Årstaklubbens budgetmöte 2009

  • För första gången på över en månad sken solen över Stockholm när Årstaklubben höll sitt budgetmöte den 21 november!
      Mötet samlade 40 medlemmar. Först ut på dagordningen var klubbens aktivitetsplan för 2010. Mötet antog den föreslagna aktivitetsplanen med några tillägg:
    • klubben är emot att bemanningsföretag tas in i terminalen
    • det är en viktig uppgift för klubben att arbeta för bra förläggningsvillkor i de schemaförändringar som kan bli aktuella på grund av Brev 2010 och angränsande projekt.
      Aktivitetsplanen publicerades i föregående nummer av Facktuellt och den finns tillgänglig på klubbens hemsida.


    En engagerad Gunilla Björnberg informerar om Stockholmsmodellen.

    Budgeten
    Den föreslagna budgeten antogs. Klubbens inkomster beräknas 2010 uppgå till 336.000 kronor och utgifterna till 473.000 kronor. Det budgeterade underskottet på 137.000 kronor täcks av klubbens kapital.
      Mötet uppdrog åt styrelsen att till nästa års budgetmöte presentera en långsiktig plan över hur underskotten i klubbens budget ska hanteras.
      Medlemsavgiften till klubben fastställdes till samma belopp som föregående år.



    Owe Olausson delar ut enkäten om Stockholmsmodellen.

    "Stockholmsmodellen"
    Gunilla Björnberg från LO-distriktet hade bjudits in till mötet för att informera om det opinionsarbete inför 2010 års val som dragits igång under namnet "Stockholmsmodellen". Idéen har lånats från Norge, där fackföreningarna i Trondheim – med stor framgång – inledde ett liknande arbete inför förra norska valet. Modellen går i korthet ut på att man går ut till fackets medlemmar med en enkät om vilka frågor man anser viktigast att driva i nästa års val. Målet är att minst 20.000 medlemmar svarar på enkäten. Svaren ska sedan presenteras för de politiska partierna med krav på besked från dem hur de ställer sig till fackföreningsmedlemmarnas viktigaste frågor.
      Samtliga SEKO-medlemmar på Posten kommer att få enkäten hemskickad i slutet av januari.


    Lönerevisionen
    Styrelsen inledde rapportpunkten med att informera om de pågående löneförhandlingarna. Klubbens ordförande Janne Gebring föredrog klubbens yrkanden i årets förhandlingar: Det generella beloppet ska höjas till minst 700 kronor, "normlönen" till 21.700 kr samt att det i år görs satsningar på "mellangruppen".
      Därefter rapporterade sektionsordföranden Jan Skog från Normalbrev Natt, Abdessatar Dridi från DKV samt Bengt Dahlby, Ledare & specialister, om läget i respektive lokal förhandling. Ingen från Sektion 1-2 fanns närvarande. Förhandlingar pågår på samtliga enheter. En viss optimism om att inom kort kunna bli klara med förhandlingarna och med ett bra resultat kunde skönjas bland de närvarande förhandlingsansvariga. Men eftersom ingen rapport förelåg från den största sektionen, som dessutom som regel brukar ha de besvärligaste förhandlingarna, är det kanske för tidigt att ropa hej...


    Brev 2010
    Janne Gebring informerade med hjälp av PO Brandeker om senaste nytt. Beslut om tidsfönstret i brevbäringen har fattats av koncernledningen. Man döper om det till "utdelningsnorm", vilken innebär att posten ska vara utdelad senast kring 16.00. Däremot är inget beslut fattat om en ev. koncentration av b-posten. Det finns inte heller några närmare riktlinjer om samförädling av a- och b-post.
      Det regionala projektet har fått en ny projektledare. Tommy Frost, känd från bl.a. Brevservice 2009, är biträdande projektledare.


    Schemaöversynen 2010
    Terminalchefen har tidigare aviserat att han ska starta en "arbetsgrupp" för att utreda vilka schemaförändringar som behöver göras med anledning av besluten i Brev 2010 m.fl. projekt. Åke Anevad, som tillsammans med Eva Brattström och HSO Bosse Ericsson, deltar i arbetsgruppen, rapporterade att gruppen har rivstartat.
      Det visar sig då att en av de viktigaste förutsättningarna för projektet inte alls har med Brev 2010 att göra, utan istället handlar om att minska den fasta bemanningen; grundbemanningen ska anpassas till en lägstanivå.
      En utförlig rapport från arbetsgruppen kommer i Facktuellts decembernummer.


    Arbetsmiljö
    HSO Bosse Ericsson rapporterade att handlingsplanen (arbetsmiljö) för 2010 kommer att behandlas vid Årstasamverkan den 23 november.
      Han informerade också om senaste nytt angående stolarna. Den centrala arbetsgruppen kommer med ytterligare direktiv som förhoppningsvis ska få de trilskande terminalcheferna i Stockholm, Göteborg och Malmö att följa det som man har kommit överens om i central samverkan.
      Ytterligare Capiscostolar och traktorsadelstolar med tjockare stoppning har besttällts. Kravet på att även få använda den gamla arbetsstolen kvarstår.

    Övriga frågor
    Gerardo Berrios informerade om att arbetarrörelsen den 12 december kl. 15.00 anordnar en antirasistisk demonstration med start vid Slussen. Vanja Lundby-Wedin och Åsa Linderborg talar.

    Åke Anevad och Janne Gebring redovisade, på fråga från en mötesdeltagare, arbetsgivarens intentioner att ta in bemanningsföretag under jultrafiken. SEKO har reserverat oss mot detta, och efter viss tvekan även de två övriga fackliga organisationerna på Årsta.
      Båda underströk att vi mycket starkt motsätter oss detta och noggrant kommer att följa upp verksamheten under jultrafiken i år. Vi misstänker att det finns ett samband mellan att man vill sänka grundbemanningen och ta in bemanningsföretag.

    I sedvanlig ordning avslutades lördagseftermiddagen med buffé.

    Jan Åhman





    Årstaklubbens årsmöte 2009

  • Årstaklubbens årsmöte den 14 mars samlade ca 140 medlemmar. SEKO Stockholms ordförande Ulf Brandt höll i ordförandeklubben med säker hand.

    Verksamhetsberättelse
    Styrelsen fick sin
    verksamhetsberättelse och ekonomiska rapport godkänd utan invändningar.
    Så var det dags för val!

    Ordförande
    Jan Gebring var enda nominerade till ordförandeposten 2009-2010. Han valdes med acklamation.

    Styrelseledamöter
    Det fanns sex nominerade till de tre ordinarie ledamotsposterna på två år. Jan Åhman (84 röster), Eva Brattström (83) samt Mohibul Ezdanikhan (73) blev samtliga valda med tillräcklig majoritet i första och enda valomgången. Övriga nominerade var Raul Garcia (44), Leif Skog (42), Abdessatar Dridi (38) samt Mikael Ström (21).

    Styrelseersättare
    Till styrelseersättare på ett år valdes i tur och ordning Leif Skog (122), Abdessatar Dridi (112) samt Mikael Ström (79). Övrig nominerad var Raul Garcia (77).

    Revisorer
    Günther Thiele omvaldes med acklamationsval till ordinarie revisor på två år.
      Till revisorsersättare utsågs Elena Sträjeru, Costica Enache samt Anna Panic.

    Valberedning
    Årsmötet valde Clas Eriksson (sammankallande), Marta Gonzalez, Yakob Sereke, Pia Zetterberg, Göran Borgqvist samt Marie Holmberg till valberedning.

    Aktuell information
    PO Brandeker från Bolagsrådet informerade utförligt om "Brev 2010", de aktiviteter som arbetsgivaren dragit igång kring framtidens brevnät. Frågorna beskrivs i en särskild artikel i tidningen.
    Klubbstyrelsen informerade om Nationaldagen, resultatdagarna samt risken för personalnerdragningar på Årsta. Samtliga frågor behandlas på annan plats i detta nummer av Facktuellt.

    Övriga frågor
    Göran Borgqvist föreslog mötet att klubbstyrelsen får i uppdrag att utforma ett uttalande mot de bonusar som ledningen för AMF Pension tilldelats. Ulf Brandt föreslog att Årstaklubben tar med sig uttalandet till avdelningens årsmöte. Mötet beslöt enligt de båda förslagen.

    Därefter var det dags för Günther Thieles sedvanliga ris åt styrelsen. Den här gången gällde det de lönetillägg på 400 - 1200 kr som samverkansansvariga i klubb och sektioner uppbär. Han ansåg det principiellt felaktigt med sådana tillägg. Bland andra undertecknad svarade att det är den sammanlagda lönen som är det principiellt viktiga: de förtroendevaldas löner ska ligga på samma nivå som medlemmarnas. Det gör de också. Debatten böljade fram och tillbaka i de tre kvart som återstod av mötet.

    Till sist avtackades mötesordföranden och -sekreteraren. Därefter vidtog den sedvanliga årsmötesbuffén!

    Jan Åhman







    Fr.v. Peter Skoog (skymd), Eva Storell, Sonny Norberg, Pär Stridsberg, Nuvia Florez, Ronnie Bergström.


    Sektion Ledare & specialisters årsmöte
    26 februari 2009


    Närmare 40 medlemmar hade hörsammat kallelsen till Ledaresektionens årsmöte den 26 februari i Aulan på Årsta. Det bäst besökta årsmötet hittills, sett i förhållande till antal medlemmar i sektionen!
      Verksamhetsberättelsen föredrogs och godkändes och styrelsen beviljades ansvarsfrihet för det gångna året.
      Klubbordföranden Jan Gebring rapporterade om SEKO Postens översyn av hur ledare ska organiseras inom SEKO. Arbetet beräknas bli klart under våren. Även Klubb Årsta har påbörjat ett liknande arbete, bland annat mot bakgrund av den nya regionorganisationen. Därför föreslog klubbordföranden och sektionsstyrelsen årsmötet att prolongera sittande styrelses mandat till september i år. I månadsskiftet maj-juni kommer styrelsen att kalla till ett medlemsmöte för att informera om resultatet av de olika utredningarna samt välja valberedning. I september hålls därefter ett nytt medlemsmöte för att välja styrelse utifrån de nya förutsättningarna.
      Årsmötet biföll förslaget.
      Mötet nominerade inför klubbens årsmöte den 14 mars Jan Gebring för omval som klubbordförande och Jan Åhman och Eva Brattström som ordinarie styrelseledamöter.
      Efter en kort frågestund avslutades mötet varefter årsmötesmiddagen intogs på Enskede Värdshus.


    Mötesordföranden Björn "Bebben" Eriksson och sektionsordföranden Jan Alvebäck


    KV Gussel, Eva Ericsson, Olle Björkman.


    Jan Gebring, Elisabeth Lindström, Arne Grentzelius, L-G Karlsson, Peter Möbes, Åke Anevad.


    Peter Skoog (delvis skymd), Eva Storell, Dag Lundgren, Sonny Norberg (delvis skymd) Pär Stridsberg.


    Malin Grundström, Elisabeth Lindström, Jan Gebring.


    Nuvia Florez, Jörgen Lindberg, Edris Romodan.


    Presidiet igen: Björn Eriksson och Jan Alvebäck.


    Bruno Moreira, Stefan Wennerholm, Jan Karlström.