Dagboken

En bild och några ord, som regel hämtade från Facebook, men ibland utvidgade.
Nyare inlägg


Semesterbild från idag: Sommargetingen...
2010-08-01.


...slickar i sig bullsockret på Rörstrands "Anita".


Semesterbild från igår: På vernissage i hembygdsgården i Bergshamra, strax söder om Norrtälje. På väggarna fin konst, på scenen tung rockmusik och i Bergshamraån spelade (Bengt Norlings) Näcken...
2010-08-01.


Bilder från morgonpromenaden: Lindens frukter.
2010-07-29.


Det stora sydostasiatiska kriget spökar fortfarande. "Rättvisan har hunnit ifatt kommunismen", skriver SvD på ledarplats den 27 juli på tal om rättegången i Kambodja och drar en rät linje från Hitler! över Mao till de röda khmererna och fram till talibanerna. SvD må vara en, relativt sett, seriös tidning, men de sitter... fast i samma järnhåda USA-grepp som alla andra stora svenska media, inklusive SR och SvT. Den väsentliga frågan på tal om detta krig är ju när de ansvariga USA-politikerna ställs inför rätta. Den frågan vågar dessa media inte ens ställa, än mindre driva på ledarplats!
  Semesterbilden: Åkerhumlan har slagit sig ner på kardtisteln.
2010-07-28.


En bonussemesterbild: Hälgulv och Öulv reste stenen.
  Den vackra runstenen vid Gripsholm. Texten på stenen lyder: "Hälgulv och Öulv de läto resa båda stenarna efter sin broder Kätilmund och (gjorde) bro efter Soma, sin moder. Men Brune (?), hennes broder, högg (runorna)". Det är populärt att döpa barn efter gamla n...amn, far- och mormors och farmorsmors- och mormorsmorsgenerationernas namn är inne -- varför inte backa ytterligare några generationer?! Hälgulv, Öulv, Brune, Kätilmund, Soma - smaka på de namnen!
2010-07-25.


Semesterbilden: Bolltisteln blommar i Gripsholms slottspark.
  -- På endagsutflykt till Mariefred för att se Picasso i Grafikens Hus. Flott! Och ett snabbt miljöombyte: Igår helt ensam i Roslagsskogen - knappt någon ger sig ut så länge det är off-season för jakten och svampen torkar inne; idag samsas med tusentals turis...ter i den lilla staden med de många begivenheterna: riddarspel, det berömda slottet, Bellmanfirande, Picasso...
2010-07-25.


Semesterbilden: Skogsknipproten blommar i de kalkrika Roslagsskogarna.
2010-07-24.


Semesterbilder: Det gäller att veta hur en slipsten ska dras. På liekurs på Tåkenön i Hjälmaren. Leif Rooth demonstrerar. Vilken härlig dag!
2010-07-20.


Fler bilder från liekursen

Bilder från Sörmland: Havreåkern.
2010-07-18.


Fjärilsskolan: Den silverstreckade pärlemorfjärilen har flugit in i farstun och slickar av locket på linoljeburken!
  -- Påbörjat slåttern, drygt 20 grader redan tidigt på morgonen. Skvallrat med grannarna, alla pratar om vargarna, och tror sig ha hört eller sett dem!
2010-07-17.


En bild från igår: Den Canonröda ladan i tidigt morgonljus.
-- Idag inre tjänst i lägenheten.
2010-07-14.


Uppe tidigt, tidigt i morse och gick en tur i varglandet. Såg inga vargar, inga lodjur heller, men ett rådjur skällde på mig, två tranor flög över och spindelnäten blev synliga i morgondimman.
2010-07-13.


Gärna en VM-final, men först en rejäl svettdag vid torpet! Åter från exilen i Sörmland, firade det med vattning & gräsklippning, massor av fjärilar och ännu sjungande svarthätta, järnsparv och ärtsångare. Den här skönheten satt på vägbommen när jag åkte hem, blå flickslända, tror jag.
2010-07-11.


Sörmlandsbilder: Gör det möjligt.
  Vi besöker utgrävningen i kvarteret Åkroken – de har så vackra namn här i Sörmland: Ripsa, Runtuna, Lid, och, som sagt, Åkroken – i centrala Nyköping. I de medeltida kulturlagren hittar man krukskärvor från Tyskland, och kanske Ryssland. När framtidens arkeologer om sådär 6-700 år gräver ut 2000-talets Nyköping kommer man att hitta små glasburkar med troligen kinesiskt ursprung och blåvita knappar med en text som experterna på forntida språk tolkar som "Gör det möjligt". Men vad betyder det? Det går språkforskarna bet på.
2010-07-09.


Sörmlandsbilden: Vägen till Ripsa.
  -- Semester och äntligen tid att läsa julklappsböckerna! Dag Solstads 17. roman där kemner Björn Hansen från Ellevte roman återkommer. Jag skrev om Ellevte roman när den kom ut; egentligen har inte så mycket hänt, trots att 20 år har passerat sedan vi senast träffade Solstads romanfugur. Jag läser den som en samhällsskildring; kanske är samtiden så förfärlig som berättelsen ger uttryck för?!
2020-07-09.


Sörmlandsbilder: Utsikten man inte kan se sig mätt på, version 3.
2010-07-08.


Bilder från Sörmland: Solstolen om kvällen.
2010-07-07.


Smultontider. Kan det sägas bättre?!
2010-07-05.


Lagom till semestern börjar fjärilssäsomgen. Vännen Björn sms:ar från sitt torp att han sett en aspfjäril, en riktig skönhet - men tyvärr en art som man sällan får se. Undrar hur många som hört talas om luktgräsfjärilen. Den är vanlig, men inte lika prålig som många andra fjärilar. Här är den fotograferad på en av sina favoritväxter, kungsmyntan. Kungsmyntan som f.ö. är en mycket bra växt att plantera i sin täppa, om man vill njuta av fjärilarna.
2010-07-02.Äldre inlägg