Brev Tomtebodas ajournerade årsmöte återupptas tisdag den 6 maj kl. 14.00. Lokal: Aulan, plan 5, Tomteboda.

    På dagordningen återstår:

    * Turordning bland de valda styrelseersättarna (Monica Lindberg, Paula Miettinen, Janis Rubulis, Pia Zetterberg).
    * Val av ersättare till avdelningens representantskap
    * Val av ersättare till Verksamhetskommittén
    * Val av valberedning
    * Aktuella facklig information
    * Övriga frågor
    * Avslutning

    Mötet sker på arbetstid (facklig infotid). Den som deltar på sin fritid får kompensation i tid (1 timme).

    Välkomna!

    Styrelsen





    Janne Rudén vid Tbaklubbens årsmöte:
    "Reglera avregleringen"

    Tomtebodaklubbens årsmöte samlade 60 deltagare. Mötet hölls den här gången i Brygghuset på Norrtullsgatan.
     
    Verksamhetsberättelsen , publicerad i förra numret av Facktuellt, godkändes utan anmärkningar. Likaså den ekonomiska rapporten varefter styrelsen kunde beviljas ansvarsfrihet för det gångna året.
      Verksamhetsplanen för 2003 bordlades vid budgetmötet i november med hänvisning till det oklara läget i Arlandaprojektet och de avgörande konsekvenser detta kunde få för terminalens och klubbens framtid. Bedömningen då var att sista kapitlet i Arlandaföljetongen skulle vara publicerad vid tiden för klubbens årsmöte. Så blev det inte, men det innebär samtidigt att det inte heller tagits något beslut om Tomtebodas nedläggning; det finns fortfarande hopp! Verksamhetsplanen antogs därför med samma portalparagraf som tidigare år: "Klubben skall fortsätta arbetet med att profilera Tomteboda som en stark och framtidsinriktad terminal inom Produktions nät". I anslutning till verksamhetsplanen behandlades en skrivelse från Hannu Jokinen: "Förslag till facklig verksamhetsinriktning". Årsmötet beslöt att överlämna skrivelsen till styrelsen för beaktande i arbetet under det kommande året.
      Guy Bodén föreslog att det skulle göras ett tillägg om kulturella aktiviteter i verksamhetsplanen. Årsmötet instämde i detta.



    Valen
    Erhan Gömüc omvaldes med acklamation till kassör för åren 2003-2004. Jan Åhman, Hannu Jokinen samt Irgalem Abdelkadir valdes efter votering till ordinarie ledamöter i styrelsen för samma period. Janis Rubulis, Pia Zetterberg, Monica Lindberg samt Paula Miettinen valdes till ersättare i klubbstyrelsen under 2003.
      Till ordinarie revisorer på två år omvaldes Örjan Skog och nyvaldes Jeanette von Tourtchaninoff. Som ersättare för ett år utsågs Kerstin Johansson och Staffan Millner.
      Paula Miettinen och Mohibul Ezdanikhan utsågs till klubbens ordinarie ledamöter i avdelningens representantskap.

    Motioner
    Tre motioner till förbundsmötet i höst förelåg.
      Den första krävde att ob-tilläggen skall höjas mer än ramen i kommande avtal.
      Den andra uppdrar åt förbundsstyrelsen att utreda möjligheterna till bättre ersättning vid sjukledigheter som omfattar mer än 90 dagar, antingen genom ett AGS-liknande kollektivavtal och/eller en kompletterande sjukförsäkring genom Folksam.
      Den tredje motionen uppdrar åt förbundsstyrelsen att påverka arbetsgivaren så att denne hjälper till med finansiering av tandvårdskostnader, om dessa överstiger ett visst belopp.
      Samtliga motioner bifölls av mötet.

    Skrivelser
    Hannu Jokinen/KSM hade inkommit med tre skrivelser till årsmötet. Den första, "Förslag till facklig verksamhetsinriktning", behandlades i samband med Verksamhetsplanen (se ovan!).
      Den andra föreslog ett tillägg i klubbens arbetsordning med innebörden att valberedningens ledamöter inte är valbara. Skrivelsen avslogs.
      Den tredje skrivelsen föreslog att klubben betalar ut bokstipendier till alla medlemmar. Det finns inte utrymme i årets budget att leva upp till skrivelsens yrkande (50 + 50 kronor per medlem och år), men styrelsen fick i uppdrag att tillsammans med intresserade medlemmar och inom ramen för årets budget arbeta vidare med kulturfrågorna.

    Förbundsordföranden
    Så långt kommet hade klockan redan hunnit bli 17.00 och det var dags för dagens gäst, förbundsordföranden Janne Rudén.
      Temat för hans anförande var "reglera avregleringarna". Han tror inte att det går att återreglera, men däremot att det är nödvändigt att strama upp avregleringarna inom energi, post, järnväg/spårtrafik samt teleområdet.
      Efter att ha inlett med att berätta om några av alla de egendomliga affärer som följt i avregleringarnas spår informerade han om det arbete som nu pågår i förbundets ledning kring avregleringarna. Ett program om elmarknaden presenterades i vintras och i dagarna har en skrift om spårtrafiken lagts fram. Näst i tur står postområdet.
      Det materialet publiceras i månadsskiftet mars/april.
      De "synpunkter" som publiceras under våren (och de utförligare rapporter som ligger till grund för dessa) kommer att behandlas vid förbundsmötet i höst och därefter användas i SEKO:s fackliga arbete de närmaste åren.
      Janne Rudén avslutade med att ange några möjliga krav i den fortsatta genomgången av verksamheten inom de avreglerade verksamheterna:

    • Vinstkraven på de statliga företagen inom dessa områden måste skruvas ner
      • SJ och Posten måste få in mer pengar för att rätta till den urholkade kapitalbasen.
    • Varför inte skapa ett statligt holdingbolag för de statliga bolagen - det skulle göra det möjligt att föra över pengar mellan företagen.

    Efter förbundsordförandens anförande och efterföljande debatt - där fr.a. EU och EMU-frågan togs upp - var tiden slut och årsmötet fick ajournera sig för behandling av återstående val samt Övriga frågor. Det ajournerade mötet återupptas inom ett par veckor en eftermiddag på Tomteboda.
      Slutligen avåts en god middag på restaurang Morkullan.

    Jan Åhman

    SEKO:s syn på avregleringarna inom postområdet kommenteras på annan plats i Facktuellt 2/2003.





    Medlemsmöte i Sektion Brev Stora 12 oktober 2002




    Lyckat medlemsmöte i Sektion Stora

    Sektion Storas medlemsmöte den 12 oktober på restaurang Indian Cousine samlade 50 medlemmar.
      PO Brandeker från Verksamhetsrådet lämnade utförlig information kring de aktuella Näteffekts- och Arlandaprojekten.   Undertecknad informerade om klubbstyrelsens krav inför årets lönerevision: 17.400 som normallön och 400 kronor i generellt påslag.
      Sektionens ordförande Mohibul Ezdanikhan föredrog styrelsens förslag att förorda fortsatt två sektioner på plan 3. Mötet biföll förslaget.
      Til sist informerade Mohibul om bekymren med att hitta en ny redaktör för Din Röst när han avgår vid årsskiftet. Intresserade uppmanades att anmäla sig till styrelsen!
      Allra sist - men inte minst - intogs en förnämlig måltid med Tandoorikyckling och annat gott!


    stora_021012_8a.jpg

    Mötespresidiet: ordföranden Mohibul Ezdanikhan och sekreteraren Agneta Bäckman-Caviedes.


    stora_021012_6a.jpg


    stora_021012_7a.jpg


    stora_021012_9a.jpg