Jakttornet om vintern...
Älgjakten är slut för den här säsongen, och älgtornet står tomt.
  Nu, när spårsnön har lagt sig, ser man vad som verkligen rör sig kring tornet! Älgarna har gått förbi alldels nära under natten, och spårstämplarna syns över hela hygget. Rådjur förstås, men inte så många. Räv och hare.
  Och hundra meter bort, ner mot sjön, har det varit storfrämmande! Ett lodjur har gått längs hyggeskanten.
  När man går i skogen, en bra bit bort från bebyggelsen, och ser ett spår som är större än rävens, vill man gärna tro att det kan var lodjur. Normalt springer inga hundar här, och vargens spår är ännu större – och sällsynta, här ute i Roslagen. Man går där och tittar och tittar, men till sist blir domen att det måste nog ändå vara hund. Det finns ingen annan rimlig förklaring, även om jag inte riktigt förstår vad den hade där att göra.

Lodjuret har gått i sakta mak längs hygget.

Det är med lodjursspåren som med älgen, när man sitter på älgpasset. Det prasslar och knakar och man hör en massa ljud och inbillar sig att det är älg på gång. Men det är det inte. det är bara trastarna som håller på, eller möjligen ett rådjur som är på ingående; eller något annat obestämt. När väl älgen kommer så blir det så självklart; det är en annan tyngd i stegen, ett annat sorts grenknak.
  När man väl kommer på lodjursspåret så ser man att det är något annat. De håriga tassarna ger ett särpräglat avtryck om det bara är litet spårsnö. Är snön djup så blir det stora djupa spår som mest påminner om en älgkalvs.

Lodjursspår i närbild.

Som jämförelse spåren efter en katt som gett sig ut på en livsfarlig vandring långt bort från sommarstugorna på andra sidan sjön.

Jag skrämde upp tre rådjur som sprang över den översvämmade åkern, nu tillfrusen. Det blev vackra spår efter dem!

På samma is ännu en gång de stora sorkspåren som jag skrev om förra gången. Här har den övergått till språngspår. I mitten på bilden har en mindre sork/mus korsat spåret och en bit längre bort rävens spår. Och så gummistövlar, stl 46!
(2009-02-18)


Läs mer om spår i mina betraktelser Spår i snön , Lodjursspår i snön och Nya spår.