Verksamhetsberättelse 2003




INLEDNING
Klubben kan se tillbaka på ett år med hög facklig aktivitet. Vi hade hoppats på att detta år kunna prioritera frågor som gäller Tomtebodas utveckling och Tomtebodamedlemmarnas personaltrivsel: arbetsmiljö, individuell kompetensutveckling, lagutveckling, lönepolitik, facklig studieverksamhet etc, etc.
  Mycket av dessa förhoppningar grusades av det kuppartade beslutet i april att flytta brevsorteringen från Tomteboda till Årsta och begränsa verksamheten på Tomteboda till enbart klumpsortering. Arbetet kring de projekt som blev följden av besluten har tagit mycket tid och kraft under resten av året.
  Samtidigt fortsätter omregleringspolitiken inom EU med Sverige i täten. Det kommer därför - trots en ny VD - att bli fortsatt hårda tider för Posten i allmänhet och oss anställda i synnerhet. Alla de panikartade s.k. strukturprojekten inom Brevnätet och de ständigt hårda "besparingskraven" mot de enskilda terminalerna är tydliga tecken på detta. Mot slutet av året aviserade följdriktigt ledningen för Posten Produktion nya "strukturprojekt".


STYRELSENS SAMMANSÄTTNING

Klubbstyrelsen har under året hållit 16 protokollförda sammanträden.
  Till styrelsesammanträdena har, förutom ordinarie ledamöter och samtliga ersättare, kallats även Stefan Brihage, som kontaktombud för teknikerna och Keshii Natanael som kontaktombud för Västberga. HSO Anders Bergström har kallats till samtliga sammanträden.


STYRELSENS ARBETSFÖRDELNING
Arbetsutskott. Åke Anevad, Jan Åhman och Erhan Gömüc har utgjort styrelsens arbetsutskott. Dessutom har en fjärde styrelseledamot ingått i AU, enligt ett rullande schema.
Studieansvarig. Hannu Jokinen, Peter Jarmeus
Informationsansvarig. Jan Åhman
Jämställdhet: Paula Miettinen, Irgalem Abdelkadir.
Integration: Gerardo Berrios, Monica Lindberg Fackligt-politiskt: Gerardo Berrios, Åke Anevad
Arbetsmiljöansvarig: Erhan Gömüc, Anders Bergström
Data-ansvarig: Erhan Gömüc, Hannu Jokinen.
Försäkrings- och pensionsfrågor: Mohibul Ezdanikhan.
Medlemsvärvning: Erhan Gömüc
Kulturansvarig: Guy Bodén, Hannu Jokinen.
Lagledare: Åke Anevad


REVISORER
Ordinarie revisorer har varit Örjan Skog och Jeanette von Tourtchaninoff, med Kerstin Johansson och Staffan Millner som ersättare.

VALBEREDNING
Guy Bodén, sammankallande, Nina Johansson, Masood Punjabi, Peter Hillman.

REPRESENTATION INOM SEKO

SEKO Stockholm representantskap
Ordinarie: Paula Miettinen och Mohibul Ezdanikhan

Ersättare: Janis Rubulis, Pia Zetterberg, Staffan Millner, Hannu Jokinen.

Samorgen (t.o.m. 30/6)
Erhan Gömüc, Örjan Skog, Peter Jarmeus.

Verksamhetskommittén för Posten Produktion
Jan Åhman, ordinarie. Åke Anevad, Erhan Gömüc, Paula Miettinen, Mohibul Ezdanikhan ersättare.

REPRESENTATION UTSEDDA AV ANDRA SEKO-ORGAN

SEKO Stockholm avdelningsstyrelsen
Gerardo Berrios ord ledamot

SEKO:s kongress och förbundsårsmöten
Gerardo Berrios, Jan Åhman, Paula Miettinen, Mohibul Ezdanikhan.

SEKO förbundsstyrelse
Gerardo Berrios, ersättare

ÖVRIG REPRESENTATION

Samverkansgruppen Tomteboda
Åke Anevad, Jan Åhman; Anders Bergström (HSO).

Samverkansgruppen Produktionsområde Stockholm
Åke Anevad.


GEOGRAFISKA RÅDET och "SAMKLUBBEN"
Den 1 maj förändrades organisationen inom Posten Produktion. Fem (geografiska) produktionsområden inrättades.
  Produktionsområde Stockholm inefattar förutom brev- och paketterminalerna i Stockholm (Årsta, Tba, Segeltorp) även Norrköping.
  Samtidigt inrättade SEKO ett Geografiskt råd som ansvarar för samverkan gentemot arbetsgivaren på Produktionsområdesnivå. Vår klubb representeras av Åke Anevad.

Under senvåren inrättades dessutom ett samarbetsorgan mellan de fyra klubbarna i Stockholm, "Samklubben", för att gemensamt hantera alla de frågor som de tre stora projekten, Årsta/Tba, Segeltorp samt Tba Klump, ger upphov till.
  Samklubben består av de fyra klubbarnas arbetsutskott och sammanträder som regel var 14:e dag.


SKYDDSOMBUDEN
Anders Bergström (HSO), Erhan Gömüc (ers HSO), Karim Rabin Borzog, Mohibul Ezdanikhan, Hannu Jokinen, Mohamed Achouri, Staffan Millner, Johan Kihlberg, Monica Lindberg, Leif Skog, Guy Bodén, Ingrid Andersen, Gerardo Berrios, Roland Eliasson, Keshii Natanael, Michael Löfstrand.

MÖTESVERKSAMHET

Klubbens medlemsmöten
Två medlemsmöten har hållits under året.

Årsmötet den 15 mars i Brygghuset samlade ca 60 deltagare.
  Förutom sedvanliga årsmötesförhandlingar behandlades motioner inför förbundsmötet. Förbundsordföranden Janne Rudén medverkade under temat "Reglera avregleringen".

Höstmötet hölls den 15 november i CPH:s Aula med ca 50 medlemmar närvarande.
  Budgeten för 2004 fastställdes.
  Rapporter lämnades om den lokala lönerevisionen, som just startat, Årstaflytten och Klumpprojektet.
  Yvonne Hansson, SEKO förbundssekreterare var inbjuden. Hon informerade om förbundsmötesbesluten och uppmanade oss att "fortsätta mullra" för att sätta tryck bakom förbundets program.

Förtroendemannakonferenser
Tre förtroendemannakonferenser har hållits, den 23 maj, 4 september och 10 oktober. Till förtroendemannakonferenserna inbjuds samtliga förtroendevalda inom klubb och sektioner samt skyddsombuden.
  Konferensen i maj behandlade de nyligen fattade strukturbesluten.
  Konferenserna under hösten hölls tillsammans med övriga klubbar inom Produktionsområdet och behandlade de aktuella projekten: Årsta/Tba, Segeltorp, Klump/bunt.


MEDLEMSUTVECKLINGEN
Klubben hade vid början av året 540 medlemmar och vid utgången av verksamhetsåret 492.


SEKTIONERNA Inom klubben finns fyra sektioner och två kontaktombud


STUDIEVERKSAMHETEN
Medlemscirklar :Inga.
  Styrelsen hade ambitionen att starta studiecirkelverksamheten efter längre tids uppehål. Förutsättningar för cirkelverksamhet hade dock successivt försämrats under åren, främst genom minskad stöd från samhället till vuxenstudier. Samtidigt hade man kraftigt reducerat ämnesområden som skulle betinga stu-diebidrag till cirkeldeltagre.
  Oberoende på cirkelinnehållet har tidigare erfarenheter visat tydligt att studiecirklar på arbetstid var betydligt attraktivare för medlemmarna än sk.fritidscirklar. Medlemscirklar på arbetstid har numera reducerats att enbart omfatta sk.fackliga ämnen. Den fackliga organisationen, lönesättning, pension, arbetsmiljö anställningstrygghet och eventuellt utveckling i arbetet kan efter uppgörelse med arbetsgivaren genomföras på arbetstid.
  I och med beslutet om strukturomvandlingen fick de fackligt aktiva en oväntad och oönskad arbetsbelastning så att vi har inte haft varken tid eller ork att genomföra studiecirklar plan-enligt under hösten 2003.

Under 2003 har förtroendevalda i klubben deltagit i 38 utbildningar i SEKO:s och LO:s regi, bl.a. grundläggande förtroendemannautbildning GFU.


INFORMATIONSVERKSAMHETEN
TerminalFacktuellt har getts ut med 7 nummer om sammanlagt 184 sidor.
  TerminalFacktuellt ges ut tillsammans med Årstaklubben och Tba- och Segeltorps paketklubbar. Tidningen går därmed ut till sammanlagt ca 2.000 prenumeranter.

Klubbens hemsida har haft ca 10.000 besök under året.

Sektionerna har huvudansvaret för den dagliga muntliga informationen till medlemmarna. Sektionerna får sin information främst genom klubbens styrelsemöten samt den strida ström av mail som numera flyter genom organisationen.
  Två sektioner har en egen gemensam medlemstidning, Din Röst (Tba Små, Stora, Kund) HSO har en egen hemsida.

SEKO-medlemmar bland lagledarna och inom administrationen informeras särskilt genom mail.


AVDELNINGEN/FÖRBUNDSMÖTET
Klubb brev Tomteboda har deltagit med två ombud i avdelningens representantskap och Gerardo Berríos är ledamot i SEKO Stockholms avdelningsstyrelse. Vid årsmötet gick vi genom verksamhetsberättelse, motionerna till förbundsmötet, nomineringar till förbundsstyrelsen samt val av förbundsmötesombud. Tomteboda fick fyra representanter till förbundsmötet.

Förbundsmötet, som bland annat beslutade att återta det gamla namnet kongress, valde en ny förbundsstyrelse. I den ingår Gerardo Berrios som ersättare, nominerad av Klubb Brev Tomteboda, Årsta klubben samt SEKO Stockholms årsmöte.
  Under förbundsmötet behandlades motioner, antogs nya stadgar samt verksamhetsplan för 2004 - 2006 där det ingår fem program; "program om avregleringens konsekvenser", "lönepolitiskt program", arbetsmiljöprogram", jämställdhetsprogram", "integrationsprogram".

Avdelningens budgetmöte fastställde avdelningens budget för 2004, valde en ny valberedning samt presenterade en verksamhetsplan för 2004 som speglar de fem program som antogs på förbundets kongress.


VERKSAMHETSKOMMITTÈN
Klubben deltar i SEKO:s Verksamhetskommitté inom Posten Produktion. Vi har en ordinarie ledamot i kommittén.

Verksamhetskommittén har hållit fyra ordinarie möten under året, Stockholm 10-11 mars (årsmötet), Stockholm 21-22 maj, Stockhom 2-3 september samt Stockholm 11-12 november. Dessutom hölls under vintern/våren ett antal möten i kommitténs regi om Arlanda- och strukturprojekten.
  Utförliga rapporter från Verksamhetskommitténs möten har lämnats i Facktuellt.


SAMVERKAN / FÖRHANDLINGSVERKSAMHET

Arlanda blev Årsta
Under senvintern började det stå klart att det inte skulle bli något Arlanda Large.
  Den kalkyl som man, efter mycket tjat från vår sida, redovisade, var ytterst tunn. Vi märkte också vid de träffar klubben hade med bl.a. den tillförordnade ledningen för Posten att det fanns en stor skepsis till Arlandaprojektet på den nivån.
  Vi har ingen inblick i hur de avgörande besluten fattades, men i april stod det klart att Arlanda var skrotat och istället skulle andra åtgärder vidtas. Tomtebodaklubben har varit den helt avgörande kraften i motståndet mot Arlanda Large. Så långt var det alltså en seger för klubbens arbete.
  Arbetsgivaren hade fr.a. lärt sig en sak av Arlandaprojektet, nämligen att en utdragen samverkansprocess också kan resultera i att den fackliga organisationen på lägre nivåer ges möjlighet att påverka processen. Vis av den lärdomen men också påverkad av de fortsatt krisartade ekonomiska förhållandena i företaget kuppade man under några veckor i april-maj igenom ett beslut att stänga flera terminaler och sparka hundratals trotjänare i företaget.
  Den ekonomiska kalkyl som motiverade beslutet var lika ihålig som den för Arlanda.
  De beslut som fattades innebar för vår del att sorteringen av små och stora brev flyttas från Tba till Årsta under 2004 och klumpsorteringen i Mellansverige koncentreras till Tomteboda.
  Tba/Årstaprojektet startade på allvar efter semestrarna och mycket av styrelsens tid har därefter ägnats detta och angränsande projekt. Klumpprojektet har inlett sitt arbete, men intensifieras först under 2004. Även pakets Segeltorpsprojekt berör oss. Samtliga berörda klubbar har därför inlett ett nära samarbete som har utvecklats väl.

Volymer
Volymnedgången fortsatte tyvärr även under 2003. Tomteboda drabbades dessutom mer än genomsnittet bland terminalerna. Under 2003 sjönk Tomtebodas sorterade volymer i uppsamling A med 14,2% (-3,8% genomsnitt samtliga terminaler), uppsamling B -13,9% (-1,3%), sammanlagt uppsamling A+B -14,1% (-3,0%). Spridning A+B minskade med 5,8% (-2,3%).

Tba:s utveckling
Året startade med att den positiva utveckling som startat på terminalen fortsatte. Speciellt på kvalitetssidan började vi klättra i jämförelse med andra terminaler. Ordföranden Åke Anevad skrev en artikel i Facktuellt som hade rubriken "Bertil Nilsson har rätt, kvalitet lönar sig" som beskrev den positiva utvecklingen på terminalen.
  Den resulterade i att Bertil Nilsson (chef för Posten produktion) fick glädjeutbrott över att vi fackliga på Tomteboda äntligen fattat hans kvalitetsarbete. Han skrev ett brev till ordföranden att patienten (Tomteboda brevterminal) tillfrisknade men var ändå tvungen att dö (läggas ner). Ordföranden svarade då att om Bertil tänker göra det ryktet säger utan att samverka och verkligen lyssna på alla, så förklarar han krig mot delaktigheten.

Den 21 maj kom då beskedet om att Bertil förklarar krig mot delaktigheten. Efter tre samverkansmöten på produktionsledningsnivå så beslutar han att lägga ner, Norrköping brevterminal och Växsjö paketterminal samt stora delar av Tomteboda och Arlanda brevterminaler. Detta utan att kunna presentera kalkyler på hur Posten produktion ska kunna spara 225 miljoner på dessa åtgärder. SEKO:s verksamhetsråd reserverar sig och Tomteboda brevklubbens representanter rasar och kräver Bertil Nilssons avgång.

Ännu har vi inte lyckats få honom att avgå och vi har tvingats in i projektet att flytta stora delar Tomteboda brevterminal till Årsta. Trots att vi har lagt ner mycket energi på att göra det bästa av situationen som vi tvingats in i, så har vi ändå tillsammans med terminalledningen lyckats göra Tomteboda brevterminal till en bra arbetsplats. Kvalitets och produktionssiffror har bara blivit bättre och bättre. Med sorg ser vi att den terminal som vi arbetat i så länge nu försvinner och blir något annat.

Vi både hoppas och tror att den nya Tomteboda klump/bunt terminalen kan bli en bra arbetsplats där människor kan känna arbetsglädje. Det kommer att krävas mycket fackligt arbete, bl.a. med vilken typ av maskiner vi ska ha i framtiden. Vi tror att vi kommer att gå stärkta ur de svårigheter vi tvingats arbeta med. Det finns en positiv tro att vi kan göra något bra tillsammans med nya terminalledningen av klump/bunt terminalen Tomteboda.

Friskvården
Vi har en timmes schemalagd friskvård på Tomteboda brevterminal. Den kan utnyttjas genom aktiviteter i gymmet, andra planlagda aktiviteter som t.ex. Qi gong eller promenad. Friskvården är en frivillig möjlighet. Om man inte utnyttjar den får man arbeta istället. De mätningar personalchefen Jens Morin hittills gjort visar på en minskad sjukfrånvaro i den grupp som utnyttjar friskvården. Vi anser att vi tillsammans med arbetsgivaren har gjort en överenskommelse som gynnar våra medlemmar och den visar sig också vara lönsam för Terminalen genom minskad sjukfrånvaro. Denna överenskommelse ser vi som ett föredöme på god samverkan mellan SEKO och arbetsgivaren.

Det som oroar oss i dessa tider av flyttning är att arbetsgivaren på Årsta postterminal, dit en stor del av våra medlemmar kommer att flyttas, inte anser sig ha råd att erbjuda denna friskvårdstimme.

Förbättringsarbete FSM/GSM
Under förra året visades en film på arbetsplatsträffarna gjord av Erhan Gömüc som är biträdande HSO. Den handlade om hur man på bästa sätt kan arbeta med dessa maskiner för att undvika belastningsskador. Vi har också tillsammans med Terminalledningen arbetat med att ändra utläggen på nuvarande FSM maskiner så de orter som har mest utlägg kommer i rad 2-4. Detta innebär en minskning av de buntar man måste plocka i rad 1 och 5 som ger mest belastning på armar och rygg.

Vi har också ur detta arbete kommit överens med arbetsgivaren om att genomföra en ergonomiutbildning för personer som kan bli handledare. Detta innebär att vi har ett utmärkt läge när all personal ska få ergonomiutbildning enligt det beslut som är tagit i Posten produktion efter förhandling med SEKO:s verksamhetsråd. Detta är ytterligare ett exempel på god samverkan mellan SEKO och arbetsgivaren på Tomteboda brevterminal.

Besched

Lokalförändringar
SSM 20 monterades ner i början av året. PVS (Postens verksamhets service)tog över norra delen av plan 3 (ca 2500 kvm).


LÖNEREVISIONEN
Det nya avtalet gäller från den 1 oktober 2001till den 30 september 2004. Det är indelat i tre ettårsperioder. För de tre perioderna höjs lönerna med 3,0, 3,0 samt 2,9 procent vardera.

2003 års lokala lönerevision avslutades i början av december och den nya lönen och det retroaktiva betalades ut på decemberlönen.
  Klubben och sektionerna lyckades i förhandlingarna uppnå de 18.000 kr i normallön och 400 kr generellt som vi satt som mål.
  Medellönerna ligger något över normallönen och för sorterarna höjdes den med drygt 500 kronor till 18 350 kr/mån. Lagledare, specialister och tekniker ligger i genomsnitt ca 3 000 högre i lön..
  Tomteboda är troligen fortfarande riksledande i jämlika löner bland terminalerna. Medellönen är både för alla medlemmar och för sorterargruppen i stort sett desamma.


ARBETSMILJÖARBETET

Verksamhetsberättelse för skyddsombudsverksamheten i Tomteboda Brev 2003

Skyddsombuden är fördelade enligt följande
• Plan 3 = 7 st skyddsombud, med särskild inriktning på eget verksamhetsområde
• Plan 2 = 7 st skyddsombud, med särskild inriktning på eget verksamhetsområde
• Teknik / underhåll = 1 st skyddsombud med särskild inriktning på egen verksamhet
• Västberga = 1 st skyddsombud med inriktning på (tomgods / tomsäck och inlämning / kontroll gruppreklam)

Summa aktiva skyddsombud = 16 st
En av dessa med placering på plan 2 är HSO
En annan av dessa med placering på plan 3 är ersättande HSO

Det finns en förteckning av skyddsorganisationen på en inglasad anslagstavla bredvid SEKO: s fackföreningsinformation vid infohörnan på plan 3 och på anslagstavla på plan 2, samt vid HSO exp på plan 3 ½ i södra delen

Det som har gjorts under året för skyddsombuden, är att det har skapats förutsättningar för en omfattande kompetensutveckling för dessa, med speciell inriktning som resp. skyddsombud är intresserad av och som är till nytta för verksamheten i Tomteboda. Det som var avsett med de förhöjda kunskaperna var att skapa förutsättningar för att förbättra arbetsmiljön i Tomteboda, samt att försöka minska kostnader för Posten genom att ordna arbetskvaliteten rätt från början i alla processer. Arbetsgivaren har dock varit väldigt återhållsam med att ge skyddsombuden en vettig kompetensutbildning. I detta brister arbetsgivaren till sin egen nackdel.
  Det har ändå genomförts en del utbildningar under året, men dessa är ordnade helt genom fackets försorg.

De flesta av oss har fått SO grundutbildningen, flertalet är genomförda tidigare år. Utbildningsbehov efter fördjupningsämnen har planerats för 2004 och ansökningarna har skickats. Andra utbildningar som har genomförts under året i skyddsombudsorganisationen är: Kurs om stress och utbrändhet, jämställdhetskurs, seminarium om arbetsmiljö, försäkringsutbildningar, arbetsskadeutbildning och företagsekonomi, samt datautbildning i enlighet med ECDL

Vad har då skyddsombuden gjort för arbetsmiljön i Tomteboda under året?!
  Skyddsombuden har varit djupt inblandade i den stora struukturförändringen som beslutades under året. Samtliga skyddsombud har på något sätt en inblandning i alla de projekt och delprojekt som denna stora förändring medför.
  Samtliga skyddsombud har gjort ett utomordentligt gott arbete under året med de uppdrag de har haft.

Vi har i övrigt deltagit i och påverkat

• Stora omflyttningar på plan 2
• Stora omflyttningar på plan 3 (som fortfarande pågår)
• Lokalförändringar på plan 3
• Förändringar i spårhall
• Brandskyddet
• Rökkurer
• Temperatur/klimat
• Belysning
• Hjälp till arbetskamrater med särskilda behov
• Lyckade resultat för arbetskamrater som har haft svårt att få problem lösta
• Arbetsmiljöutredningar
• Mätningar
• Truckar och hanteringen av dessa
• Anskaffning av nya truckar och trucktyper
• Anskaffning av bättre batteribytessystem (kommer 2004)
• Nya körplåtar mellan kaj och godsvagn i spårhall
• Bullerdämpningsåtgärder
• Sorteringsfack
• Förändringar vid IRM
• Utomhusmiljöer
• Lagningar, justeringar och reparationer på saker och ting
• Olika typer av skyddsronder
• Arbetsmiljöronder och handlingsplaner

Övrigt
• Vi har haft arbetsmiljöverket på inspektion i fråga om temperaturen på inomhuskajen. Detta medförde ett inspektionsmeddelande som innebär att en del åtgärder måste göras för att kunna förbättra situationen där.
• Vi har begärt ett antal arbetsmiljökonsekvensanalyser och fått utredning, samt resultat på en del av dem.
• Några förelägganden i enlighet med arbetsmiljölagen har skrivits, som också har gett resultat och vissa förbättringar.
• Det har genomförts skyddsronder, men INTE alls så många som det borde ha gjorts. Orsaken till detta är att arbetsgivaren skjuter dem framåt i tiden, pga att produktionen inte tillåter dessa.
  Det är inte hållbart att göra så och detta kan leda till stora problem i framtiden, dessutom så är det ett brott mot AML
• Vi har varit på teknikmässan i Älvsjö och studerat en del intressanta nyheter. Leverantörer har varit på Tba och tittat på förutsättningarna samt pratat med chefer om vad som kan göras.
• Vi har varit på studiebesök på Marabou i Upplands Väsby, på fångvårdsanstalten och på Årsta.
• Skyddsombuden sitter med i de lokala samverkansgrupperna, där de har haft möjlighet att påverka utvecklingen vid resp. enhet.
• HSO sitter med i Terminalens samverkansgrupp och driver övergripande arbetsmiljöfrågorna för hela terminalen.
• Skyddsombud finns med i en del grupper som håller på med förändringar av lokaler, organisation och andra förändringar. Men dessvärre inte i alla. Vi har INTE varit med i en del som handlar om arbetstider, verksamhet i våra lokaler, omorganisation, etc. Dessa arbetsmiljöpåverkande förändringar SKALL skyddsombuden vara delaktiga i automatiskt när det dyker upp och skall planeras, för att sedan ingå i förändringsarbetet. Detta är en stor brist i arbetsgivarens kunskap i arbetsmiljöfrågor, samt ett brott mot arbetsmiljölagen.
• En bantad version av vår hemsida på Internet har fungerat som en informationskälla för de intresserade i hela landet och fått över 54.000 besök sedan april 2001. Hemsidan byggs nu om litet för att sedan vara tillgänglig som en extern version även i fortsättningen.
  Den stora versionen av vår hemsida finns på Postens intranät och under Tomteboda delen, sedan 2002.
• Skyddsombudsorganisationen använder sig av (C2). En funktion till idéverksamheten i Posten. Den heter också "Idéer i Posten". Denna väg är ett utmärkt sätt att komma med förbättringsförslag på och att dessutom få dessa genomförda ganska snabbt. Det har rättats till en del problem med hjälp av detta rapporteringssystem om felaktigheter där förslag om förbättring framkommer direkt i rapporten
• Vi förbereder organisationen för att ta över arbetsmiljöfrågorna i hela terminalen i och med att Terminalchef Peter Salomonsson får ansvaret över hela Terminalen.

Tba Huvudskyddsombudet
Anders Bergström (HSO)
Erhan Gömüc (HSO ers)


JÄMSTÄLLDHET
Ambitionerna inför år 2003 har varit att få verka för en så jämn fördelning mellan kvinnor och män som möjligt i alla nivåer och verksamhetsområden
  Löneskillnaderna mellan könen har minskat till obefintligt i årets lönerevision. I grupper sorterare och lagledare har vi nått jämlika löner bland män och kvinnor. Kvinnliga biträdande lagledare har generellt sett bättre löner än sina manliga kollegor! Där har vi lyckats över vårt mål! Tomteboda lär vara fortfarande riksledande i jämlika löner bland terminalerna.
  Det har satsats en hel del på friskvården på Tomteboda och nu börjar det ge resultat. Kvinnornas sjukfrånvaro har gått neråt och årets mål nått även där. Men allt annat jämställdhetsarbete har stagnerat totalt. Arbetsgivaren har varken velat satsa på utbildningar eller på annat utvecklingsarbete inom ämnet. Anpassad tjänstgöring på dagtid har minskat med sjunkande postvolymer och drabbar framför allt kvinnlig anställda med små barn.
  Målet för 2003, att 35% av lagledare m.fl skulle vara kvinnor, lyckades inte uppnå. Mycket beroende på att verksamheten på TBA präglas av sjunkande postvolymer och den stora, kommande struktur förändringen 2004.

SEKO Förbundskongressen 2003 gav förbundsstyrelsen ett uppdrag att driva bl. a de fem programmen. Ett av programmen heter Jämställdhet: Män och Kvinnor. Programmets budskap är klar; alla människor är olika men alla har lika värde och rätt. Detta beskriver en människosyn som är grundläggande i det fackliga arbetet. Jämställdhetsprogram ställer tydliga krav på samhället, arbetsplatsen men också på den egna fackliga organisationen.
  Enligt Jämställdhetsprogram ska hela fackliga verksamheten genomsyras av jämställdhetsperspektiv.
  Därför har Klubb Brev Tomteboda tagit steget och arbetat fram en egen jämställdhetsplan som säkerställer planmässigt arbete med ämnet. Medlemmarna har fått bekanta sig med planen via Facktuellt.
  Planering av aktiviteter enligt planen ligger under arbete vid skrivande stund.
  Ett antal böcker skrivna från ett kvinnlig perspektiv av arbetarklassjournalisten A. Pascalidou lottas ut på Klubb Brev Tomtebodas årsmöte.


FACKLIGT-POLITISKT
Året började med turbulens och oklarhet i Postens ledning och Arlanda-projektet som ständigt hot samt Tomtebodas nerläggning.

Posten som alla andra statliga bolag är beroende av politiska beslut, därför kontaktade och träffade vi Karin Thorborg (V) Sylvia Lindgren och Börje Westerholm (S) som sitter i Riksdagens Trafikutskott för att höra deras politiska ställningstagande om postpolitiken. Gustav Fridolin (MP) besökte TBA och medverkade i Sektion Storas styrelsemöte.

Klubben antog den 13 februari ett uttalande mot USA:s planer på krig mot Irak.

Efter det kontroversiella beslutet om besparingar och nya investeringar som drabbade i första hand Norrköping, Arlanda, Tomteboda brev tog därför klubben initiativet och skickade ett öppet brev till riksdagsledamöter där vi uppmärksammade Postens regionala ansvar.

Vi uppmanade alla medlemmar att de skulle rösta i folkomröstning om EMU, i samband med det anordnades en debatt mellan Lars Ohly (V) och Petter Thorwaldsson (S).

SEKO:s förbundsmöte antog fem program bland annat "Reglera avreglering" som kräver en utvärderig av regeringen. Samhället måste sätta upp tydliga mål för samhällsservicen, mål som är möjliga att utvärdera.

Första veckan i november startades Vänsterpartiet en kampanj mot avreglering och bolagisering av trafiken och Posten: "Att utföra ett samhällsuppdrag på en konkurrensutsatt marknad och samtidigt ha ett vinstkrav är däremot svårt. Det också dags att sluta subventionera de banker som åker snålskjuts på svensk Kassaservice med hjälp av samhällets pengar. Det måste utredas om en återgång till en enda sammanhållen post, utan uppdelning av olika tjänster på olika enheter och bolag , är möjlig. Detta skulle gynna både personalen och kunderna"


INTEGRATION
Integrationsarbetet under föregående år började med uppdatering av Tba:s mångfaldsplan tillsammans med jämställdhetsansvariga.

Våra nya och men också de mer erfarna förtroendevalda har deltagit i SEKO Stockholms integrations- och mångfaldsutbildningar samt i seminariet med integrationsnätverket inom SEKO förbundet.

Västerås postterminal kontaktade genom fackliga förtroendevalda undertecknad för att få information hur en mångfaldsplan utformas.

LO: s integrationsansvarig Maria -Paz besökte SEKO Posts Verksamhetskommitté och pratade om "Rådet för integration i arbetslivet" där LO, TCO och SACO samt alla arbetsgivareorganisationer är representerade. Arbetsmarknadens organisationer samt företag och medarbetare i privat och offentlig verksamhet har ett gemensamt ansvar för:
• Att arbetsplatserna är fria från diskriminering
• Att lokala överkommelser om anställning och arbetsvillkor är fria från diskriminerande faktorer
• Att motverka trakasserier och kränkande särbehandling på arbetsplatserna

Posten Produktion tog initiativet att i samverkan med SEKO:s förtroendevalda, som har jobbat med mångfaldsplan, samt representanter från ST och SACO, utforma en mångfaldsplan för alla brev- och paketterminalerna.


SLUTORD
Det kommande året kommer att präglas av de stora omstruktureringar som vi mot vår vilja blivit indragna i.
  Tillsammans med övriga klubbar ska vi för det första göra allt som går för att undvika en övertalighetsprocess på Stockholmsterminalerna.
  Tillsammans med övriga klubbar ska vi för det andra kämpa för bra arbetsvillkor och -förhållanden i Årsta, på "nya" Tomteboda Klump och i Segeltorp samt säkerställa en rättvis behandling av samtliga berörda medlemmar vid överflyttning och inplacering på nya jobb.
  För det tredje ska vi under året anpassa Tomtebodaklubben och dess verksamhet till de nya förutsättningarna, vilket bl.a. innebär att många medlemmar och förtroendevalda tvingas att byta klubb. En viktig uppgift blir att i den processen tillvarata den kompetens som finns i klubben.
  För det fjärde ska vi mitt uppe i dessa svåra omställningar bevaka de traditionella avtalsfrågorna om löner och anställningsvillkor. Under hösten startar exempelvis en ny avtalsrörelse om vilken vi idag inte vet mer än att vi på goda grunder kan misstänka att den kommer att bli besvärlig.

Styrelsen får med dessa ord tacka för förtroendet att ha fått leda klubbens arbete under verksamhetsåret.
  Vi tror att de uppgifter vi står inför under det kommande året kräver en hög facklig aktivitet och det är vår förhoppning att så blir fallet.

Åke Anevad, Erhan Gömüc, Jan Åhman, Gerardo Berrios, Mohibul Ezdhanikan, Hannu Jokinen, Irgalem Abdelkadir.
Janis Rubulis, Pia Zetterberg, Monica Lindberg, Paula Miettinen.