Dagboken

En bild och några ord, som regel hämtade från Facebook, men ibland utvidgade.




Nyare inlägg



Bofinken hälsade oss välkomna till Eremitkojan denna blåsiga och kylslagna vårdag. Isen låg kvar på sjön, men ingen går ut på den längre! Nötväckan sjöng litet, och blåmesen. Annars ganska tyst i den hårda vinden, förutom trädens sus förstås, och motorsågen. Flera granar hade blåst ner igen, de står ostadigt i planteringen. Grävlingen har bosatt sig under källarstugan, inte bra! Funderar på hur vi ska kunna avhysa den, vänligt men bestämt. Snödropparna blommar och blåsipporna, men vintergäcken hade rådjuren betat av knopparna på. Vackrast idag var hasselns små röda blommor. (2016-03-27)










Nyheter från Ekot
Att lyssna till de långa nyhetsprogrammen i radio är påfrestande. Det börjar tidigt på morgonen och håller på långt in på förmiddagen och därefter kommer lunchekot och efter – i bästa fall – ett par timmars uppehåll (men alltid ett tjatigt pipeko varje timme) är det dags för det evighetslånga eftermiddags- och kvällspasset. Det är inte så att det de sänder behöver vara fel, det är bara det att det mesta är onödigt. När man har hört tio medlemmar ur EU-eliten vittna om vad de var med om i Bryssel igår så räcker det, man behöver inte höra tio till. Och har man hört Magnus Norell fem gånger är det nog; inte fem till! För att inte tala om dessa ministrar och oppositionspolitiker med sina fördömanden och sitt falska medlidande – och hot om nya krislagar. Det är precis som med flyktingarna, prata om dem dagarna i ända – men nämn inte orsaken till det helvete som nu även drabbar europeiska storstäder: KRIGEN! Man har massor av tid men istället för att använda den till rapporter och analyser som förklarar något och ger en grund för ett meningsfyllt agerande fyller de ut tiden med rundsnack på USA:s och Jimmie Åkessons planhalva. Fördöm eller begråt offren, men gör ingenting åt orsakerna till deras lidande. Knut Lindelöf gjorde mig uppmärksam på ett undantag: I gårdagens (22/3) luncheko kom Per Jönsson från Utrikespolitiska institutet till tals. Jag citerar Knut Lilndelöfs sammanfattning av vad han sade: "Nu måste ledande politiker på allvar ta itu med krigen i Mellanöstern. Här finns grunden till både terrorismen och flyktingströmmarna. Både sunniislams och shiaislams intressen måste tillgodoses inom ramen för de olika länderna. USA och EU måste bita i det sura äpplet och samarbeta med Iran och Ryssland och acceptera en uppgörelse där al-Assads regim får regera vidare i Syrien – för att få slut på detta krig. Först därefter kan man börja tala om demokrati i de olika länderna."

Länk till ekosändningen, Per Jönsson kommer 19:05 in i inslaget.






Vivian Maier.
Kulturhuset i Stockholm (och Dunkers kulturhus i Helsingborg) visar under våren den amerikanska fotografen Vivian Maiers bilder. Det har skrivits en hel del om hennes diskreta liv som nanny i en förort till Chicago och de mer än 100.000 bilderna som hon tog under sin livstid utan att visa dem för någon annan och knappt ens för sig själv: det mesta var oframkallat när de upptäcktes av en slump efter hennes död. Det är en fantastisk historia – men framför allt: gå och se bilderna! Så enastående, och så inspirerande! Missa inte BBC:s dokumentär som visas under utställningen, den ger nästan större rättvisa åt hennes bilder än de som hänger på väggarna. (2016-03-22)






Morgon på Fransiskanertorget i Havanna, 4 december 2013.


Tankar för dagen.
Det är faktiskt en dj-vla tur att Sverige idag inte är hotat av någon främmande makt, allra minst Ryssland. För vad skulle vi i så fall ta oss till? Med en krigsmakt som inte längre är något försvar för Sverige utan en liten legotrupp i amerikansk tjänst – och samtidigt, och kanske framför allt, en kassako för familjen Wallenberg. De nya ubåtarna är det senaste exemplet. Det var märkliga turer när ubåtstillverkningen fördes över till Wallenbergsimperiet – eller Sverige som det hette, det framställdes som en nationell framgång; någon borde gräva litet djupare i den historien. Men kontrakten skrevs sådana att SAAB och Investor och Wallenbergarna går skadeslösa om man inte lyckas sälja några båtar till utlandet utan hela utvecklingskostnaden får tas i Sverige. Så är det om man får tro dagens SvD (22/3), och det kan man väl göra ibland, med urskiljning. De Wallenbergska profitintressena i svensk vapenindustri är för övrigt också en viktig förklaring till den svenska regeringens utrikespolitik, dess kryperi inför USA. Det är inte bara det att USA har en direkt kontroll över t.ex. Gripen; de är också den yttersta garanten för Wallenbergs egna affärer och deras maktställning. Wallenbergarna och skiktet kring dem, styr, som de länge har gjort, med tusen trådar sina marionetter. Ibland visar de öppet huggtänderna som när Bomb-Margot försade sig om den saudiska regimen.
  Om man inte tar med den här aspekten, hur ska man då kunna förstå Wallströms och Löfvens agerande? Är de bara lika hjärntvättade som SvD och DN:s ledarskribenter? De är ju trots allt inte – som exempelvis Carl Bildt – betalade av USA (men kan i likhet med Reinfeldt och Borg mfl räkna med fina och välbetalda uppdrag från dem när regeringsuppdragen tagit slut!). Stefan Löfven har som statsminister besökt samtliga våra grannländer och i maj ska han tas emot i Vita huset. Men varken han eller Wallström har ännu besökt vårt största grannland, Ryssland. Vi är inte i krig med Ryssland och Ryssland har för dagen inga fientliga avsikter gentemot oss; bara den som inte har tänkt efter kan påstå något sådant. Varför då inte upprätthålla normala grannkontakter med dem, även om man är oenig i viktiga frågor?! Istället åker Wallström till Ukraina och andra stater kring Ryssland; gärna Tblisi, men inte Moskva! En konstig prioritering, sett ur ett svenskt perspektiv.
  Som sagt, vad skulle vi ta oss till om vi vore hotade? Med en militär som när den väl är hemma för en tid, bedriver fejkade ubåtsspaningar. Det avskräcker knappast några andra än dem som tror på Dagens Nyheters reportrar. Och säkerhetstjänsten, som ska varna oss i tid! För att skyla över sin lika amatörmässiga som skamlösa jakt på en asylsökande anordnar de propagandamöten där de svartmålar ett grannland på lösa grunder. Kan man sova lugnt om nätterna med sådana vakthundar? Typiskt nog har de sämre koll på de högerextrama grupperna. De svenskamerikanska nättrollen försökte snabbt vinkla den senaste hackerattacken mot några tidningar "österut" och utnyttja det politiskt så länge det går. Idag står det – också enligt SvD – klart att attacken riktade sig mot Researchgruppen och de tidningar de samarbetar med; högerextremisterna alltså! Eller kanske Säkerhetspolisen själv, eller de militära intressen som driver ubåtsspaningarna och annat för att binda oss än hårdare till de amerikanska intressena? Och Wallenbergarnas, glöm inte dem!
  Våra regeringar har deltagit och deltar i de smutsiga krigen i Afghanistan, Libyen och Syrien och har därmed gjort även oss till måltavlor för de grupper som genomfört terrordåd i Libanon, Egypten, Paris och Bryssel. Kommer SÄPO att upptäcka dem i tid? Troligen inte. De, liksom våra ledande politiker och mediaföretag håller på med annat. Just idag är de upptagna med att hjälpa Barack Obama att lära Kuba om mänskliga rättigheter. Tänk er själva: Obama och hans följe kommer till Kuba och anklagar de kubanska ledarna för att de håller politiska fångar ... som om inte Guantanamo fanns! Och Birgitta Olsson från liberalerna och Hans Linde från vänsterpartiet håller med honom! Man skulle vilja uppmana dem att skämmas, men det är ingen idé, de är genomamerikaniserade, de är sådana där människor om vilka min morfar sade att de duger inte ens till att slå f-n i arslet med. (2016-03-23)


Stadsdelsodlingen i Alamar, Havanna.


Repetition i Skolan för modern dans i Cubanacan, Havanna.


Museet över USA:s invasion i Grisbukten på Kuba 1961.


Monumentet över Che Guevara.

Vår bok med text och många, många bilder från vår Kubaresa 2013.






Stefan Lindgren talar vid manifestationen den 22 mars.


En liten men naggande god manifestation mot Värdlandsavtalet på Mynttorget i Stockholm den 22 mars. (2016-03-23)

Stefan Lindgren om Värdlandsavtalet och Allianspartiernas angrepp på neutralitetspolitiken..






Jan Hammarlund.


Stig Henriksson (v).


Kvinnor för freds talare bjöd in till en budkavle mot Värdlandsavtalet. Budkavlen ska genomföras i Stockholm from nu fram till beslutet i riksdagen den 25 maj. Budkavlen består i en "demonstration" med två eller flera personer genomförs varje vardag i Riksdagshusområdet.







Susanne Larsson: Yttersta Domen. Fritt efter Michelangelo.

"Den ofrånkomliga ensamheten i våra kroppar"
skriver en av konstnärerna som deltar i årets upplaga av Liljevalchs klassiska Vårsalong, som hålls i Gallerian i City eftersom konsthallen är stängt för ombyggnad. Kanske kan citatet utgöra ett motto för utställningen. Tre konstnärer har utgjort jury: Lena Cronqvist, Berit Lindfeldt och Maria Miesenberger. Det borgar för en viss kvalitet och här finns många habila verk med träd och hus och katter och människor och vackra saker – men var är sältan? Svärtan? Och smärtan? Var är förankringen i den grymma tid som vi lever i? Det är som om Salongen inte bara bokstavligt – högst upp i Gallerian – svävar ovanför, utan även bildligt. Det ÄR – för att travestera Brecht – tillåtet att samtala om träd även i hårda tider men när vi nu har en tidsbunden utställning med 114 konstnärer och än fler verk kan då inte ett enda av dem prata om något annat?!(2016-03-13)


Nick Alm: The great implosion.


Gert Germeraad: Big Head.


Hannah Streefkerk: Stenar med virkat överdrag.






Bilder från morgonpromenaden, Lidingö den 10 mars 2016. Det var ett vackert ljus i morse!(2016-03-10)
















Sista dagen och äntligen uppehåll och tom litet sol! Spårsnö och vackra utsikter längs spåret ner mot samhället. Räv och skogshare i björkskogen och ekorre där det finns litet gran. En övergiven lada ligger inbäddad bland björkarna där det tidigare var mera öppet och man slog litet hö, stoppade in det i ladan och körde hem det på vintern när det var bättre före. Hemma i Roslagen hade vi många sådan lador vid åkerlapparna på skogen, nu har de flesta rasat ihop, om de inte eldats upp. (2016-03-05)









BLUE WATER.
Att åka på turskida i de branta norska liderna är inte min starkaste gren, men vackert är det, och till slut vänjer man sig, eller hittar åtminstone ett knep att ta sig ner: bromsa i plogvallen när det går för fort. Det går bra nu när det har snöat varenda dag. Bra, tycker de som åker slalom – det var alltför isigt när vi kom hit – men jag som letar efter djurens spår där jag åker i löporna nere vid älven retar mig på att allt är igensnöat. Varje dag. Några ekorrspår är det vi ser, men så är de ju också ute och hoppar mitt på dagen. Och en strömstare i älven. Hemsedal hotel, som hamnat litet vid sidan av, trots att det ligger vid riksvägen, har blivit asylmottagning, eller om det är flyktingförläggning. Så är det: Den amerikanska varbölden – Afghanistan-, Irak- och Syrienkrigen – ligger öppen även här i den rika, men NATO-anslutna, semesteridyllen. (2016-03-04)









Den vackra gården Tärnholm i södra Vallentuna är alltid värd ett besök -- i synnerhet när hökugglan har gästat stället i snart en månad och man har glädjen att dela upplevelsen med några vänner. Och efteråt blir det korvgrillning med utsikt över sjön.


  • Mer om Tärnholm!






    Ulf Dahlsten
    Noterar att Ulf Dahlsten har tagit upp kampen med partibrodern Leif GW för att hjälpa Palmeutredningen på traven. Dahlstens bidrag är ett referat (publicerat i Dagens Nyheter ) av vad en anställd i statsrådsberedningen för tjugo år sedan ska ha sagt till honom om det redan då tio år gamla mordet! Ursäkta, men min tilltro till uppgifter av det här slaget är lika med noll. Polisutredningen kördes – förmodligen medvetet – i botten redan från start och sedan har det inte blivit bättre av den soppa som alla dessa privatspanare och publicister har kokat ihop; Palmes lik är big business. Sanningen lär vi inte få veta förrän den dag i en oviss framtid när polisens och säkerhetstjänsternas arkiv öppnas, om ens då – tyvärr fanns det inget Wikileaks på den tiden mordet begicks.
      Nu är det dessutom så att Ulf Dahsten själv är en tvivelaktig figur. Som statssekreterare i den socialdemokratiska regeringen och därefter som chef för Posten arbetade han för avregleringen av järväg, taxi och Posten. Han skulle senare skryta med hur han tillsammans med CityMails Bror Anders Månsson övertalade Ny Demokrati (just det: Ny Demokrati, SD:s förtrupp) att i riksdagen stödja förslaget att avreglera postmarknaden och bolagisera Posten.
      På något sätt passar han in i Palmeutredningens och alla dess wannabees halvsjaskiga värld. Man borde vad gäller Palme – där kan jag hålla med Leif GW – börja om med nya friska ögon om man vill komma någon vart. Och samma sak vad gäller alla dessa destruktiva av- och omregleringar!
      Jag har skrivit utförligare om Dahlstens arbete och hans roll i en recension av hans bok Nirvana kan vänta
      Bilden: Två havsörnar har slagit ner på Roslagssjöns is och lämnat ett vackert spår efter sig. (2016-02-25)






    Bilder från Norrtälje: En sista (?) silosbild. Snart rivs den.


    ... men de vckra åhusen blir kvar! (2016-02-24)






    Bilder från Roslagen: Starby.
    Den litet säregna mangårdsbyggnaden på Starby hukar under skogen, utslängd på en bit mark som tidigare har varit åker eller äng. Huset är byggt i början av 1900-talet men gården är gammal – den finns beskriven redan på den första kartan från 1639 – och troligen låg det äldre boningshuset uppe på en av bergknallarna intill. När Östanå gods, som äger stället, byggde nya hus på arrendegårdarna i första halvan av 1900-talet flyttade man gärna ner husen på slät (men ibland fuktigare) mark där det var lättare att bygga nytt. Ännu i slutet av 30-talet hade gården, enligt Svenska gods och gårdar, 2 hästar, 6 kor, 1 ungdjur, 2 svin och 20 höns och efter kriget murades det upp ett mjölkrum vid lagården. Sedan gick det snabbt utför med de små jordbruken och idag är alla ekonomibyggnader rivna, endast en ruin av mjölkrummet återstår. Lidret brann upp under en filminspelning år 2000. Åkrarna som hörde till gården är numera alla planterade med gran. De längst in i skogen, vid den gamla vägen till Malmsjödal, Blötengen på de gamla kartorna, var redan igenväxta när jag började gå här, men jag minns att det stod kvar en ek i slänten ner mot blåbärsmossen. På vårkvällarna i mitten av 80-talet satt vi vid några av de åkrar som ännu brukades och lyssnade på trastkonserten, morkulldraget och orrtupparna som spelade på berget ner mot sjön. Än kan man säkert se en och annan morkulla dra över och några trastar sjunger det väl också men någon orre lär man inte höra – och hur roligt är det att klättra upp på ett berg för att se ut över en granodling? Och Grodvreten är också den planterad och kolbottnen som ännu 1988 fanns kvar i "Engs Backa med åtshillige slag Löfskog bewekst af Bjiörk samt någ Ek Skog dock myckiet Bergahtig" försvann när backen kalhöggs året därpå.
      Nu åker vi förbi på sjön en disig februaridag och gläds åt att åtminstone boningshuset står kvar och att någon fortfarande använder det och t.o.m. har satt jordkällaren i stånd och håller öppet kring stugan och ner mot sjön. Och vi som går förbi här emellanåt skapar våra egna minnen från stället, tunnare än hos dem som arbetade och levde här på riktigt; men det är våra minnen!(2016-02-16)


    2016-01-31.


    Lagårdsruinen.


    Starby på 1728 års karta.


    Starby på 1842 års karta. Den kartan är dåligt inscannad för Starby, som hamnar i skärningen mellan tre delar. 1842 års karta gjordes inför laga skiftet och därför gjordes en utförlig beskrivning av all mark. Siffrorna hänvisar till en förteckning där värdet antecknats. Torpet Sågen där ån från Fastarbysjön rinner ut i Hersen fanns inte 1842.


    Ladan/Magasinet i september 1985.


    Utsikt mot Starby från norr, när åkrarna fortfarande brukades. September 1985.


    Utsikt mot Starby från norr, samma vy 23 februari 2016.


    Havret har mognat på Grodvreten, som ännu odlas. September 1985 ...


    ... och i år är det grönfoder på åkern? 1989-02-24.


    Den stora eken har fallit. De övergivna åkrarna väster om Starby, vid Mossen. (2016-02-23)


    ... men några ungekar står ännu kvar som ett minne av odlingslandskapet. (2016-02-23)

  • Läs också om Bromseby!
  • Läs också om Tärnholm!






    Bilder från facket: Årsta Sektion Natts årsmöte den 13 februari 2016.(2016-02-15)

    Rapport i text och många bilder!





    Äldre inlägg