Dagboken

En bild och några ord, som regel hämtade från Facebook, men ibland utvidgade.
Nyare inläggBilder från Roslagen: Flaggan i topp för en underbar vårvinterdag. 12-02-26.
Bra skidföre på skaren och en perfekt skridskois – om man haft skridskorna med sig! Inga spår i den hårda snön, förutom två älgar som gått igenom skaren. Har fortfarande fredagens lodjursspår på näthinnan, de vackraste hittills. Idag råslit med att såga upp en stor björk som Dagmar drog omkull.

Bilder från Roslagen: Lokatten har gått på skarsnön. 2012-02-24
Nu befinner vi oss litet längre upp i Roslagen, några mil norr om Torpet i skogen. Ska jag välja ett favoritspår, vilket jag tycker är vackrast, blir det nog lokattens. När den som här har gått på den mjuka skaren ser man bara trampdynornas avtryck, och de bildar, både var för sig och som en spårlöpa, en mycket vacker bild.

Fler bilder från idag!

Bilder från facket: SEKO Postens ordförande Alf Mellström inleder representantskapets årsmöte. 2012-02-23.
Hur tar man en bra bild från ett vanligt fackmöte; ett av många årsmöten vid den här tiden på året? På ett sätt borde det vara enkelt eftersom man som regel arbetar med fasta situationer: ett presidium längst fram, möjligen också en talarstol, en radvis bänkad församling. Men just därför också ofta så tråkigt, med samma ritualer, ofta rent ut sagt rätt tråkiga officianter och dessutom som regel taskigt ljus -- som blir ännu sämre när projektorn sätts igång och de eventuella fönstren i lokalen mörkläggs! Här var det, förutom det rent dokumentära, det vackra ljuset som fångade fotografens intresse. Och så det att Affe Mellström har en egen mimik, även om han på den här bilden mest ser väldigt koncentrerad och kanske lite bekymrad ut. Och sen var det den där knoppen som hänger ner, sånt fångar en fotografs intresse!

Några bilder till. Och så småningom en text.

Bilder från Roslagen: Lokatten har gått inne i granplanteringen. 2012-02-21
I söndags fick jag nöja mig med den makabra spårmaskinen på Liljevalchs konsthall, men idag var det riktiga lodjursspår som gällde!

Fler bilder från idag!

Nej, det blev ingen skidtur med spårning i helgen, den töade bort. Istället litet konst med besök på Vårsalongen på Liljevalchs. 2012-02-19.
Bland annat denna märkliga -- makabra? - "spårmaskin" av Lisa Palm. Kanske finns den i andra varianter också -- som har lurat mig när jag har trott att det har varit varg- och lodjursspår jag har sett?!


Tycker nog annars att årets Salong var en ganska tunn soppa. Men Märta Königs vackra Steglits med omgivning roade mig med sin malplacerade steglits.


Det var då sannerligen inte många verk som tog sig an de stora samtidsfrågorna. Och när de som i verket med mc-västarna gör det, så blir det fel. Visst finns det mycket att säga om Försäkringskassan (liksom Migrationsverket och Arbetsförmedlingen) men det är inte de som ska bära dessa västar; det är de ansvariga politikerna och dem de tjänar. En väst åt socialminister Hägglund!

Årsmötesdags och på väg in till mötet i ABF-huset passerar man Bror Hjorts underbara reliefer. 2012-02-19.
Rapport med bilder från mötet.

Bilder från morgonpromenaden: Köldrök över Kottlasjön. 2012-02-16.
Egentligen en fin skiddag i markerna runt Torpet i skogen, men annat stod på dagordningen. Gladde mig åt att rådjuren hade gått fram och tillbaka över sjön och räven likaså. En stor hund hade gjort på egen hand en bra bit från husse eller matte; det fick bli dagens "varg"! Och bävern har det varmt och skönt inne i sin koja, får man hoppas.

Ett spännande besök hos Ivar Lo-museet på Bastugatan, dvs i de två enrummare där han bodde och arbetade större delen av sitt liv. Vi inledde med parken framför huset som bär hans namn. 2012-02-12


Den mycket inspirerande guiden Dan Melin


Affisch inför premiären på filmen efter Ivar Lo:s roman med samma namn.


Den andra lägenheten som var hans skrivarverkstad.


... och så den vidunderliga utsikten!

 • Jag recenserade en gång i tiden två av Ivar Lo:s memoarer, recensionerna finns HÄR!


  Igår när det var arbetsdag sol och rimfrost, idag återigen grått, grått. Men lodjuret hade varit ute och knallat natten till fredag (idag lördag). Här har den gått på isen på den stora sjön vid Torpet i skogen. 2012-02-11

 • Några bilder till från den 11 februari 2012


  Skrivdag idag så därför inga nya bilder! Får bli en från i förrgår istället: Köldrök över farleden in till Stockholm. 2012-02-06

  En bild från i onsdags: Vargtassarna.
  Inga rovdjursspår idag, så det får bli en bild av spåren efter de vargar som passerade för drygt en vecka sedan. Här har de satt ner tassarna i stöpet på den lilla sjön vid Torpet i skogen. Idag en skidtur i området i det härliga vintervädret. Det hade varit -23,3 grader i natt, men bara -10 på dagen. Nysnö och tungåkt och stöp på sjöarna så vi fick hålla oss till skogsbilvägarna och trassla oss igenom granplanteringarna. Mårdarna hade som vanligt farit runt som dammsugare -- men det är obegripligt att de kan hitta något. Rådjuren hade gått nere i strandkanten och betat av porsen. Mindre hackspetten trummade i en gammal ek vid polisens hus - snart är det vår. Men först ett par rejäla vinterveckor med spårsnö! 2012-02-05

  En bild från i morse: favvisviadukten.
  Det blev ännu en härlig vinterdag i Stockholm med massor av folk ute på Kottlasjöns is. Passa på och njut, snart slaskar det igen! 2012-02-04

  Bilder från morgonpromenaden: Villa Brevik.
  Äntligen några riktiga vinterdagar! 2012-02-03

  En fin vinterdag i Roslagsskogarna, med ner mot minus tio på morgonen och bra skidföre på sjöar och skogsbilvägar. Några dagar sedan senaste snöfallet så det var gott om spår i skogen. Mård på flera ställen, hermelin/småvessla likaså, älgar och även rådjur. Och grisar. Hare och räv förstås, och någon enstaka ekorre, inte så gott om dem i vinter. Och så varg igen. Nu verkade paret vara tillbaka och här har de sprungit tillsammans längs sjön vid Torpet i skogen. Dessutom ett översnöat rävspår -- för att kunna få en uppfattning om storleken! 2012-01-29

  Fler spårbilder från den 29 januari 2012

  Kanske kan det passa med några ord av Ivar Lo en dag som den här?

  “I ungdomspartiets (Socialdemokratiska Ungdomsklubben/JÅ) ledning fanns ett par överbegåvade, som det inte vart något särskilt av. Men talangerna höll ut, och av dem som kläcktes ur klubbarna blev framledes statsråd, landshövdingar, statssekraterare, riksdagsmän, borgarråd, kommunalchefer, fackförbundsfunktionärer, folkrörelsedirektörer i Sverige.
    En som angrep militarismen hade utsikt att bli försvarsminister tjugo år senare, en som försvarade skytterörelsen ordförande i någon fredsförening. De som värst rackade ned på militärerna som mördare och bödelsdrängar vart i excercisen uttagna till reservbefäl och fick därmed förlängd militärtjänst, och de skötte sig ypperligt.
    Ingen vart president, fast alla var för republiken."

  Ivar Lo Johansson: Stockholmaren. 2012-01-27


  Inga varg- eller lodjursspår idag trots en lång vandring. Istället var det återigen dags för uttern! Den hade kommit ungefär som för en vecka sedan och tvärat över isen till vår sida av den stora sjön vid Torpet i skogen. Här hade den fortsatt i strandkanten .... 2012-01-24

  Fler spår från idag!


  En bild från 2007: On the offensive.
    Nu har Juholt sparkats, men vad hjälper det? Rötan har gått på djupet i arbetarrörelsen, ända uppifrån och långt ner i organisationerna. Här ser vi en av de värsta hycklarna, jag skrev för övrigt om henne en gång: Don´t cry for Vanja . Säkert kommer de än mer högerinriktade att ta rodret inom (s), men gör det så stor skillnad? Vad stod egentligen Juholt för? Även han stödde krigen i Afghanistan och Libyen samtidigt som han var en av dem som snickrade ihop beslutet att avskaffa värnplikten och skrota det svenska försvaret och ersätta det med amerikanska legotrupper. Och EU? Hade han någon avvikande uppfattning? Inte ens vad det gäller a-kassan, pensionerna, privatiseringarna och skattepolitiken verkar det ha funnits några säkra besked om återställare. Osv. Nej, det behövs sannerligen en kursändring, inte minst inom den fackföreningsrörelse där jag själv verkar! 2012-01-22.


  Okända platser 6: Carl Fredrik Hill: Grusbacke, Fontainebleu. 2012-01-15.

  Fler bilder Okända platser


  Ännu en Hill!

  Passa på om du är i Stockholm, sista chansen att se den fina Hill-utställningen på Waldemarsudde!


  Bilder från Edsviken: En samtidskommentar (?) från Roy Friberg: "Anförande inför en akademi I".
  Edsvikens konsthall är alltid värd en resa. Just nu en samlingsutställning "Det mörka rummet. Realism och narration i samtida skandinaviskt måleri". Roy Friberg, Michael Kvium, Peter Martensen mfl. 2012-01-20.


  Peter Martensen "Night scene".


  Michael Kvium "Absolute nature" (detalj)

  Bilder från Vallentuna: Prästens badhus om vintern.
  En grådisig dag med en halv grad varmt i luften. Men snön låg kvar vid Torpet i skogen och äntligen bär isarna att gå på -- även för en fegis som jag. Och för uttern! I natt, eller möjligen igår natt -- hade den sprungit längs sjön. 2012-01-18.


  Utterspåret.


  Fler spårbilder från den 18 januari!


  Bilder från morgonpromenaden: Livbojen.
  Det behövs en färgklick denna gråmulna och snöiga morgon! 2012-01-16.

  Bilder från Roslagen: Lospåret.
  Gick en lång tur genom skogarna norr och söder om Fastarby i sydöstra Vallentuna. Ett lodjur hade passerat vägen ner till torpet natten innan och troligen fortsatt genom skogen och sedan passerat nästa skogsbilväg. Genom att spåren var rätt igensnöade inte så lätt att säga exakt om det var lo eller varg. 2012-01-15.

  Fler bilder från den 15 januari!


  En bild från idag: Skridskoåkarna.
  Nu ligger isarna! Och litet, litet snö, i morgon blir det spårning! 2012-01-14.


  Bilder från morgonpromenaden: Vinternypon.
  Strax ännu en arbetsdag på Posten, 45:e året i rad.... 2012-01-12.


  Bilder från Roslagen: Johan Efraim Säll.
  Arbetsdag vid torpet. En ny hängränna på plats inför nästa blidväder och kommande regn! Men idag var det minus sex grader, sjöisarna har lagt sig, även på den stora sjön, bara litet snöpuder på marken. Dålig spårsnö, men räven har snokat omkring, och torpharen, och det enda rådjuret. I boden hänger en schablon som siste torparen lämnat efter sig. Tar hem och scannar in den; det blir en vacker bild, tycker jag. 2012-01-09.

  Bilder från Roslagen: Isen börjar lägga sig på Storsjön.
  Minus fem grader och litet snöpuder på marken. Hopp om vinter!. 2012-01-06.


  Midnattsmässa i Voss kyrka. 2011-12-31.

  Bilder från ett gråmulet Voss: Molnet.
  Gott nytt år alla hemsidesbesökare!

  Bilder från Norge: Voss.
  Flög över Kölen igår och kom via Bergen hit till Voss. Barmark nere i dalen med spår efter Dagmar; uppe på fjället snö och många jullovslediga skidåkare. Vackra vyer! 2011-12-30.


  Bilder från Voss: Eftermiddagsfika på kafé "Tre brør". Ett trevligt ställe!


  En bild till med utsikt ner över dalen!


  Och alla dessa skidåkare!

  Äldre inlägg