Dagboken

En bild och några ord, som regel hämtade från Facebook, men ibland utvidgade.
Nyare inläggHortensiorna blommar längs den azoriska kusten, Pta do Sossego, San Miguel den 11 juni 2011.

Fler bilder från Azorerna!


Födelsedagsbarnet. (2011-06-05).

Ekorrbäret med den tidiga morgonsolen som bakgrund. (211-06-03).

Käringtänderna blommar. (2011-06-04).

Inga pengar till nya bilar ... och andra internationella postala nyheter HÄR!

Bilder från Roslagen: Storramsen blommar i Södra Råda naturreservat.
Ett rikt och spännande reservat, mest känd för att skogsfrun har en av sina sällsynta växtplatser där. På andra plats kommer guckuskon, men sedan finns det en rad andra växter av intresse, bland annat fina bestånd av storrams. 2011-05-31.


Guckuskon, med mygg ...


... och utan!
Bilder från en regnig morgon: Maskrosen.
Jag gick till ängen där kattfötterna blommar, tidigt på morgonen. Hoppades att få se vargen ... men hörde bara tranorna skrika. När jag kom närmare, där jag tyckte mig ha hört dem, var de spårlöst borta. De är så de stora fåglarna, mästare på att gömma sig. Senare på dagen fick jag höra av Jägaren att vargen hade setts samma morgon några hundra meter därifrån! I hästhagen ... 2011-05-28.


... och i kattfötternas backe betar inte längre några djur, därför att den siste bonden inte vågar ha dem där för vargarnas skull. Plus och minus, och minus och plus!


Nere vid sjön blommar kärrviolen, blöt om pannan...


... och i en liten ask sitter årets kattuggleunge och trycker, nyligen utflugen ur holken, en riktig rugguggla denna råa och fuktiga morgon!

Bilder från torpet: Vårärten blommar. Och gullvivorna, i massor.

Missnöjet jäser bland brevbärarna, och inte bara hos dem, förresten! Den 14 maj demonstrerade 250 postisar i Stockholm. Fler bilder på SEKO Årstas hemsida

Bilder från Roslagen: Rödhaken. 2011-05-13.

Bilder från Västergötland: Sothönan.
Vi åkte till Västergötland för att delta i en begravning. En gammal soldat gick till sista vilan vid den kyrka där han lekt som barn och i vars närhet han levt större delen av sitt liv. Han tjänade den svenska krigsmakten på den tid den hade en mening och gick i pension långt innan förvandlingen till amerikansk legotrupp.
På hemvägen besökte vi som vanligt den älskade Falbygden och körde längs Billingen ovanför Hornborgasjön, en av de stora svenska utsikterna. Vi stannade till vid Naturumet och alldeles under spången ut till det stora fågeltornet låg sothönan och ruvade! 2011-05-10.

Bilder från Sverige: Kalhygget. 2001-05-03.

Bilder från Roslagen: En älg på vägen.
Inspirerad av Terje Hellesö (vilka bilder!) satt jag i skymningen vid det stora hygget. Hoppades att få se en varg, eller åtminstone ett lodjur, komma smygande - men icke! Kallt som f-n ikväll, till och med trastarna var knäpp tysta. En morkulla drog över och nere vid bilen skakade en rödhake av sig kylan för en stund och sjöng för mig. På vägen tillbaka till landsvägen stod plötsligt en älgko på vägen. Efter en stund kom en, ovanligt liten, fjolårskalv fram ur slyet och höll henne sällskap. 2011-05-02.


1:a maj 2011. Vänsterpartiets tåg marscherar över Strömbron i Stockholm. 2011-05-01.

Fler bilder från 1:a maj 2011 i Stockholm
Måste bara tipsa om detta oemotståndliga objekt som säljs på Bukowskis Nutida kommande vecka!
Bilder från torpet: Hemma igen i Utvandrarlandet.
2011-04-30.

Bilder från Boston: Alla dessa muséer!
Utflykt till det jättelika Fine Art Museum. Här en ansiktsmask från den precolumbianska tiden, minns inte från vilken av de stora indiankulturerna.
Hemresa i den åldersstigna och illa underhållna tunnelbanan där vi är de enda som har småbarn och barnvagn med oss. Inte så konstigt med tanke på trängseln och alla uppgångar med branta trappor och utan hiss. Krigen kostar pengar, liksom de rikas skattebefrielser, och därför är infrastrukturen dåligt underhållen och rentav efterbliven.
Men man håller hårt i sina Ipad´s när t-banetåget tar nästa kurva med ett gnisslande som skär genom märg och ben! Vilket spännande land!
2011-04-26.

Bilder från Boston: Korsningen Sparks st - Foster st.En disig men skön förmiddag här på USA:s östkust. Mangoliorna blommar och de första rododendron längs gatan har slagit. Och på Charles River tränar roddarna. Det ser man sällan hemma. Men kanadagässen är desamma!
2011-04-26.


Bilder från Boston: Hoppa hage.
Idag kom äntligen våren till Boston: Sol och drygt 20 grader varmt. Dags att rita upp en hage på trottoaren.
2011-04-24.... och träden slår ut...


...och i lekparken lägger frivilliga ut påskägg för barnen att leta upp.
Bilder från Massachusetts: Det lilla huset.
Ett litet hus, men inte vilket hus som helst: En replik av den stuga som Henry David Thoreau byggde åt sig och bodde i vid Walden Pond 1846-47. Den HD Thoreau som sägs ha inspirerat bland andra Gandhi med sina idéer om civil olydnad. Och skrev ner vad han såg här i naturen i Massachusetts; dagböcker som även svenska författare förhållit sig till.
Nu är vi här, tittar på den lilla stugan och går en bit längs Walden Pond. En populär badsjö på somrarna och denna soliga dag leker redan några barn i strandkanten. Litet längre bort sitter några karlar och metar forell. Mer på www.janahman.se
2011-04-23Walden Pond.


Här låg Thoreaus hus. Det revs några år efter att han bott här; det som återstår här på den ursprungliga platsen är en rest av skorstensgrunden.

Det är tidig vår här, ungefär som i Roslagen, så det finns inte så mycket fågel i lövskogen, i alla fall inte så här mitt på dagen. En nötväcka kilar upp och ner för trädstammarna och en Eastern Chipmunk, en art av jordekorre, letar nötter och annat godis på marken. Ett mellanting mellan sork och ekorre!

Bilder från Boston: Krigen, del 1.
Bilden är tagen på Memorial Square i Concorde, ett litet samhälle några mil utanför Boston. På den stora stenen i mitten står namnen på de concordensare som stupade i andra världskriget. På stenen till höger en som dog i Dominikanska republiken 1965 och de fem som offrades i Vietnam 19961-75. På stenen till vänster namnen på tre stupade i Koreakriget 1950-53 och under dessa namnet på den Brian M. McPhillipps som än så länge är ende som har dött i det pågående Irakkriget. Afghanistan har än så länge inte kommit upp minnestavlan, men det lär inte dröja så länge till.
Vid torget finns också minnesmonument över stupade i inbördeskriget och i Första världskriget.
2011-04-23En av alla kyrkor i Concorde, med en vacker begravningskulle och gravstenar från 1700-talet och framåt.
Bilder från Boston: Strutsen.
Vad gör en fågeltok i Boston som börjar få abstinensproblem? Skådar på Harvards Naturhistoriska museum, förstås! Ett gammaldags museum med djuren snyggt uppställda i fyrkantiga glasmontrar. Inte lika tjusigt som på Bergens naturhistoriska -- värt ett besök! -- men tigrarna var imponerande stora. Tur att glasskivan skiljde oss åt!
Och barnbarnen var mest intresserade av dinosaurerna!
PS. Här är det officiellt ingen röd dag på långfredagen och ingen påskhelgsledighet heller. Men ändå verkar många vara lediga!
2011-04-22.

Bilder från Boston: Vår brevbärare Steve.
Fick en pratstund med honom idag, så otroligt lika förhållanden med dem som våra svenska brevbärare arbetar under idag. Men hos oss har man än så länge inte GPS i brebärarbilarna; Steve´s GPS skickar ett meddelande till kontoret var han befinner sig varje gång han startar bilen ute på distriktet.
2011-04-21.

Bilder från Boston: Samma barn här som där!
En vägg i Children's Museum.
2011-04-20.

Bilder från Boston: Financial district.
En grå förmiddag med lätt regn i Boston. En American Robin (tror jag!) hoppar omkring på gräsmattan.
2011-04-19-

Bilder från Boston: Påskharen på plats på Commonwealth Avenue.
En fin morgon med sol från klarblå himmel- Magnoliorna har börjat slå ut trots att det nästan är kyligare än hemma. Idag Patriots Day och Boston Marathon. Men det ser vi inte så mycket av här i förortskvarteren!
2011-04-18.

Bilder från Boston: Såpbubblan.
2011-04-16.

Bilder från Boston: Mt Auburn st
2011-04-16.

Bilder från New York: Huvudpostkontoret.
-- Det kan man kalla postkontor! Jämför med Stockholm där det vackra Centralposthuset sålts bort till regeringskansliet. Men å andra sidan verkar det vara på väg åt samma håll här: de lokala postkontoren läggs ner och ersätts av automater.
2011-04-15.

Bilder från New York: Skyscrapes.
Bank of America Tower en dimmig morgon. Det är ju egentligen j-vligt enkelt att hitta i en stad där gatorna går spikrakt från norr till söder och öster - väster -- men konstigt nog går man plötsligt åt fel väderstreck, i alla fall en dag som denna när solen har gömt sig. Precis på samma sätt som under... älgjakten, när jag en mörk novemberdag gick åt fel håll på Österkärret och till slut upptäckte att jag gick inne på grannens mark! Det blir kompass nästa gång!
Spännande och aktuella utställningar på båda de stora modernkonst-museerna från tiden före och under och även litet efter det första världskriget, med betoning på Tyskland och mellaneuropa. Borde visas för de svenska krigshetsrana!
2011-04-14.

...nu befinner vi oss trots allt också i imperialisternas hjärtland. Enorma rikedomar samlas här, men fördelningen är ojämn. Och krigen kostar, liksom alla privilegier åt de rika. Tunnelbanan är ruffig och bussarna tom sämre än de som SL kör med i Stockholm. Krigen kräver också sin kanonmat; i Marble Collegiate Church ber man för krigens offer och för fred och på staketet runt kyrkan hänger man varje vecka upp gula band för varje USA-soldat som dött under veckan i Irak- och Afghanistankrigen. Och ett blått för dödade irakier och afghaner.
2004-04-12.

  Bilder från New York: Södra Manhattan från Empire State Building.
  -- Ni måste åka upp i Empire State Building, säger lillsyrran till oss innan vi åker.
  -- Nja, svarar jag, vet inte om det är så prioriterat.
  -- Man ska inte förakta de klassiska turistattraktionerna, svarar hon.
  Och hon hade rätt, det var verkligen värt att åka de 86 våningarna upp och se ut över hela New York!
  2011-04-13.

  Bilder från New York: George Washington håller, liksom alla presidenter efter honom, sin skyddande hand över New York Stock Exchange.
  Stenstaden fick ett ansikte, och det var vackrare än jag räknat med. En lång spännande vandring ner genom södra Manhattan, med en avslutande båttur State Island tor. En första vårdag, vinterjackan åkte av för första gången på sex månader!
  2011-04-12.

  Landat i New York. Bild från hotellet: Broadway, som inte är så bred just här!
  2011-04-11.


  Äldre inlägg