Dagboken

En bild och några ord, som regel hämtade från Facebook, men ibland utvidgade.
Nyare inläggBilder från morgonpromenaden: Favvisviadukten i repris.
Här är ett så fint eko att jag tänker mig att här borde man samla alla de politiker (de sämsta som vi haft sedan den allmänna rösträtten genomfördes 1921, men ändå) och militärer och journalister som i dagarna festar runt på Sälens högfjällshotell. Här kunde de stå och skrika ut sina aktivistiska slagord utan att ställa till med någon större skada, annat än den att vi som vill gå ner till Kottlasjön kanske måste ta en annan väg om vi inte vill höra klagosången. Här kan Carl Bildt och Jan Björklund högljutt sjunga USA:s lov och fräsa mot ryssen och Stefan Löfven kan gråta ut hur mycket han vill över att Putin kommer att hacka in sig på röstsammanräkningen i vårt nästa riksdagsval och Micael Bydén och Ebba Busch-Thor kan be till Gud om mera vapen till krigsmakten, mera vapen, och dyrare vapen, och våra journalister i Mainstreammedia kan ännu en gång sjunga ISIS och alQaidas lov och förbanna de elaka syrierna och ryssarna som kört ut dem ur Aleppo och med fast stämma lovprisa USA för att de bombar Mosul sönder och samman och tar livet av 100-tals civila, varje vecka, och Margot Wallström kan än en gång tacka Hillary Clinton för att hon ökat vår säkerhet genom att krossa Libyen och mörda statschefen – o, en så vacker körsång det skulle bli och låt Public service-TV direktsända och Pipekot rapportera varje timme, dygn efter dygn, på det att vi alla må förstå att nu ska skattepengarna inte längre gå till sjukvård och pensioner och bostäder utan till NATO och nya krig och att vi alla (utom de där högst uppe, förstås), ska göra oss beredda på att bli kanonmat i nästa storkrig. (2016-01-09)Minus 17 grader kallt på vägen ut till skidturen i Roslagsskogarna. Tyvärr stöp det på sjöarna så vi fick hålla oss på land. Mycket snö för att vara en nutida vinter, så länge det nu varar. De vanliga spårstämplarna, intressantast kanske att se hur grundligt rådjuren sparkat fram ollon under ekarna och dessutom betat på enbuskarna. (2016-01-08)Havet byter skepnad.
Igår när det var ner mot femton grader kallt hade fjärden börjat frysa till men idag steg temperaturen upp mot nollstrecket och isen hade brutits upp. Det var spegelblankt men ändå seglade isflaken sakta utåt mot farleden i Halvkakssundet. Tiggmåsarna följde med men när de kommit för långt från land löft de och flög in mot kajen och satt sig på ett nytt flak, det gäller att hålla sig nära de snälla människor som kommer ner ock kastar ut litet brödsmulor!
  Det kom mera snö i natt och den ligger fortfarande kvar på gatorna, de rika kommuninnevånarna vill inte lägga pengar på en anständig snöröjning. Det får mig att tänka på en historia från Roslagen som min morfar berättade. I byn där vi bodde var det ständiga trätor om väghållningen, stängslingarna, fiskevattnen, jakten, etc. Få ville betala för underhållet av de gemensamma vägarna i byn, men många hade synpunkter på dem. När till slut en av stockholmarna beklagade sig på vägmötet och deklarerade att "jag måste köpa en Jeep för att kunna ta mig fram till mitt hus" föreslog morfar: "Köp ett lass grus och lägg på vägen, det blir billigare". Det kan man ju säga till rikisarna här på ön som kör omkring i sina stora vräkiga SUV:ar & Landrovers och allt vad de heter: betala några kronor mer till det allmänna så behöver ni inte de där stora -- och dyra -- fyrhjulsmonstren! (2016-01-07)


En bild från morgonpromenaden: Is på farleden.
Två nätter med kyla under tiogradersstrecket och isen börjar lägga sig på farleden in mot Stockholm. Men ännu är den inte fast och när de stora färjorna passerar bryter svallvågorna upp det tunna istäcket och vattnet slår mot kajen och det bildas en is på murningen som blixtrar i solskenet. Men nu slår det om igen och blir varmt och med det hoppet om en isvandring mellan skärgårdsöarna. Jag har för övrigt fått chansen att delta med några bilder på Länsmansgården i Österåkers fotoutställning (vernissage den 14 januari kl. 12.00, välkomna!) där en av mina bilder är tagen för ett par år sedan under en sådan tur på isen, mellan Ljusterö och Edö. (2017-01-06)


En skrattmås i centrum ...


... och en fiskmås!


Det stormar.
Jag älskar snöstormar, utom de gånger jag måste ut på de avskyvärda motorvägarna och trängas med alla dårar som tror att de är en Björn Waldegård på en avlyst bana, när i själva verket varje kilometer över fyrtio är ett självmords- och mordförsök; då är det inte så roligt längre. Nu slipper jag det och igår kväll satt jag därför och njöt av att se snön virvla under lykstolparna på andra sidan gatan, vid tågstationen. Det var mycket vackert och jag kunde inte låta bli att gå ut och ta några bilder.
  Kanske är det så att när man var ung svarade de hårda vädren – den svåra oktoberstormen 1967 gick jag för övrigt på kvällen på landsvägen ända bort till Ilsholmen utan att lyckas få lift in till Norrtälje, jag tvingades vände om och gå hem igen, det var inga människor ute på vägarna en sådan kväll, i alla fall inga som tog upp liftare – kanske är det så att ovädren då svarade mot den starka men omedvetna oro man hade i kroppen? Idag känner jag samma oro, femtio år senare, lika stark, men nu är det snarare en medveten ilska över det som sker runt omkring mig i samhället och vad man ska göra åt det. Det gränslösa svindleri som det moderata styret i Landstinget sysslar med och som drabbar mig personligen när jag nu är beroende av sjukvården – vem kan jag lita på? Den läkare som sitter framför mig – vem jobbar han för, egentligen? Vad har han för uppdrag? De har satt hela sjukvårdens förtroende i gungning med sina privatiseringar och sina förskingringar av allmänna medel, allt med ett enda syfte: att berika sina kapitalägande kompisar. Eller ta våra ledande politiker, de sämsta vi har haft sedan den allmänna rösträtten infördes 1921, hur länge ska de få bedriva sin äventyrspolitik, hur länge ska alla deras lögner få stå oemotsagda? Igår gjorde kristdemokraterna ännu ett desperat utspel och krävde höjda försvarsanslag (för att hänga kvar i riksdagen). TV intervjuade deras försvarspolitiske talesman, en aktad riksdagsman, en av de som styr det här landet, och hans motivering till de höjda anslagen var att "ryssarna har hackat USA:s elnät". Nu råkar det vara så att det var Washington Post som publicerade denna nyhet – som de snart tvingades dementera. Det var bara fejk. Men en svensk riksdagsman använder lögnen för att motivera en så viktig sak som ändringar i vår säkerhets- och försvarspolitik och rusta för krig mot en av våra grannar. Tror ni att han och SvT kommer att dementera detta? Knappast. Låt en väljarstorm blåsa bort alla dessa charlataner!
  Jag minns, som Peter Englind skriver i sin senaste bok, jag minns de gånger jag släpade hem mopeden i mörkret på Nysättraskogen därför att snön satt igen luftkylningen på den och det ännu inte fanns några mobiltelefoner och inga hus där man kunde gå in och ringa efter hjälp; och även detta är goda minnen av snö och riktig vinter. Liksom, litet senare, de iskalla morgnar som jag körde Silverpil till jobbet i Norrtälje påbyltad med dubbla klädlager och med fötterna hängande för att parera kasten i snödrivorna. Efter motorcykeln minns jag den första bilen, en Morris Minor, och naturligtvis blev det en tidig vinter detta mitt första år med körkort, jag fick ta sats så gott det gick i Lundabackarna för att ta mig upp, Morrisen var alldeles för lätt där bak. Nästa vinter hade jag lärt mig att lägga i en sandsäck i bakluckan och dessutom hade de första dubbdäcken kommit, men det är en annan historia. Ännu några år senare cyklade jag med posten i kylan och snön i Lahällsbackarna, det gick bra de första åren när Vägföreningen hade en egen anställd som skötte snöröjningen, han var tidigt ute och plogade, sedan tog kommunen över och då blev det samma skit som det är än idag med den saken. Jag minns .... och hoppas att även den här vintern ska lämna efter sig några minnen av skidåkning på de vackra sjöarna i Roslagen och kanske en isgädda på Sörmlandssjön! (2016-01-04)Bilder från Sörmland: En selfie på den andra dagen.
En kylslagen morgon, i alla fall jämfört med den senaste tidens mildväder. Kvällen före hade det kommit några snöflingor som låg kvar och spåraren i mig kunde notera att rådjuren passerat de inhägnade trädgårdslanden medan haren, den lymmeln, hade lyckas ta sig in under nätet. Nu finns det inte mycket kvar att tugga på så den hade vänt ut igen och betat på (den magra) vallen. Sjön går ännu öppen med sitt isblå, kalla vatten – ska de bli någon isgädda i vinter?! (2016-01-02)

Bilder från Sörmland: Höstsådden spirar.
Det nya året började med 10 grader varmt! vid Stället med utsikten som man inte kan se sig mätt på men på förmiddagen slog det om och blev svalare och mot natten kom det tom några snöfjun. Höstsådden lös vackert i solen på Råbygärdena och en övervintrande (?) ormvråk seglade längs dalgången. På kvällen tänkte vi oss ännu ett för oss litet udda evenemang, en utomhusgudstjänst vid Kappla källa. Där fanns en gång för länge sedan ett kapell. Idag finns bara grundstenarna kvar – och så källan förstås. Numera en öde plats i en risig skogsdunge mellan fälten, inte så långt från Skavsta flygplats. Tyvärr var det dåligt skyltat och vi hade slarvat med researchen så vi missade kvällsandakten och fick nöja oss med en promenad dit dagen därpå. Ett litet schavigt ställe men någon hade satt upp en skopa vid källan och byggt en liten spång in till kapellruinen och vi gladdes år denna omtanke. En askbädd låg kvar från gårdagens begivenhet och kanske fanns där också något av andakt kvar i luften, så som det ofta gör vid dessa gamla fornminnen som helgats ända sedan förkristen tid! (2017-01-01)


Fälten vid Tuna, Kappla källa ligger i dungen längst bort i mitten på bilden.


Kapellruinen vid Kappla källa.


Kappla källaHär i Nyköping avslutar vi det gamla året och inleder det nya med att fira brodermord och blodiga strider om makt och rikedom: Nyköpings gästabudsår 2017 har invigts med pompa och ståt och tal från Stadshustrappan av kommunstyrelsens ordförande. Vi är med andra ord i allra högsta grad moderna. Den efterföljande marschallupplysta vandringen längs ån var vacker med upplysta vattenfall och avstickare till konstnärernas verkstäder och utställningar i NK-villan. GOTT NYTT ÅR! (2016-12-31)
Kanske en nyårspresent? Mina böcker utgivna hos Blurb.com. De erbjuder 40% rabatt tom 31 december.


Bilder från klotterplanket: Love. (2016-12-28)


Bilder från Annandagspromenaden: Gustav III:s paviljong i Hagaparken. (2016-12-26)
Bilder från Roslagen: Vägen till Aleppo
Lite snö kvar, påfruset på morgonen, en fantastisk is på den stora sjön, redan drygt tio centimeter och glansis; några måndagslediga skridskoåkare hade upptäckt det. Solen sken vid Eremitkojan och snart är hela Aleppo befriat, men Stefan Löfven och Bomb-Margot och de ledande politikerna i samtliga riksdagspartier – från (v) till (sd) – gråter över det och oroar sig för de 7.000 terroristerna som fått fri lejd ut ur staden. Det är nämligen dem man bekymrar sig om, dessa människor som istället borde skickas till Haag tillsammans med dem som har finansierat och beväpnat dem – och inte som nu tilldelas alternativa fredspris och tas emot som representanter för Syrien hos EU. Och dessutom ges möjlighet att fortsätta terrorn och förstörelsen från Raqqa och Idlib och andra städer. Världen är uppochner och man behöver lyssna en stund på talltitan som sjöng bakom bastun nere vid sjön för att inte bli tokig. Det lindrar för en stund men sedan kommer nästa rapport från USA-terrorns värld: en ambassadör från det land som mest av alla hjälpt syrierna att befria sig skjuts ihjäl i Ankara och senare på kvällen kör en terrorist in i folkmassan på en julmarknad i Berlin och dödar många människor. Det är fasansfullt och det värsta av allt för vår del är att den svenska regeringen och de andra partierna stöder de grupper som med terror verkställer USA:s, Turkiets och Saudiarabiens erövringspolitik. Ja, ni kanske inte tror det, men Sverige deltar, politiskt genom att delta i den USA-koalition som sägs stödja de "snälla" terrorister som inte finns och genom att blockera de fredsansträngningar som har gjorts. Ekonomiskt genom blockaden mot Syrien men också med direkt ekonomiskt stöd till – ja det vill man inte avslöja trots att det är stora pengar det handlar om. Hittills har drygt två miljarder anslagits till "Syrien" utöver de tre miljarder som tidigare beviljats i stöd till Irak och Syrien. Det ironiska – men typiska – är att de terrorister som våra politiker (och massmediafolk!) stött och in i det sista stöder inte visar någon tacksamhet för det – de har sin egen agenda också och nu slår de tillbaka mot oss. Att de ger sig på en rysk diplomat är inte så konstigt men de vänder sig också mot de tyskar vars regering stött dem och gett så många av deras offer en fristad. Otack är världens lön, heter det, och i det här fallet stämmer det.
  Eller var det kanske detta som var meningen? Det kan man inte riktigt veta! (2016-12-12)Terminalklubbarnas tidning Facktuellts julnummer ute. (2016-12-15)


Uttern raskar över isen.
Äntligen snö och minusgrader, -12 i köldhålet vid Brottby/Ösby. Is på alla sjöar, håller kanske att gå på men jag väntar tills älgarna vågar sig ut; de bär de! Älgarna är förresten inte särskilt vanliga kring Eremitkojan, det är väl de djur man mest sällan ser spår efter, inte heller idag. Nu tar grisarna över, en hel grupp hade rumsterat om under natten uppe vid landsvägen och under några ekar – förstås, denna ollonrika höst. Annars räv som vanligt, faktiskt en del rådjur också, och så ekorrarna som korsat vägen på de vanliga ställena. En mård hade varit ute och luftat sig i skogen nere vid den lilla sjön. Dagens obs var ett nattfärskt utterspår på Hersen, hade gått fram och tillbaka till en av bryggorna och kanske vilat sig där en stund. Nu hade den i alla fall återvänt på sjöisen, antagligen tillbaka mot ån som rinner från sjön och där vattnet går öppet hela vintrarna. Får man önska sig en julklapp så här kvällen före Lucia så är det att snön och framför allt isarna får ligga kvar till julafton – och ett par månader till. Snälla tomten! (2016-12-12)Uttern har sprungit diagonalt i bilden och en räv och en katt har korsat spåret.


Utterns spår.


Starby ruvar i skuggan så här års.Panoramabild över Hersen. Ta upp bilden i stort så ser man utterspåren på isen utanför vassen!


Bilder från eftermiddagspromenaden: Måsarna. (2016-12-11)


Bilder från morgonpromenaden: Morgon i båthamnen. Och solen står lågt. (2016-12-06)


Jan Myrdal talar vid minnesmötet den 4 december vid kubanska ambassaden med anledning av Fidel Castros död.

Jan Myrdals tal vid minnesmötet

Äldre inlägg