Morgon i Tärnanområdet.
Och vilken morgon sen, efter alla kalla blåsiga dagar slog det äntligen om och blev 24 grader plus på hemvägen. Jag valde en mera östlig bana i området denna dag och gick från Rumsättravägen ner till vår gamla Eremitkoja, torpet Hersbyön. Även fåglarna uppskattade väderomslaget och sjöng hela vägen som besatta. Gransångaren hördes både vid bommen och nere vid Lillsjön. Förutom de tidiga vårarterna, bofink, rödhake, trastarna och mesarna så sjöng majfåglarna: lövsångare förstås, många, trädpiplärka, flera, svartvit flugsnappare vid Hersbyön och, ovanligt nog, rödstjärt både där och vid Hersby. Sädesärlorna visade sig litet diskret vid båda ställena, de häckar väl redan. Sångsvansparet låg i Lillsjön, jag kunde inte se om de byggt bo eller ej, hoppas inte eftersom de alltid misslyckas med sina häckningar i den sjön. Fiskmåsparet på badgrundet i Storsjön har samma problem, de ruvar ett tag men sedan blir det oftast inte mer. Kanske kan vi sätta ett större hopp till storlommarna. En låg ensam på Undalssidan, det betyder antagligen att partnern ligger och ruvar. En skogssnäppa spelade vid Klappbergsviken.
  Citronfjärilarna flög litet varstans, det satt femton stycken på de få blommande maskrosorna på vägen vid Lillsjön. Där sjöng förresten en rörsångare i vassen. Och en padda hördes, grodorna däremot har nog lekt färdigt för i år, dem brukar man se komma travande på vägen ner mot sjön.
  De påskliljor som vi planterade vid torpet har aldrig varit så många och så stora som i år. Kanske kan man säga detsamma om fästingarna? Plötsligt kröp en stor rackare på armen, hur f-n den nu kom dit; den tredje för i år. När coronasprutandet är över får det nog bli en påfyllnadsdos mot TBE, för säkerhets skull. Det är lika bra att vi slutar där, det får vara nog med snack om virus och sprutor! Men vid bommen träffade jag en man som tagit med sig datorn och telefonen och skulle sätta sig att arbeta i skogen, han hade sett ut några platser där det var bra mottagning, han var less på att sitta instängd framför datorn i lägenheten. Han vittnade om att han under pandemin har sett fler människor än vanligt i de här annars ganska glest besökta områdena. Ingen corona som inte har något gott med sig, kanske man kan avsluta med! (2021-05-11)

Många fler bilder!


Fler dagboksanteckningar!


Rött och blått.
Mitt 2020 i text & bild.

Anderssvedja - en by i Roslagen.

Bilder från facket -- och fler böcker!