Dagboken

En bild och några ord, som regel hämtade från Facebook, men ibland utvidgade.




Nyare inlägg



Bilder från Sörmland: Ärsta, Runtuna, den 8 augusti 2016. (2016-08-12)






Ebberöds bank.
Svenska Dagbladet har i ett par artiklar synat det PostNord som blev resultatet av fusionen år 2008 mellan svenska och danska Posten. Ett företag som i likhet det mesta som Maud Olofsson rörde vid – minns Vattenfall! – blivit något av en Ebberöds bank. Det finns anledning att minnas hur denna skrupelfria politiker och affärskvinna – den nyligen avlidne och hyllade Torbjörn Fälldins favorit!! – agerade under sin storhetstid:
  "Maud Olofssons statssekreterare Ola Alterå kliver in (på Näringsutskottets sammanträde/JÅ) och ber att få ordet en kort stund. För de häpna riksdagsledamöterna berättar han att den svenska och danska Posten ska slås samman. Han beklagar att de ytterst ansvariga för statens bolag får kännedom om affären så sent, men att han ändå vill informera dem innan nyheten offentliggörs en timme senare".
  Så rapporterade tidningen FOKUS i samband med fusionen och så gick det till!
  Socialdemokraterna och Vänsterpartiet röstade emot affären i riksdagen, men högeralliansen drev igenom den med 160 röster mot 158. Utanför riksdagen uttalade sig Svenskt Näringsliv och – sorgligt nog – även facket, SEKO, för affären. Jag tillhörde de kritiska rösterna redan när det begav sig och skrev flera artiklar om affären, bland andra den här
  I den artikeln liksom alla de övriga postpolitiska artiklar jag skrev under min tid som aktiv fackföreningsman hävdade jag det grundläggande: det felaktiga i att avskaffa brevmonopolet och det sätt som det genomfördes i Sverige. Faktiskt exempellöst i Europa och i många andra länder. Det blir naturligtvis för varje dag, i takt med att brevvolymerna krymper, allt galnare att ha två brevbärare som springer parallellt i trapporna. Men ingen av de nu ansvariga politikerna tänker göra något åt den saken utan det kommer att bli en utveckling liknande den i Danmark: Ännu sämre och dyrare service för kunderna. För att inte tala om sämre villkor för personalen!
  Sådan är omregleringspolitikens kärna, omhuldad av sådana politiker som Maud Olofsson – men också alla de övriga omreglerings- och EU-kramarna. (2016-07-29)






En gubbe i åkern.
Jag sitter på tunet på Stället med utsikten som man inte kan se sig mätt på och ser ut över fälten. En man viker av från landsvägen vid Österby och går rätt ut i åkern på ett av godsets stora gärden. Han ser inte ut att vara en stadsbo som missförstått allemansrätten, han är arbetsklädd, men vad gör han? Spannmålen når honom till midjan och jag tänker först att han kanske leder en hund och att de är ute på ett eftersök, har ett djur blivit påkört? När han kommer litet närmare och går längs åkerkanten ser jag i kikaren att han ser ut att ha en blå plastsäck under armen – är han ute för att plocka flyghavre? Man är som markägare fortfarande skyldig att ta bort den, om man har fått in den i sina odlingar. Det är långt bort och jag varken hinner eller orkar ge mig dit för att få saken utredd, ser bara att han går fram och tillbaka i åkern och verkar leta efter något!
  Själv är jag litet justerad, som man brukar säga, och orkar inte gå några längre sträckor utan får nöja mig med att sitta ner och studera fjärilar och humlor i blomrabatterna. De gillar myntorna, kantnepetan och lavendeln. Fjärilarna verkar ha ett bra år i år, i alla fall här, kanske är det tajmingen mellan blomningen och kläckningen av sommargenerationen som stämmer i år. Fjärilar har ett så vackert namn på norska, sommerfugler. Det stämmer också bra eftersom de vanliga fåglarna nu går in i ett tystare liv, den sista som jag hör sjunga för oss är trädgårdssångaren och efter den är det nästan tyst, overkligt tyst egentligen eftersom det aldrig finns så många fåglar som nu, men det är bara måsarna som hörs från sjön – och så en morgon när minst hundra skarvar fiskar i insjöviken nedanför huset, då är det ett högljutt plaskande och gurglande och andra konstiga läten som hörs. Men annars är det tyst, så tyst att man om man lyssnar noga kan höra sommerfuglernes lätta vingslag.
  Det är till att börja med de stora arterna: påfågelöga, citronfjäril, vinbärsfuks, nässelfjäril och silverstreckad pärlemorfjäril. Ännu flyger några slitna luktgräsfjäril, doldisen som snart flugit klart för i år. Många rapsfjäril och ännu fler mindre tåtelsmygare på lavendeln. En ljung- eller hedblåvinge, de är svåra att skilja åt. Eller är det en silverblåvinge, en vän på FB påstår det? Några kamgräsfjäril och flera slåttergräsfjäril, den är inte så vanlig annars men verkar ha ett rekordår i år. En ängspärlemorfjäril och någon dag senare en storfläckig pärlemorfjäril med sina stora vackra pärlemorrutor på undersidan av vingarna, den gör verkligen skäl för namnet. Idag satt en mindre guldvinge i ett av myntabestånden, granne med en mindre bastardsvärmare. Igår satt släktingen sexfläckig bastardsvärmare i lavendeln, båda är "nära hotade" arter enligt Artportalen.
  Nu återstår att se om det kommer några migranter i år, eller om det är stopp vid den danska gränsen. Kanske för värmen ändå med sig några tistelfjärilar och amiraler nere från kontinenten, i varje fall brukar det oftast dyka upp någon amiral när budlejan blommar litet senare på sommaren! (2016-07-25)


Rapsfjäril


Hed/ljung/silverblåvinge?


Trädgårdshumla


Ängshumla


Ängspärlemorfjäril.


Hed/ljung/silverblåvinge?


Sexfläckig bastardsvärmare.


Hushumla.


Hed/ljung/silverblåvinge?


Mindre tåtelsmygare.


Storfläckig pärlemorfjäril.


Storfläckig pärlemorfjäril.


Citronfjäril.


Slåttergräsfjäril.


Slåttergräsfjäril.


Mindre guldvinge.


Bredbrämad bastardsvärmare ?.


Mindre bastardsvärmare ?.


Kamgräsfjäril.


Påfågelöga.


Luktgräsfjäril.


Nässelfjäril.







Hycklaren har talat.
När Carl Bildt publicerar sin första längre skriftliga kommentar efter kuppförsöket i Turkiet (i "Alla dessa dagar" den 17 juli) inleder han med att tala om – Ukraina. Han påminner om nerskjutningen av det malayiska planet MH17 för två år sedan. I en typiskt Bildtskt slirig skrivning får han det att framstå som att planet sköts ner med en BUK-missil från en rysk militärbas i Kursk, söder om Moskva! Nu är det ju så att haverikommissionerna märkligt nog ännu inte efter två år har kunnat fastställa vem som avfyrade den robot som sannolikt orsakade kraschen. Bildt fortsätter sedan med att tala om det lågintensiva krig som fortfarande pågår i östra Ukraina. Frågan är varför han drar upp den här frågan just nu. Antagligen därför att det har varit för litet rysshets den senaste tiden; nyhetssändningarna har ju varit upptagna av terrodåd och kupper i några kärnländer i hans älskade NATO. Ett av dem, Turkiet, har tom bett Ryssland om ursäkt för nerskjutningen av ett ryskt militärplan. Det är naturligtvis svårsmält för Carl Bildt. Annars är just Ukraina intressant. Ukrainakrisen startade med en USA-EU och Carl Bildtorkestrerad statskupp där den folkvalde presidenten jagades iväg med hjälp av fascistiska horder. Och det var, och är, OK! Det har sedan fortsatt med andra statskupper som har accepterats av Bildt och hans uppdragsgivare: Egypten och Thailand är två tydliga exempel. Tröskeln för kostnaden att göra en statskupp har sänkts. Därför var det inte så konstigt att vissa media (enligt Martin Klepke i Godmorgon världen 17/7; det räcker f.ö med att läsa de svenska morgon- och kvällstidningarnas websidor) och ledande politiker har varit sena och/eller svajiga när det gällt att ta ställning till det som skedde i Turkiet. Man har liksom vant sig vid statskupper, bara det är "rätt" personer som genomför dem. Här var man väl litet osäker i början, man inväntade antagligen direktiv från Washington. När Carl Bildt nu skriver "Jag tyckte att det tog anmärkningsvärt lång tid för omvärlden att komma ut med tydliga uttalanden till stöd för den konstitutionella ordningen i Turkiet" är det han själv som har satt (sänkt!) ribban; den konstitutionella ordningen är inte längre någon självklarhet, varken i Ukraina, Syrien eller Turkiet – det har Bildt och hans uppdragsgivare sett till! (2016-07-17)






Vaknar till ännu ett vansinnesdåd, eller terrodåd, eller aktion, eller vad man nu vill kalla det, den här gången i Nice i Frankrike, en ensam man kör med lastbil genom folkmassorna som firar nationaldagen, 80 döda. Avskyvärt.
  Sveriges Radio går i spin. Ägnar hela morgonens och förmiddagens sändning till spekulationer kring det som hänt. Konstigt nog fick väderleksrapporten sändas.
  Det är en nyhetsrapportering á la SD och Emma Busch Thor och Kindberg Batra. Blås upp, skräm, skapa en atmosfär som gör det möjligt att genomföra nya undantagslagar och ge grogrund för nya hatbrott och terrordåd, livsluft för SD:s och Emma Busch alla nättroll och verkliga troll.
  Media VET ännu ingenting mer än vem mannen är, rent fysiskt. Och hur ska de kunna göra det när det bara har gått några timmar? Har han kopplingar till de islamistiska terrorgrupperna, de grupper som är den franska statens (och den svenska med, för den delen) stridskamrater i Syrien? Eller är han en sympatisör till de franska högerextremisterna som jagats upp av deras propaganda? Kanske gjorde han det på uppdrag från säkerhetspolisen? Eller en ensam man som förlorat allt, arbete, bostad, familj, det är inte så ovanligt i arbetslöshetens Frankrike, som det helt har slagit runt i huvudet på?
  Vi vet inte – men just därför gäller det att koka soppa och utnyttja läget till mer nyhetsprofit och piska upp stämningen och skrämma folk för att kunna fortsätta krigen.
  Det är också avskyvärt. (2016-07-15)






Sommarfåglarna.
Vi gör ett besök vid Eremitkojan, det blir inte så ofta just nu. Hälsan tillåter inget arbete för närvarande för min del, men sitta framför kungsmyntorna och lavendeln och studera fjärilar och humlor och lyfta kameran mot dem går bra. Inte det sämsta! Fjolårets generation av övenvintrande citronfjäril, påfågelöga och vinbärsfuks är borta, nu väntar vi på årets modell! Förra veckan flög massor av luktgräsfjäril men de har redan minskat. Likaså pärlgräsfjärilen. Istället kom den första silverstreckade pärlemorfjärilen, en hanne. En nyckläckt (?) nässelfjäril höll också till i myntorna, den är säker vid torpet men aldrig särskilt talrik. Vitgräsfjärilen ser jag mest längs skogsbilvägen men nu satt en sliten stackare på myntan, den verkade med nöd och näppe ha klarat en attack av sädesärlan! Humlorna är svårbestämda och det har varit en stor oreda i namngivning och kanske också systematik, vilket gör det extra svårt för en amatör. Det har blivit litet lättare med Cederberg/Mossbergs bok som kom för något år sedan. Jag gissar i alla fall på att dagens vanligaste arter var ängshumla på myntorna, åkerhumla på lavendeln och hushumla på lammörat. Rätta mig gärna om jag har fel! (2016-07-14)


Vitgräsfjäril.


Silverstreckad pärlemorfjäril.


Ängshumla på kungsmynta.


Hushumla på lammöra.


Åkerhumla på lavendel.






Baksmällan efter Almedalen.
  Jag undrar hur de känner sig nu, dessa partiledare som alla spelade på Jimmies planhalva? Skäms de? Känner de någon ånger? Tyvärr gör de nog inte det.
  Jimmie Åkesson och hans närmaste män: Dessa inbitna hatare av allt vad arbetarrörelse och rött heter, fascistiska demagoger av Hitlertyp som hetsar mot svaga grupper av människor, igår judar och idag invandrare, allt för att nå ära, makt och rikedom för egen del, en "maktens avkomma", som Greider skrev.
  Sällan har den svenska fanan skändats som i årets Almedalsvecka. Skulle detta hat mot svaga människor, dessa kränkande påståenden att de inte vill arbeta, att de har för stora förmåner (men själva kvitterar man förutom en väl tilltagen lön ut 45.000 för några dagar i Almedalen), krav på kollektiva bestraffningar (undantagstillstånd!), etc, etc, vara svenskt? Nej, så f-n heller. Ebba Busch Thor och Anna Kindberg Batra kryper så nära inpå Jimmie som de kan, men även de andra sneglar åt hans håll. Man vill ju hoppas att Löfven håller sig på sin kant, han borde känna arbetarrörelsehatet på lukten från dessa människor, men frågan är om han har tappat luktsinnet. Kanske har han gått omkring för länge i den tunna luften uppe på Metalls förbundskontor och i den socialdemokratiska partistyrelsen. Det är en sak att vara bra på att hålla fackmedlemmarna på mattan och spöa Juholt och en annan att umgås med dessa slipade typer: Jimmie, Bildt, Juncker, Obama. Han borde inse det och inte ta efter dem.
  Temat för veckan var att slå mot de svagaste och i skydd av detta fortsätta att försämra för alla oss andra; för folket. Hörde vi något om höjda pensioner? Kortare arbetstid? Återställare i skattesystemet för att ta bort diskrimineringen av pensionärer och sjuka? Och förmånerna för de rika: RUT, ROT, räntesubventionerna, slopad förmögenhets- och fastighetsskatt, utförsäljningen av statlig och kommunal egendom och verksamheter, hur blir det med det? Nej, man pratar inte om sådant, förutom hos vänsterpartiet, sista dagen, när de flesta har rest hem.
  Jag håller inte med Carl Bildt om mycket, men jag delar hans uppfattning om Almedalsveckan: "Möjligen hade jag trott att dramatiken i omvärlden denna gång skulle spela en markant större roll i diskussionerna än vad som faktiskt förefaller att ha blivit fallet."
  Nej, man talar inte om de krig där Sverige deltar och dem som anstiftat och driver dem, Afghanistan, Libyen, Syrien, Irak – man bara slår mot offren. Mitt under veckan gör utrikes- och statsministern en avstickare till Warszawa för att delta i NATO:s planering för att inleda ett nytt storkrig Europa. De pågående och nya krig som tvingar ännu fler människor på flykt. Med den skillnaden att det krig som våra Almedalspolitiker nu deltar i planeringen av kan tvinga oss själva på flykt – om vi överhuvud taget överlever kärnvapenmissilerna!
  Till och med den inbitne högermannen Gunnar Hökmark sade några kloka ord på tal om Almedalstävlingen om "svenska värderingar": Man får i Sverige tycka vad man vill och ha vilka värderingar man vill – men det är svensk lag som gäller.
  Jonas Sjöstedt höll ett bra tal sista kvällen – det var bara det att han hade glömt halva manuskriptet hemma! Det var befriande att slippa se och höra Sverige och den svenska flaggan missbrukas och istället höra kloka ord om kortare arbetstid, stopp för vinster i välfärden och återinförd förmögenhetsskatt.
  Men det andra då? NATO och Värdlandsavtalet, (v) var ju till slut det enda partiet som stod emot i riksdagen – eller var det bara ett enmansjobb av Stig Henriksson? Och ingenting om krigen och Sveriges roll i dem? Och EU och Brexit, för den delen. Stora aktuella frågor som hade förtjänat en kommentar. I den här tystnaden och de undanglidande kommentarerna ser vi svagheten, närapå kollapsen, hos den svenska vänstern,

Till sist: Vilken befrielse att mitt under Almedalseländet se Chaplin i hans film Diktatorn från 1940! Det var en man det med kurage och hjärtat på rätt ställe – och som visste vad han sysslade med! (2016-07-14)





Äldre inlägg