Dagboken

En bild och några ord, som regel hämtade från Facebook, men ibland utvidgade.




Nyare inlägg


Bilder från Roslagen: Panorama över Sigfrids hygge.
  Pensionärslyx är att åka ut och jaga tillsammans med systersonen och systersonsonen mitt på blanka onsdagen. Eller jaga och jaga, i varje fall driva av några såtar uppe på skogen och se vad som händer. Idag hände just ingenting, förutom att ett av grannlagen släppt en hund som drev inne på vår mark en stund. Utan att vi fick se någonting, och inte de andra heller verkade det som; i vart fall hördes aldrig något skott. Numera är det glest mellan rådjuren i den här trakten, men en och annan älg finns det. En ko med kalv hade knallat omkring på den nygrusade skogsbilvägen. I sanningens namn så vet man bara på ett ungefär vad som finns och inte finns innan spårsnön kommer: lodjuret och mården, till exempel, lämnar inga spår efter sig i det hårda gruset.
  En fin dag i skogen blev det, och några bilder kom med hem, både i skallen och i kameran. Den här berättar om något av det mesta svenska som finns idag, mer svenskt än IKEA, Kalles kaviar eller Zlatan: KALHYGGET! Jag skrev en gång om min hatkärlek till
kalhyggena . (2013-11-20)

Panoramabild över Sigfrids hygge.




Bilder från morgonpromenaden: Det vita lövet.
  En gråmulen dag här i innerskärgården, som gjord för att sitta vid datorn och skrivaren och plocka med bilder, nya som gamla. Försöker att förlänga livet på några riktigt gamla album, och gör nya. Några böcker blir det också, så f-t kul! Mellan de gamla albumen och de nya ett hopp med massor av diabilder; de bästa ska scannas, det blir ännu ett projekt som läggs till alla de andra! Varför skriver jag det här? Undrar bara hur många fb-vänner det är som tar reda på sina digitala bilder och sparar dem på ett hållbart sätt; tänk på barn och barnbarn och den glädje de kommer att ha av dem. Hoppas man ju i alla fall! Och samtiden med för den delen, vi som gillar bilder och tycker att de betyder något! (2013-11-19)




En bild från Sörmland. Vi satt och fikade upp på det höga berget vid Torp, innanför fornborgens murar, och såg ut över Vadsjön. En havsörn hade just passerat, och två sångsvanar, nötväckan höll på med nånting nere bland ekarna och en häger stod på pass långt bort i sjökanten. Då kommer en citronfjäril fladdrande längs bergskanten! Den 18 november! Ja, det är en ovanlig höst. (2013-11-18)

Panoramabild över Vadsjön från öster.




Bilder från Roslagen: Öppnade en porträttstudio idag på Torpet i skogen. Höstlöven kom och lät sig fotograferas inför vintersömnen: ek, asp, lönn, hassel, björk och körsbär. -- Men när det var dags för gruppfotot blev eken litet blyg och smög bakom hasseln! (2013-11-11)




Snart spårsnö, men innan dess ett blått bord och tre rosa soffor.
  Marabouparken i Sundbyberg, och när man ändå är där kan man passa på och se utställningen med foton tagna av Fatoumata Diabaté och Malick Sidibé, båda från Mali i Västafrika. (2013-11-10)




Snart spårsnö, men innan dess en inomhusbild med en av Cronqvists alla flickor.
  Kanske grimaserar hon åt det som visas just nu på auktionshusen i Stockholm?
  Var på biblioteket i stan igår och läste en reserapport från en svensk vetenskaplig expedition längs Nilen år 1901. Man sköt flodhästar och grävde i termitstackar och mätte negrer och dissekerade fåglar och studerade nematoder och gud vet vad; kort sagt väldigt intressant!
  Gick sedan in på Bukowskis och tittade på deras Samtida som visas den här veckan. Brukar gå på auktionshusen när jag har tid: det är roligt på så sätt att där hänger tavlorna huller om buller och stort och smått och målningar och foto om vartannat. Det skärper blicken och blir litet mer spännande så. Ska jag göra en kort och kanske litet elak summering? De rikas loppmarknad! Visst fanns där en spännande Cronqvist från tiden innan alla flickor och en Ola Billgren är sällan fel och på tal om foton kunde jag tänka mig en Männikkö och faktiskt också några fina Strömholm. Men det andra? Det mesta är så ointressant, så kallt och så spekulativt. Eller hypat, kanske man ska säga. Det är samma verk som snurrar runt mellan auktionerna och emellanåt mellanlandar de på en utställning på någon av de stora fiina konsthallarna – och sen stiger priset ett snäpp till. Gissa om det kommer att dyka upp många Cronqvist på nästa auktion efter den utställning som pågår just nu på Liljevalchs!
  Nej, efter att ha gått ett par varv därinne och lyssnat till kommentarerna "så ni är i köptagen?", "nej vi säljer bara numera" så gick jag ut för att få litet frisk luft. Jag är ingen loppisfreak direkt, men f-n vet om man inte kan göra större fynd på de vardagsloppisar som sköljer över landet: där kan man ju, med litet tur, få tag i en rejäl och vacker kastrull och kanske rentav några fina soppskålar i Gustavsbergs Vardags-serie! Och vill man ha något vackert och spännande på väggarna får man nog söka sig till de mindre konsthallarna och gallerierna – inte bara för prisernas skull! (2013-11-07).





Bilder från morgonpromenaden: Favvisviadukten.
  En klar och vacker dag i Stockholms innerskärgård, än så länge. Arbetar med ett av många fotoboksprojekt, scannar 100 år gamla fotoalbum, lägger till litet kompletterande material och glider ständigt in på sidospår, hoppar mellan Sörmland och Nubien och ringmärkning i Göteborg på 30-talet, blir alltmer förvirrad; kort sagt spännande! (2013-11-04)




Snart spårsnö, men innan dess några bilder från Alla helgons dag.
  En rundtur i Roslagen till Fasterna kyrka (farssidan) och katedralen i Roslagsbro (morssidan) med avslutning hos svärfar på Lidingö kyrkogård. Hann under vägen också med att besöka vernissagen på “Broderi nu”- utställningen på Länsmansgården/Österåkers konsthall i Åkersberga. Bilden visar ett verk av Kicken Eriksson. Där visas samtidigt även keramik av Ann-Sofie Gelfius och målningar och trähantverk av Karin Gemvall. Ett besök rekommenderas! (2013-11-02)




Bilder från Stockholm: Lena Cronqvist ställer ut på Liljevalchs. En liten flicka gungar i sin glasbubbla och på målningen i bakgrunden sker förfärliga saker. En annan sorts barnbilder än de man brukar se i porträttfotografernas skyltfönster, om man säger så. (2013-10-29)





Snart spårsnö, men innan dess en bild från i somras: USA mördare. Stortorget i Stockholm den 4 juli 2013, USA:s nationaldag.
  Sitter med alla sommarens bilder, och några från i höst också. Aldrig mera låta högen växa så här! Familjealbumet sväller, liksom det som hör släktstället i Sörmland till. Och barnens. Har dessutom gjort en liten bok med bilder från årets älgjakt i hembyn och en annan om en magisk höstvecka i norska Voss. Älgboken ska göras i en större version med dagbokstext och ett par berättelser och en massa bilder från 1965 och fram till idag. Det blir nog inte förrän en bit in på nästa år.
  Har däremot redan börjat på en tredje bok, "Vargen minglar inte. Text & bild om spår i Roslagsskogarna och det svenska samhället". Hoppas att få den boken klar till jul; den kommer jag att sälja på Blurb.
  Och några texter och bilder sipprar ut på facebook och ytterligare några till på hemsidan.
  Projekten ligger på rad: en större dokumentär bok med bilder och anteckningar från Anderssvedja, hembyn, en med fackliga bilder, en tredje från Sörmland, Stället med utsikten som man aldrig kan se sig mätt på, kanske några till barnbarnen, etc. Det börjar redan bli svårt att få pensionärstiden att räcka till: så länge man arbetade i Posten, delade ut breven och sorterade dem, och allt det politiska arbetet och därefter det fackliga, dag och natt blev det, sade jag bara NEJ! till det mesta därutanför. Nu kan man säga JA! till både det ena och det andra, inte minst nya egna projekt. Det bör förresten bli en bok om Torpet i skogen också, kom jag just på!
  Bör också fortsätta ett tag till och skriva om Posten och det postfackliga i ett internationellt perspektiv; knappast någon annan gör det i Sverige. Folk åker på internationella konferenser och gäster bjuds in från utlandet – men vad sägs? Det får man sällan höra. Men var ska man publicera internationella nyheter när Facktuellt inte längre ges ut? Sen blir man ju så f-d också, när man börjar gräva i skiten, känner redan hur adrenalinet rinner till. Nya zeländarna, till exempel, som gick i bräschen med att slå sönder ett fungerande statligt postverk och krossa de anställdas villkor – nu tar de täten neråt igen genom att öppna för tredagarsutdelning i städerna. Och britterna, som fortsätter i Thatchers fotspår och just har sålt ut 62 procent av Royal Mail! Osv. Ser att Skavlan, detta hemska program, hade bjudit in den pakistanska flickan som religiösa extremister försökte mörda. En förfärlig historia. Problemet är bara att hon nu används i Förenta staternas och deras hejdukars propagandamaskineri för att skyla över och rättfärdiga deras ständiga erövringskrig och alla de vidrigheter de gör sig skyldiga till. Hur många skolflickor har USA mördat de senaste åren? Den frågan borde belysas i Skavlan!. (2013-10-27)




Snart spårsnö, men innan dess en bild från i somras: En ljungblåvinge har landat på skogsbilvägen intill den lilla sjön vid Torpet i skogen. (2013-10-24)




Bilder från morgonpromenaden: Nu har snart alla löv fallit av. Den gula veckan är slut och inom kort kommer spårsnön! Men idag är det ännu sol och blåst och varmt här i innerskärgården. (2013-10-24)




Bilder från facket: Höstmöte hos en av Årstaterminalens sektioner. (2013-10-22)

Litet text och fler bilder!
Och här en svartvit version!




Bilder från Roslagen: Älgjakten.
  I över 40 år har jag deltagit i jakten på hembyns marker. Mer som en intresserad åskådare, än jägare. Jag har inte den där starka jaktinstinkten som en bra jägare, för att inte tala om en bra jakthund, måste ha. De roligaste åren var nog i början, innan jag hade egen bössa, när jag satt med morfar eller någon annan i jaktlaget och sedan gick som rapportkarl mellan jägarna; det här var tiden innan komradio och mobiltelefoner och man satt från morgon till kväll, ofta inne i skumrasket bland granarna. Då livade det upp om någon kom och pratade bort några minuter och rapporterade vad de andra sett – eller inte sett, för så var det oftast på den tiden!
  Men det är skönt att sitta en eller ett par heldagar i skogen, det blir inte så ofta av att man gör det annars, och det är spännande: även i år hörde jag nötkråkans hårda läte och gladde mig åt att den ännu finns kvar, tillbakaträngd som den är av det moderna skogsbruket. Sen small det! Och så var älgjakten slut för i år, redan klockan 07.00 första morgonen! Det kändes litet snopet, men när älgen var urtagen och flådd fick vi en skön förmiddag nere vid sjön med korvgrillning och kaffe. Det blev litet kärvt när vi kom in på det där med vargarna, de är inte så populära här ute på landsbygden, så nära Rialareviret; i alla fall inte bland jägarna! Solen sken över oss när dimman lättat och sjön låg spegelblank. Jag berättade för dem att i sundet litet längre bort badade min mamma när hon var liten, då var där den finaste sandstrand. Nu är det en igenväxande gyttjebotten där man får tränga sig fram mellan vassruggarna.
  Så är det med jakten: den är en tråd bland alla de andra trådar som är min historia i den här byn.
  Det är svårt med jaktbilder. Jag läser nästan aldrig några jakttidningar, det blir bara för mycket. Det räcker med att följa Svensk Jakt på webben, då får jag veta om det är någon nyhet i lagstiftningen som jag bör känna till och framför allt kan jag hålla litet koll på hur denna jägarnas officiella röst låter. Även det kan bli litet för mycket! Det är ett ständigt kampanjande mot vargarna – men ingenting mot dem som planterat ut vildsvinen och de som skeppade över rådjur till Gotland.
  Men, som sagt, hur en bra jaktbild ska se ut, vet jag inte. En jakt har ägt rum, det är i sig en grym sak, men ändå OK. Enligt min, och många andra jägares uppfattning. Den bör kunna fästas på bild, berättande, levande, stark; med respekt. Och kärlek.
  Men hur? Kanske Leif GW hade kunnat ta några riktigt bra jaktbilder, om han vore fotograf. Han skrev en gång, i VI tror jag det var, en fin berättelse om det där att vara jägare. En sån bild skulle jag vilja ta.
  Tills dess får det bli en gammal bild, från den 5 november 1976. Morfar, med ryggsäcken, det här var hans sista jakt, han dog sen på vintern, Sture, Jimme och David. Och Sofie, tror jag hon hette, taxen, som tycks peka ut en tredje riktning. Antagligen hade hon rätt, man ska lita på hundarna! (2013-10-55)




Bilder från Stockholm: Adolf Fredriks kyrka. Strindbergsvandring med Anita Persson idag på temat Strindberg och arbetarrörelsen. Lärorikt, och kul. Rekommenderas, hon kör nya guidningar på olika teman nästa år igen! Efteråt till vännerna Björn och Gerhards vernissage på Galleri Greger, fina bilder. Rekommenderas också! (2013-10-12)




Bilder från Voss, sjätte dagen: Dagen D. Vernissage på Tua Broms utställning "Ulmaria" på Banksmidja. Länk till Tua Broms och Laila Rönning Verums öppningstal och Signe Seim som läser egna dikter. (2013-10-07)

Fler bilder från Voss 1-7 oktober 2013.




Bilder från Voss, sjätte dagen: Strandletarna på väg hem. (2013-10-05)

Fler bilder från Voss 1-7 oktober 2013.




Bilder från Voss, femte dagen: Det gäller att granska erbjudandet om tandemhoppning noggrant och med intresse! (2013-10-04)

Fler bilder från Voss 1-7 oktober 2013.




Bilder från Voss, femte dagen: Ett fält med flockblomstriga har flyttat in på Banksmia. Vernissage i morgon på Tua Broms utställning "Ulmaria". (2013-10-04)

Fler bilder från Voss 1-7 oktober 2013.




Bilder från Voss, fjärde dagen: Det blåa gräset blir gult.
  I Södra Roslagen är inte blåtåteln ett särskilt vanligt gräs, i alla fall inte på fastlandet. Här lyser de stora tuvorna ute på Prestegardsmoen i gult nu, med bud om en kallare årstid; i morse var det frost och is på bilrutorna. (2013-10-03)

Fler bilder från Voss 1-7 oktober 2013.




Bilder från Voss: Morgondimma idag igen och därefter sol, tredje dagen i rad. Det är ingenting man kan räkna med här på Vestlandet, även om det regnar mindre i Voss än i Bergen. I uppvindarna framåt eftermiddagen kommer tio skärmflygare seglande ner från berget; linbanan upp på fjället är stängd för mellansäsong, men de har fått åka med dem som underhåller liftarna. Hämtar barnbarnet på barnehagen – med en standard som får en fattig svensk att spärra upp ögonen! Men det är klart – nu får också norrmännen en reinfeldsk regering, förstärkt med några av Behring Breiviks partikamrater, så det ska nog bli ordning även på det norska torpet.(2013-10-02)

Fler bilder från Voss 1-7 oktober 2013.




Bilder från Voss: En dimmig morgon, men solen är på väg att bryta igenom på Prestegardsmoen. Som om de visste att jag behövde något att hänga upp dimman på, kom ett gäng skolungar löpande. Glada var de, och jag också. En fin morgon! (2013-10-01)

Fler bilder från Voss 1-7 oktober 2013.





Fortsättning...