Dagboken

En bild och några ord, som regel hämtade från Facebook, men ibland utvidgade.
Nyare inlägg


Bilder från pitchbanan: Skogen glöder.
-- De sista kantarellerna avplockade, har stått sig bra, men så kom de igång sent också. Hade hoppats på att få möta vargen, men icke...

...på väg tillbaka till bilen glödde vägen också, av asplöven, de flesta gula, men en del röda också...

...och i morgon är det älgjaktspremiär, då slipper man för en dag eller två tänka på alla terminalnedläggningar och fegisar som säger ja och tack och amen till dem! ... och där jag jagar älg finns det inga vargar och tack för det, gärna varg men inte på min jaktmark, så dubbelt kan det vara!!

Bilder från morgonpromenaden: En båt i luften. Full fart hos båtklubben!
2010-10-09

Fredagsmys: Roj Fribergs "Huvuden och händer".
-- Den som har möjlighet bör ta sig till Edsviks konsthall i Sollentuna och se den stora utställningen med Roj Friberg. Pågår till den 24 oktober. Målningar som skärper blicken inför det samhälle och den värld vi har runt omkring oss - det är så här de ser ut!
2010-10-08.

...och företagsvärlden är sannerligen inte så mycket bättre. Årstaklubben har uttalat sig om de senaste terminalnedläggningarna.

Den svenska politiken är smutsig. Ett färskt exempel är hur försvaret och -- måste man anta -- regeringen mörkade läget i Afghanistan under valrörelsen. De svenska trupperna var inblandade i hårda strider dagarna före valet. Nu kommer sanningen fram när valet är över och moderatblocket inte riskerar att tappa röster på frågan.
2010-10-08.

 • Länk till artikel i SvD.
  Bilder från pitchbanan: Det röda bandet.
  -- Årstaklubbens styrelse har uttalat sig om terminalnedläggningarna och Rosersbergsäventyret. Publiceras på Årstaklubbens hemsida i morgon.
  2010-10-07.

  Bilder från Norrtälje marknad: Honung säljes från egen bigård.
  2010-10-06.

  Tack alla för gratulationerna!
    -- Måndagsbilden från Botaniska inspirerad av dagens möte i Göteborg. Kul att återigen få träffa alla terminalklubbar (nästan, bara två fattades!) och diskutera gemensamma frågor. Utan överrockar. Det ska vi fortsätta med!
  2010-10-04.

  Lördagsbilden: Morgon i Sörmland, på stället med utsikten som man aldrig kan se sig mätt på.
  2010-10-02.

  Bilder från Roslagen: Rött i en svart tid. Det är dags att ta fram hårdhandskarna igen! -- Tranbären mognar på mossen vid Ön. Rekordskörd i år - bara man hinner plocka!
  2010-10-01.

  Bilder från Roslagen: Barndomssjön.
  Första frostnatten, -1,5 grader vid torpet. Längre ut i Roslagen låg sjön fortfarande spegelblank kl. 12.00. Tystnaden bröts endast av några studsarskott - det är snart älgjakt. Och nötkråkans skrän, här finns hon ännu kvar, trots alla avverkningar. Vid torpet försvann hon när den gamla granskogen längs sjön höggs bort 2005.
  2010-09-30.

  Så var det då dags igen. För nya terminalnedläggningar. Posten meddelade idag på morgonen att man har beslutat att bl.a. helt stänga Uppsala och Tomteboda och flytta bort delar av Årsta. Till Rosersberg, av alla ställen. Kommenterande artikel på Årstaklubbens hemsida

  En bild från i lördags: Spindeln.
  -- På besök på Millesgården med Årstaklubbens konstvisning. Halmstadsgruppens surrealistiska målningar i konsthallen och Ulf Nordfjells installationer i trädgården, bland annat denna dahliarabatt.
  2010-09-25.

  Roslagsbilden: Ett gäng rökgranater.
  -- Höstbruk vid torpet. Som avslutning en svamptur med mycket kantareller och trumpetsvamp.
  2010-09-26.

  Det finns Norrtälje marknad ... och så finns bokmässan i Göteborg. Båda roliga att besöka och med stora likheter. På bokmässan kunde man till exempel fota genom ett isblock i Norrbottensmontern, men också lyssna till Jan Myrdal, lika intressant som vanligt. För dagen utstyrd som en riktig landsortsraggare! Om knappt två veckor är det dags för Norrtälje - vi får se vad som dyker upp där! Nu är det spännande Göteborgsbesöket (med en avstickare till Skärhamn) slut, om några minuter avgår tåget mot Stockholm!
  2010-09-24.  Andra dagen i Göteborg gick i Lars Noréns tecken, på många sätt. Den som läst hans fina memoarer förstår bättre vad jag menar. Vi inledde med att löpa gatlopp mellan trafikledsbyggena - precis som i Stockholm, tyvärr - för att komma till Partihallarna och köpa en japansk beskärningssåg som bara (?) såldes där. Vi kom fram till slut, och därifrån också, och tog oss till Botaniska trädgården. Så fin! Och så mycket! Dahliorna blommade, i alla färger och former.Dagen avslutades med Noréns Skalv på Folkteatern. En stark pjäs som efterföljdes av en öppen diskussion i foajén - en sådan debriefing kan behövas efter den pjäsen!
  2010-09-22.


  Den politiska bilden: Pnhom Pen föll i morse...
    -- På semester i Göteborg. När vi åkte från Stockholm spöregnade det, när vi kom fram sken solen från klarblå himmel. Bara en sådan sak! Lillemor Peterssons underbara keramikrelief från 70-talet är ett nyförvärv till Röhska museet.
  2010-09-21.


  ...men soldaterna marscherar igen.


  Bilder från Roslagen: Småsvamparna. Nu kommer, sent omsider, matsvampen, massor av kantareller och trumpetsvamp. Av säkerhetsskäl publiceras inga bilder på dessa!
  2010-09-20.


  Bilder på tal om valrörelsen: Vallmon blommar på Öland den 19 juli 2007.
  -- De andra partierna - från båda blocken - gör det, medvetet eller omedvetet?, enkelt för sig när de visar sin avsky för Sverigedemokraterna. De kritiserar rasismen, bra!, men de andra frågorna då? Den skandalösa behandlingen av pensionärerna, vad säger de om det? Och den svenska försvarspolitiken? Och Afghanistan? Man kan om SD säga att de för fram en politik i dessa frågor för att få igenom den rasistiska kärnan - men kanske kan man säga detsamma om de andra partierna, men spegelvänt?! De kritiserar invandrarhatet för att i lugn och ro - gemensamt! - fortsätta med att urholka pensionerna, lägga ner det svenska försvaret för att istället inrätta expeditonskårer som ska stödja USA:s krig runt om i världen, accelerera EU:s omregleringspolitik, etc, etc.
  2010-09-19.


  Bilder från Roslagen: Bägarlaven blommar med sin röda färg, utan att bry sig om valutgången!
  2010-09-19.


  En bild efter valdebatten - 2: Pegasos flyger över Norrtälje. Kanske går Alliansen Bellerofons öde till mötes?!
  2010-09-17.


  En bild efter valdebatten - 1: Lisa Larssons katter. Kan just nu ses på en fin utställning på Gustavsbergs porslinsmuseum.
  2010-09-17.


  Bilder från hösten: Äpplena.
  2010-09-16.


  En bild från i somras, denna gråtunga, regniga septemberdag i Stockholm, mitt i valveckan: Haaken Gulleson, Skärselden.
  2010-09-14.


  Bilder från morgonpromenaden: Ett mänskligare Sverige. -- En grå och blöt morgon i Stockholm - och så det här också!
  2010-09-13.


  Som man ropar får man svar. Är svaret fel, så ropar man en gång till... De utredningar som föregick den svenska bolagiseringen och omregleringen av postmarknaden kom fram till att det existerande brevmonopolet och affärsverket Posten fungerade alldeles utmärkt ... så beställde man en utredning till... I Storbritannien ...verkar man ha fått rätt svar nästan direkt, möjligen först på andra försöket. Den uppdaterade s.k. Hooperrapporten förespråkar en privatisering av Royal Mail och den 10 september förklarade regeringen att man i vinter kommer att lägga ett förslag i parlamentet som innebär fullständig privatisering. Den sittande svenska högeralliansen kommer, om de får sitta kvar, att gå samma väg. De kommer under kommande mandatperiod att sälja ut det som går att sälja ut av svenska Posten; riksdagsmandatet skaffade man sig redan vid bildandet av Posten Norden.
  2010-09-12.

  Länk till CWU:s kommentar.
  Ännu en försmak av hösten: asplöven har börjat falla till marken.
  2010-09-12.


  Roslagsbilden de 11 september 2010: Höstfärger i Klappbergsvikens kaveldunsfält. Och nu är kantarellerna på G! -- En vecka kvar till riksdagsvalet och Expressen kör en uppföljare (!) på Sahlins tobleroneaffär -- i morgon kommer en fortsättning med Littorinaffären...eller inte??!! Tur att man kan vila ögonen på någonting annat än denna unkna borgerlighet!
  ------------------
  ROT innebär en statlig subvention när jag anlitar byggfolk för Reparation, Om- och Tillbyggnad. Tillkom ursprungligen för att sätta fart på byggsektorn under en lågkonjunktur men har under nuvarande regering i praktiken blivit permanent. RU...T innebär samma sak (i... båda fallen består subventionen i att jag slipper betala halva arbetskostnaden genom att jag får ett avdrag på min inkomstskatt) för städning och andra "hushållsnära tjänster", numera även visst trädgårdsarbete, snöskottning mm. För båda subventionerna gäller att de fr.a. används av dem med höga inkomster, i synnerhet RUT. ROT används av fler, men även här är det de välbesuttna som drar störst nytta. Den praktiska tillämpningen av subventionerna kan med fördel studeras här på Lidingö. På morgnarna stiger RUT-kvinnorna av tåget, ofta invandrare, och sprider sig till mångmiljonvillorna för att hjälpa till i hemmet. Samtidigt pågår de ständiga ombyggnaderna i rikemansvillorna. Först får de halva arbetskostnaden avdragen och därefter amlitar de polacker, ester, letter osv. för att ytterligare pressa ner sina kostnader -- vilket samtidigt innebär att resten av skattepengarna blåser iväg utomlands. De miljarder som satsas på ROT och RUT borde istället användas till att anställa folk i vården, så att vår mamma åtminstone kunde få komma ut från boendet och få litet frisk luft en dag i veckan! Till exempel!
  ----------------------
  ROT infördes av sossarna, troro ja. I varje fall stöder båda blocken ROT. RUT däremot har den sittande högerregeringen infört och är en av deras hjärtefrågor!
  ----------------------
  Har de råd att anlita folk för städning etc? Jag tycker att den som är sjuk och behöver hjälp ska få hemhjälp genom kommunen - det är dit skattepengarna borde gå. Inte till att subventionera rika och friska människors städning etc. Det kan de betala med egna pengar, utan skatteavdrag. Det nuvarande RUT-avdraget går till allra största delen till att subventionera välbeställda människor.
  ----------------------
  Jag har inte kritiserat dem som använder ROT och RUT; det är systemet och systemskiftet i sig som jag är emot (även om det är smaklöst att se hur de rika här på Lidingö använder sig av systemet). Jag tycker det är fel att föra över pengar från de sociala välfärdssystemen till exempelvis RUT och ROT -- men också till "risk"kapitalbolagen. Personalen på demensboendena blir färre och de som är kvar får arbeta ännu hårdare därför att Attendo Cares ägare ska få en god utdelning.
  2010-09-11.


  Bilder från Sörmland: Taggtråden.
  2010-09-10.


  Snabbesök i Sörmland, på stället med utsikten som man aldrig kan se sig mätt på.
  2010-09-09.


  Äldre inlägg...