Dagboken

En bild och några ord, som regel hämtade från Facebook, men ibland utvidgade.
Nyare inläggBilder från Sörmland: Spindelnätsmorgon.
2011-09-01.

Bilder från Sörmland: Rapsfjärilarna trotsar åskskuren.
  Rapsfjärilen tycks trivas med sensommaren här på Sörmlandsstället med utsikten som man aldrig kan se sig mätt på. Fullt av dem på höstfibblorna och i fuktgroparna på grusvägen. Till och med några ex. i ljungblommorna uppe på hällmarksskogen -- där f.ö. kantarellerna står tätt i år! 2011-08-31.

Bilder från torpet: Asparna.
En tidig morgonpromenad i dimman. Slog ihjäl några myggor, skrämde upp en tjädertupp vid Fyra ekar, gärdsmygen sjöng en kort strof på hygget. Annars tyst, tyst. Sopparna på stark frammarsch, men inga kantareller än. 2011-08-28

Bilder från morgonpromenaden: Det ser ut att bli ett bra ollonår i år! 2011-08-25

Bilder från Sörmland: Sveriges radios symfoniorkester fyller 75 år.
-- Delpensionärslyx är att plocka kantareller i Sörmlandsskogen en helt vanlig tisdag! Och därefter dricka födelsedagskaffe med svärmor på hennes 91-årsdag!. 2011-08-23

Bilder från sensommaren: Kärleksörten blommar, och åkerhumlan (?) låter sig väl smaka.. 2011-08-22

Sensommarbild från torpet: Jasminen hart blommat över.
Grå flugsnapparna -- som ratade mina holkar i år -- drar omkring i trädgården på jakt efter insekter. Men några fjärilar fångar det knappast för de har flugit färdigt för den här säsongen. Bara några amiraler, en enda citronfjäril och en nässelfjäril i tistelbeståndet. Men än så är det 19 grader varmt i vattnet och torrt i skogen; inte en enda svamp här ute i mellersta Roslagen. 2011-08-17

En bild på något vackert, mitt i allt elände: Den vidvinkellutande fyren vid Ottenby på Öland. 2011-08-12
120.000 ska bort från US Post. Och dessutom ska de statligt anställdas något bättre pensions- och sjukförmåner tas bort och enligt svensk och EU-modell ersättas av "privata" villkor. Samma race ner mot botten överallt - och när det exploderar som i Grekland eller London går propagandamaskinerna -- i t.ex. våra svenska dagstidningar och regeringskommunikéer -- på högvarv. Fy f-n! 2011-08-12.

Bilder från semestern: Västanvinden ligger på i Grönhögens hamn på Öland. Grönhögen som f.ö. har ett av Sveriges vackraste kaféer i det gamla båthuset! En blåsig dag med sol på det alltid lika vackra och spännande Öland! 2011-08-11

Bilder från Roslagen: Flicka i gräset, motiv från Roslagen, 1939. Målad i olja av konstnären Karl Örbo (1898 - 1958) och gåva från konstnären till museet 1940. Tavlan hänger på Kalmar Konsthall tillsammans med andra verk ur museets samling samt konst från det sena DDR (!) och skisser till hedersgåvor från Orrefors glasbruk. "Upprätthållande av tingens ordning - modernismens estetik inom kommersialism, nationalism, elitism och socialism" heter den intressanta och tänkvärda utställningen.
Idag Öland, växlande molnighet, Ottenby och alvaret väntar! 2011-08-09.


...och här en av DDR-tavlorna, Susanne Kandt-Horns "Adam und Eva" från 1981/82.

Bilder från Närke: Konst på hög. På rundresa i (norra) Sydsverige. Idag morgon med lätt regn i Göteborg. Igår kaffepaus på Kvartorpshögen söder om Kumla med sin spännande skulturpark. Jag tyckte mest om Kent Karlssons katedral, "Absit omen". 2011-08-06

Bilder från Roslagen: Spindelnätet som konstprojekt.
Efter några dagar i Sörmland på stället med utsikten som man aldrig kan se sig mätt på några dagars tystnad vid Torpet i skogen. Bara sommerfuglernes vingsus hörs. 2011-08-01.


Citronfjäril på åkertistel. Össebygarns s:n 2011-08-01.


En av sensommarens första amiraler kom och landade i min skugga på grusvägen! Össebygarns s:n, 2011-08-01.


Skogsgräsfjärilarnas tid är snart ute, här ett slitet exemplar. En ännu mera åtgången silverstreckad pärlemorfjäril i bakgrunden. Össebygarns s:n, 2011-08-01.


Nu blommar strättan! Össebygarns s:n, 2011-08-01.

Bilder från morgonpromenaden: Bäverdammen.
Människan spår, men bävern rår... Villaägarna längs Kottlasjön (en handfull) är förtvivlade över bäverns framfart och därför har kommunen tagit till det tunga artilleriet och grävt ur ån med grävskopa ... men bävern är snabbt där och reparerar sin damm! 2011-07-26

Bilder från Sörmland: Världen genom skotarfönstret. 2011-07-21

Björnen har gått en bit i diket och lämnat spår efter sig! 2011-07-18.


Fler björnspårsbilder!

Bilder från Roslagen: Rekordskörden.
Mina norrländska fb-vänner får gärna skratta, men i Södra Roslagen är 3 liter hjortron en stor skörd när man normala år bara får ihop ett par deciliter! Det räckte till en burk åt grannen också, när hon bjöd på eftermiddagskaffe! 2011-07-17.

Sommerfuglernes tid.
  Nässelfjärilen är en av de mest kända, och vackraste av våra fjärilar. Här har den slagit sig ner på kungsmyntan vid Roslagstorpet. Ett nykläckt och oslitet och därför extra vackert exemplar.
  Den talrikaste arten idag var dock skogsgräsfjärilen och näst vanligast silverstreckad pärlemorfjäril och på tredje plats älggräspärlemorfjäril, men de är på väg ut nu! För två veckor sedan var det den anonyma luktgräsfjärilen och pärlgräsfjärilen som dominerade. De fanns kvar idag också, men färre och slitna individer.
  Skogsgräsfjärilen kläcks bara udda årtal här i Mellansverige och i år verkar den få ett bra år. Idag sågs den i alla fall litet varstans kring torpet, den är inte lika bunden till de tre fjärilsrestauranger som dominerar hos oss: kungsmynta, rödklint och kärr/åkertistel.
  Årets första skogspärlemorfjäril obsades också, liksom flera svårbestämda ljung/hedblåvinge. Däremot bara två-tre citronfjärilar och inte ett enda påfågelöga. Deras tid kommer snart! Då kan man också hoppas på att någon amiral har hittat hit, och kanske rentav en tistelfjäril också! 2011-07-14.

Fler fjärilsbilder HÄR!


Bilder från Sörmland: Skönheten finns där man minst anar den: Kalhyggesriset har skrapat ut ett vackert mönster i plåten på skotarvagnen. 2011-07-09.

Bilder från Sörmland: Man måste tänka litet på bruttonationalprodukten också!
  På semester i Sörmland på stället med utsikten som man aldrig kan se sig mätt på. Jag vet att mina vänner på facebook och läsare på hemsidan helst vill se vackra bilder från utsikten man aldrig kan se sig mätt på, men idag vänder vi blicken åt andra hållet där det bakom potemkinridån av sparade aspar öppnar sig ett alldeles nyupptaget kalhygge. Det är en förfärlig upplevelse för den som nyligen gick där i svalkan under granarna och letade efter svamp. Och har gjort det så länge man kan minnas. Men även kalhyggena har sin skönhet och i sommarkvällen går jag högst uppe på bergsryggen -- hur f-n kan maskinerna ta sig upp och ner för sådana branter, och utan att brytas sönder?! -- med utsikt över fälten. På ena sidan går en dovhjort och betar i veteåkern, jag ser bara den mörka ryggen på den. Åt andra hållet utspelar sig ett minidrama. En älgko står ensam i kanten på en nyslagen åker. En räv kommer gående alldels intill älgen och fortsätter in i slyet vid sidan av åkern. Kon vänder sig om och följer efter. Mycket riktigt: hon har en kalv därinne. En älgko låter knappast en liten räv röra sin kalv. Jag sitter länge och tittar på dem där de står inne i slyet; kon betar med kalven tätt intill sig och räven försvinner någonstans i buskaget. Jag har skrivit om kalhyggena tidigare, bland annat här! 2011-07-07.


Hoppsan, här halkade det med en utsiktsbild i alla fall!


Sommarkväll vid Roslagstorpet: Gräsklippning, säsongens sista svarthättesång, egenodlade jordgubbar, MYGG, kvällsdopp, blommande gulsporre. 2011-07-05.

Pärlgräsfjärilen på stjärnflockan.
Nu börjar fjärilssäsongen på allvar. På grund av den varma försommaren har några av sommararterna kläcktslitet tidigare än vanligt; i alla fall före kungsmyntans blomning. Då får det duga med stjärndflockan ...... även för luktgräsfjärilen, denna fjärilsvärldens doldis. Alla känner till citronfjärilen och nässelfjärilen och någa mer iögonfallande arter som påfågelögat - men hur många vet om luktgräsfjärilen?!


Och uppe i backen mognar smultronen!

Äldre inlägg