Spårbilder - 2


Bilder från Roslagen: Lodjursspåret. 2012-04-15
Trodde väl att spårningen var över för den här säsongen, men så kom det en rejäl omgång till med snö! Ett mindre lodjur har korsat vägen i går kväll, innan snön frös till skare.


 


 


När vi passerar spåret på väg hem på em har det töat ut en del och någon av grannarna har gått med sina hundar förbi och delvis över spåret.


Vi följer morgonens spår en bit in i skogen, men tappar det. När vi fortsatt en bit till korsar vi ett (nytt) lodjursspår. Det verkar vara litet större, men rimligen är det samma djur som gårr en sväng upp i bergen och ner igen -- men spårsnön är för dålig för att det ska gå att avgöra, i varje fall med den tid som vi har till förfogande!


Bara för att det är så vackert!

Bilder från Roslagen: Lokatten har gått på skarsnön. 2012-02-24
Nu befinner vi oss litet längre upp i Roslagen, några mil norr om Torpet i skogen. Ska jag välja ett favoritspår, vilket jag tycker är vackrast, blir det nog lokattens. När den som här har gått på den mjuka skaren ser man bara trampdynornas avtryck, och de bildar, både var för sig och som en spårlöpa, en mycket vacker bild.


 


 


Här har den gått fram till en rotvälta och markerat revir?


När den går på skarsnön blir spåren små eftersom det bara är trampdynorna som sätter avtryck. I lös snö kan man, om man är litet slarvig, förväxla lospåren med vildsvin och t.o.m en liten älg, på grund av att den är så hårig på tassarna och benen. Här ser man hur den i bortkanten på bilden har trampat igenom skaren och spåren då blir av en helt annan dimension!Även här en vacker tall!