Dagboken

En bild och några ord, som regel hämtade från Facebook, men ibland utvidgade.




Nyare inlägg


Bilder från Roslagen: Skogsnätfjäril på stor blåklocka.
  Efter några soliga dagar nere vid sjön slog det om till litet mera ostadigt väder – men bara 4 mm regn än så länge; alldeles för litet! Just nu se det ut att bli en riktig getingsommar, grannen höll på att stoppa handen i en bila när han skulle lyfta av presenningen från båten. Själva har vi tre bilor på bastun: en under taket på framsidan, en under panelen på gaveln och en tredje i en fågelholk på baksidan! Kanske en revansch för flera dåliga somrar för getingarna – men än är inte sommaren slut och vädret kan slå om. Det vill inte bli någon riktig fart på fjärilarna, eller också är det jag som är för otålig! Kungsmyntorna har slagit ut nu, men där det brukar stå en svärm av luktgräsfjäril syns bara några enstaka. En amiral fladdrade upp och ner längs den heta lagårdsväggen och i de sista solstrålarna värmde sig pärlgräsfjärilen och ängssmygaren på hasselns varma blad.
  Bonden från grannbyn kom ner och slog av det lilla som är kvar av åkrarna runt det gamla torpet, som ursprungligen var en arrendegård under det stora godset; jordbruket lades ner 1957. Själv slår jag av de tidigare beteshagarna närmast husen, svettig och jagad av de f-de hästflugorna. 1994 skrev jag några rader om detta, att slå sitt hö mitt i samtiden, så skrämmande aktuellt: En berättelse om hö
  Läser mellan arbetspassen med stor behållning Lars Noréns senaste memoarbok. Han brottas med sitt arbete och privatliv och våndas över de egna tillkortakommandena; parallellt går jag igenom mina anteckningar från läsningen i slutet av 80-talet av Karl Rune Nordqvist romaner, påmind om dem av Stefan Lindgrens positiva kommentar om Nordqvist nyligen här på nätet. En brant jämförelse kan det tyckas, mellan Norén och Nordqvist, men varför inte? Nordqvist ligger närmare mig, inte i tid (han dog 77 år gammal 1997) men klassmässigt (han var järnvägsarbetare i hela sitt liv). Båda skriver om det arbete som med Maksim Gorkijs ord är det mest lustfyllda näst efter en kvinnas famntag, det andra stora temat i deras böcker. Och båda gör det, med ett vackert språk och en kritisk blick, förankrade i sina respektive samtider, med all den sårighet det innebär.
  Lyssnar på morgonens nyhetssändningar och bläddrar igenom morgontidningen. Den svensk-amerikanska mediaapparaten är en propagandans järnkupol över oss. Den håller oss i ett järngrepp och skjuter effektivt ner alla försök till anständig nyhetsbevakning. Idag ska beslut tas om Wikileaksgrundarens framtid och därför ges de, som – medvetet eller omedvetet, vilket som gäller får vi veta först när arkiven öppnas om hundra år – vill medverka till att han utlämnas till USA, stort utrymme: när såg man att någon fick så stor plats för att skriva om samma sak i ett genmäle som den Massi Fritz får i dagens Svd?! Och när ska de ansvariga svenska politiker och opinionsbildare som försvarar Israels rätt till ockupation, blockad och mördande och förnekar de demokratiska val som hållits – grillas och ställas till svars för detta?
  Man blir lätt upprörd när man börjar tänka i de här banorna så låt oss därför återvända till naturens stillsamma värld. En trollslända sitter död på ett grässtrå, hur gick det till? Vi hittar ett dött rådjurskid i blommorna bakom boden. Varför? En halvt uppäten padda på stigen till tallmossen. Vem har gjort det? Fiskmåsarna försvarar sin enda unge, ännu inte riktigt flygg. Här sker många fasansfulla grymheter, men liksom i Gaza sker det så långt borta att vi inte hör skriken och krevaderna, och därför kan en Stefan Löfven och en Carl Bildt fortsätta att sova gott om nätterna. Vi andra får fortsätta att dämpa ångesten och förbittringen med hjälp av Karl Rune och Lasse. Tillsammans på Sergels torg idag den 16 juli kl. 17.30! Det är det tredje temat: den medvetet organiserade solidaritet, som vi människor är ensamma om! (2014-07-16).

  • Slaktarens hus Länk till min anmälan av Karl Rune Nordqvists roman.





    Bilder från dagens (16/7) demonstration i Stockholm till stöd för palestinierna: Tummen ner för Löfvens uttalanden. Annars var det Bildt som, med all rätt, han är ansvarig minister, fick utstå mest kritik för sin och den svenska regeringens undfallenhet gentemot Israel. 2014-07-16.

    Fler bilder!




    Manifestation till stöd för Palestina, Medborgarplatsen i Stockholm den 12 juli 2014.

    Många fler bilder!





    Bilder från Roslagen: Mycket bladlöss i år - men nu är nyckelpigorna på G!
    Torrt är det, och äntligen litet sol och värme. Än sjunger trädpiplärkan några strofer vid Torpet i skogen, liksom svarthättan, lövsångaren och gärdsmygen. Snart tystnar de, men då kommer den andra sortens fåglar, sommerfuglerna. De är litet senare än förra året, men idag eller i morgon slår kungsmyntorna ut och då börjar draget på allvar. De första luktgräsfjärilarna har redan inspekterat backarna! 2014-07-07.





    Bilder från Stockholm: Eva Björklund invigningstalar vid 4-julimanifestationen på Stortorget. Intressanta tal och fin musik av bl.a Sigyn Meder, Hans Öhrn, Claes Engelbrand, Jan Hammarlund om några av de mest aktuella politiska frågorna, de som händelsevis glömdes bort i Almedalen: Irak, Syrien, Afghanistan, Latinamerika, mfl av USA:s övergrepp. 2014-07-04.

    Sigyn Meder från Iraksolidaritet.

    Pelle Sunvisson från Ofog.

    Jan Hammarlund.

    Och här en Panoramabild!





    Bilder från Sörmland: Stora Enso:s kulturmiljö. 2014-07-01.

    ... och så   här ser den miljön ut!





    Bilder från Sörmland: Storsileshåret blommar. Gärna regn, det behövs – men först en rejäl exkursion med Stockholms botaniska sällskap till Sandstugekärret och Lindbacken! Inte så lätt att fota de knepiga starrarterna och de pyttesmå orkidéerna och inte heller botanikerna som mest går med böjda huvuden och spanar efter gulyxne, loppstarr och sammetsdaggkåpor; men några bilder blev det. Och mycken ny kunskap på köpet – eller om det nu var tvärtom! 2014-06-29.

    Henry Gudmundsson från Botaniska sällskapet och pensionerad sorterare från Årsta examinerar. Ett verkligt proffs!

    Sumpnycklar tror jag att experterna enades om till slut!

    Darrgräs.

    Humlebagge (?) i kärrtistel.

    Trattspindlarnas nät.

    Kärrtistel igen och gräsull i bakgrunden.

    Vitpyrola.

    Lindbacke.





    Bilder från Sörmland: En prick på himlen, men inte vilken prick som helst: en lärkfalk. Och fasiken vet om det inte rentav häckar här vid Stället med utsikten som man aldrig kan se sig mätt på! 2014-06-28.





    Bilder från Roslagen: Makaonen. Trodde att jag skulle få nöja mig med den sedvanliga makaonfjärilen i syrenblommorna vid Torpet i skogen i början av juni, men så blev det en till! Som bonus en aspfjäril som landade på skogsbilvägen alldeles intill den lilla sjön. Annars har fjärilssäsongen inte kommit igång riktigt än, men snart slår kungsmyntorna ut och då brukar det bli ett bra drag av luktgräsfjärilarna. 2014-06-26.





    Midsommardagen. Många bilder blir det ... 2014-06-21.





    Svenskarnas midsommarfirande i Norge: lunchen intas på Hotel Stalheim, med den berömda utsikten över Naeröydalen. På kvällen en skärmflygare som tränar (?) på Vangsvatn i Voss inför Exstremsportveko som börjar på söndag. 2014-06-20.





    Panoramabilden över Voss i större format

    Trevlig midsommar önskas alla hemsides-vänner från Voss, Mölstertunet och Nesheimstunet. Här firas ingen midsommar, inte en stång så långt ögat når, rätt skönt att slippa hysterien för en gångs skull! Men midsommarvackert är det! 2014-06-20.

    Mölstertunet.

    Panoramabild över Mölstertunet

    Nesheimstunet 18 juni 2014.

    Nesheimstunet 18 juni 2014.

    Nesheimstunet 18 juni 2014.

    Nesheimstunet 18 juni 2014.

    Nesheimstunet 18 juni 2014.

    Nesheimstunet 18 juni 2014.

    Nesheimstunet 18 juni 2014.

    Vänderoten blommar vid Nesheimstunet 18 juni 2014.





    Bilder från Bergenbanan: Sol och 20 grader varmt när vi passerar Finse på drygt 1200 meter. Flott! Förlängt uppehåll i Myrdal i väntan på att gräsbränderna nedströms längs banvallen ska släckas. 2014-06-16.





    Bilder från då, men fortfarande aktuella, en fortsättning: Socialdemokraternas partisekreterare Carin Jämtin får, vid sitt besök på Årsta postterminal den 25 augusti 2010, med bara ett par veckor kvar till valet, ett sista råd av sorteraren Per Gavelius.
      Dagens Nyheter redovisar i en artikel den 9 juni hur de stora privata aktörerna inom skola, vård och omsorg drar in miljarder i ersättningar från det offentliga och gör stora vinster – men betalar nästan ingenting i skatt. Ett av de fem stora bolag som undersökts, Academia, hade 2012 en omsättning på 4,7 miljarder och redovisade en vinst på 378 miljoner. Av det betalade man 17,2 miljoner i skatt eller 4,5 procent av vinsten enligt DN:s beräkningar. Academia ägs av Wallenbergarnas riskkapitalbolag EQT.
      Jag kommenterade i ett tidigare inlägg det program, Kampen om identiteten, som SVT visade för någon vecka sedan (finns på SVT Play). Programmet skildrade spelet bakom (s) senaste partiledarbyten. Programmet understödde enligt min uppfattning kontrareformisternas historieskrivning och är ett bidrag för att lansera Löfven och säkra hans rätt till tronen. Juholt bars fram av den vänsteropinion inom partiopinionen som hållits nere under Perssons och Sahlins tid som partiordförande. Att han släpptes fram av parthögern får tillskrivas den (självförvållade) kris – kaos! – som rådde inom partiledningen efter de två fiaskovalen och det konstanta premierandet av mediokra men trogna figurer av Sven-Erik Österbergs typ i partiledningen – kryddat med en orm som Vanja Lundby-Wedin. Man samlade sig dock relativt snabbt och såg till att Juholts ställning undergrävdes så att han kunde självmörda sig. I TV-dokumentären sammanfattas det naturligtvis med att "han var för kort i rocken".
      Jag anser inte att Juholt är någon större politisk stjärna, exempelvis satt han under flera år som ordförande i utrikesutskottet under den tid som det svenska försvaret gjordes om till en legotrupp för Förenta staternas intressen. Men han bars fram av en opinion i partiet som hoppades på en radikaliserng av (s)-politiken, det är i alla fall som jag uppfattar det så här från utsidan.
      Det som jag upplever som en styrka hos honom och som framkommer i de radiodokumentärer som gjordes med honom innan han var påtänkt som partiordförande, hans integritet, hans utanförskap i den socialdemokratiska stockholmseliten, blev, när kampanjen drogs igång mot honom, en bidragande orsak till att han föll. Ingen försvarade honom, han var ett fritt byte.
      Det mest intressanta, och det avgörande, och det som INTE nämns med ett ord i dokumentären, är emellertid en annan faktor: den socialdemokratiska eliten är idag mer sammanvävd än någonsin med de kapitalgrupper som äger och styr det här landet. En av de bärande intervjuerna i dokumentären görs med Stig Björn Ljunggren. Han presenteras som socialdemokrat, och det stämmer nog – på samma sätt som exempelvis Kinas partiledare har sina partiböcker i Kinas Kommunistiska parti utan att vara särskilt mycket kommunister för det. Det som däremot inte nämns i presentationen av honom är att han är ledamot av Academias Advisory Board; han är alltså en av dem som är ansvarig för och, framför allt, tjänar på att låta bolaget undvika att betala skatt på sina vinster.
      Självklart kan inte dessa herrar, och kanske någon enstaka dam, med Göran Persson i spetsen låta en sådan som Juholt äventyra deras och deras nära vänners goda inkomster. Man kan nästan se det i ansiktet på Persson i det ögonblick när Juholt i filmen utses till partiordförande.
      Det är den här tråden jag vill se utredd, de här spåren följas bakåt – istället för detta rättfärdiggörande och kungamakande! 2014-06-09.





    Bilder från Roslagen: En större snabelsvärmare (tror jag, är verkligen ingen expert på nattfjärilar!) fotad i ficklampans sken i kaprifolen vid Torpet i skogen. 2014-06-09.





    Bilder från då.
      Men ändå inte så länge sedan. Fotografen Micke Berg efterlyste i ett inlägg på Facebook bilder från arbetsplatserna – och arbetet. Jag tog många bilder under mina fyra år i butiksbranschen och mina 46 år i Posten. Men få skildrar arbetsplatsen, och än färre själva arbetet. Mest blev det bilder från olika möten och konferenser och intervjuer, och en del reportagebilder, får man väl kalla det, från besök på andra terminaler. Och så några bildsviter från besök av politiker – de brukar dyka upp vart fjärde år några månader före valet. Den här bilden är tagen i juni 2010 när Sven Erik Österberg (s) besökte Postens stora sorteringsterminal i Årsta i södra Stockholm. Här har han dock släpats upp i brevbäringen för att titta på tomma brevbärarfack och få brevbäringens mysterier förklarade för sig. Kanske var det, för att ge en neutral tolkning, det som tråkade ut honom; han ser trött ut.
      För mig gav han, redan då, i juni, tre månader före valet, det kommande socialdemokratiska valnederlaget ett ansikte, och jag minns att jag sade det till mina kamrater efter besöket.
      Det blev ju också så, och Österberg lämnade efter valet – och sedan han deltagit i slakten av Håkan Juholt – det socialdemokratiska partiets verkställande utskott för att bli landshövding i Norrbotten.
      Detta också sagt med anledning av det TV-program som visades härom kvällen och skildrade spelet bakom (s) senaste partiledarbyten. Filmat enligt BBC-standard sade det inte heller något nytt om det som skedde bakom kulisserna när Juholt kördes iväg. Programmet understödde väl snarast kontrareformisternas bild av det som hände och varför det var nödvändigt att byta ut Juholt.
      Sedan kan man ju alltid tycka att det har ett visst underhållningsvärde att lyssna till Stig-Björn Ljunggrens pajaskonster! 2014-06-05.





    Fortsättning...