Dagboken

En bild och några ord, som regel hämtade från Facebook, men ibland utvidgade.
Nyare inläggBilder från Roslagen: Torpsemester. Ängspärlemorfjärilen har slagit sig ner på arbetshandskarna. (2012-07-31)

Tillbringade eftermiddagen igår i Vaxholm, tillsammans med många andra turister! Förutom all vackra båtar, det internationella folklivet, god mat och utsökt glass sprang vi på konstföreningens sommarutställning i Rådhuset med Heltrud Nyström (bilden), Channa Bankier, Nina Bondeson, Sara-Vide Ericson, Cecilia Frisendahl samt Stina Wollter. Rekommenderas! (2012-07-23)

Bilder från Roslagen: Brunfläckig pärlemorfjäril.
  Hemma i Uppland igen och en hel dag utan regn! Massor av fjärilar kom fram i solen vid Torpet i skogen. Den här slitna brunfläckiga pärlemorfjärilen satt på en tistel tillsammans med en grön spindel, vad den nu kan heta! Mycket luktgräs- och en del skogsnätfjärilar just nu, på väg att avlösas av silverstreckad pärlemorfjäril. Snart kommer sommargenerationen av citronfjäril och påfågelöga. (2012-07-21)

Fler fjärilsbilder!

Bilder från Sörmland: Solnedgång vid Stället med utsikten som man aldrig kan se sig mätt på. (2012-07-19)

Bilder från Sörmland: Svensk sommar.
Men kantareller blev det! (2012-07-18)

Bilder från Roslagen: Triss i skogsnätfjäril.
  Sommerfuglene (detta vackra norsk/danska namn på fjärilarna) flyger intensivt i det korta stunderna med sol. Här har två skogsnätfjärilar slagit sig ner högst upp på åkertisteln för att para sig och en tredje vill också vara med ...?
  Kort besök vid Torpet i skogen för att hålla stånd mot gräset som tar överhanden denna sommar och fajtas med myggorna -- och njuta av allt som blommar nu! (2012-07-16)

Bilder från Sörmland: Slåttergräsfjärilen suger nektar ur kungsmyntan, alla fjärilars favoritblomma. (2012-07-15)

Bilder från Sörmland: Väg 53 vid Råby kl. 11.49 den 15 juli 2012. (2012-07-15)

Sommarspår: Rådjuren har gått med skitiga klövar över den nylagda asfalten på uppfarten till Artipelago.
  Skeptisk inför besöket på ännu ett av dessa rikemansprojekt och privatfinansierade konsthallar. Men det överträffar förväntningarna och är mycket vackert där det ligger med utsikt över Baggensfjärden. Ett stockholmskt Louisiana! (2012-07-14)

Bilder från Roslagen: Spenörten blommar i det sena kvällsljuset vid Torpet i skogen.
Mygg, mygg, mygg .. och ovanpå det rejäla bromsar. Gräset högre än någonsin denna blöta försommar. Ännu sjunger gärdsmygen och svarthättan några strofer ... när inte gräsklipparen dränker alla ljuden! (2012-07-10)

Bilder från Roslagen: Nyponrosen blommar vid Mörby slottsruin.
Hade tänkt oss en tur upp i ruinen -- det är säker fyrtio år sedan sist -- men godsägaren har stängt den. (2012-07-01)


På andra sidan fälten ligger den vackra Fasterna kyrka, där pappas aska ligger strödd i minneslunden.


Vi börjar dagen med en blomma, denna blöta Sörmlandsmorgon. Besökte Sjösakärret utanför Nyköping i midsomras, med alla sina orkidéer: flugblomster, gulyxne, knottblomster, osv. Men vackrast -- i alla fall på mina bilder! -- var det här överblommade humleblomstret! (2012-06-30)


... och fortsätter med något lika vackert, solidaritetsaktionen i Nyköpings hamn till stöd för palestinierna!


Här är Ship to Gazas fartyg, Estelle, på väg in i hamnen.


En palestinsk flicka som ingick i en delegation som deltagit i Sjöviksseminariet.

Bilder från Sörmland: Loppisandet kryper neråt i åldrarna.
  Midsommar är loppistid och så även i Sörmland, på stället med utsikten som man aldrig kan se sig mätt på. Hoppas att ni har haft en skön midsommar. Här finns en midsommarhaiku att läsa! (2012-06-24)

Bilder från morgonpromenaden: Nyponrosen blommar.
  En fuktig, varm, nästan litet sydländsk, morgon här i innerskärgården.
  Nu sjunker humöret vid läsningen av Konstitutionutskottets redovisning av regeringens ansträngningar, delvis i hemlighet, att fortsätta utförsäljningen av svenska Posten. Artikel kommer i Facktuellt! 2012-06-13.

Nationaldagsfågeln: En rugguggla!
När vi kom ut till Torpet i skogen satt en oflygg kattuggleunge i trädgårdslandet. Bar upp den till holken igen, men f-n vet om det hjälper. (2012-06-06)

Bilder från Roslagen: Nu blommar liljekonvaljen som allra bäst! Och i massor. 2012-05-29.Det älskliga humleblomstret blommar i de litet fuktigare partierna av ängen.


Hjortronet står i blom på tallmossen -- kanske blir det någon liter i år också?


I helfigur, eller hur man nu ska säga


Alldeles intill, i kanten av gungflyet, blommar roslingen.

Bilder från Sörmland: Rapsen (eller är det rybs?) blommar i Råby. 2012-05-27.
Men det var igår det, i sommarvärmen. Idag är det ett annat väder!

Bilder från Stockholm: Alf Mellström håller inledningstalet vid Brevbärarmanifestationen idag. 2012-05-26.
400 deltog i demonstrationen och lyssnade till oss talare och poeten Jenny Wrangborg, Postorkestern och rapparna i Slag från hjärtat. Länk till mitt tal och fler bilder!

Bilder från Roslagen: Det gamla äppelträdet blommar vid Torpet i skogen.
En lång vandring i Tärnanområdet på morgonen. En trädlärka sjöng som tröst över det stora kalhygget som alldeles nyligen var en gammal kulturskog. 2012-05-25


... det stora hygget ...


Mandelblommen blommar nedanför grannens hus.


En hel del fjärilar ute och flög i det varma vädret. Mest citronfjäril, men också flera sorgmantel och några grönsnabbvingar. Den här vinbärsfuksen hade landat i gruset på lvägen ner till torpet.


Citronfjärilarna är rätt slitna nu, efter övervintringen och vårens flygningar.


... och nästan hemma vid Borgen blommade getramsen.

Bilder från Roslagen: Kungsängsliljan blommar. 2012-05-20
På framlidne Carl Olof Tamms marker vid Holmen i Roslagsbro s:n blommar återigen kungsängsliljan. Tamm var bl.a. professor i botanik och skogsekologi vid Skogshögskolan och Lantbruksuniversitetet. Så länge marken på familjens lilla fastighet betades av arrendatorn var ängen ner mot den lilla sjön Gräsvarpet översållad av kungsängsliljor och myskbrodd. Några ängsnycklar och majvivor kunde man också hitta där. På andra sidan vägen, ner mot Sandängsfjärden, blommar ett fint bestånd av St Pers nycklar och senare tvåblad och nattviol.
När den siste arrendatorn upphörde med betet växte markerna igen och bara en liten spillra återstod. Nu har kommunen restaurerat området och återigen lyser växtprakten!


En litet ovanligare färgvariant av kungsängsliljan.


St Pers nycklar.


Den kanske ovanligaste blomman är denna lundsmörblomma som enbart finns på spridda lokaler i östra Sverige. Det är inte alltid man ser den blomma som den gör på den här bilden. I min ungdom funderade jag över bladen som man ser på flera ställen i trakten, de fanns inte upptagna i Ursings och andra floror som jag rådfrågade. Det var Tamm som satte mig på rätt spår under en exkursion som S:t Eriks gille anordnade på Holmen en sommardag.


Vi fortsatte till Torpet i skogen. Där på de betydligt magrare markerna blommar gullvivan i massor och aldrig är det så vackert där som dessa gullviveveckor!


Men styvmorsviolen skäms inte för sig, den heller!

På 1708 års karta från arealavmätningen och rågångsförättningen mellan Härrsby och Fastarby mfl fastigheter skriver lantmätaren i sin beskrivning av en av punkterna i rågången: "... en kraftig sten ... lagd bland andra stenar på andra sidan nedanom ett högt berg, Gräfsvinsgrytet .... När vi idag, drygt 300 år senare, besöker berget finns grytet kvar. Och vi hinner precis se den nuvarande hyresgästen slinka in i grytet! 2012-05-17
Äldre inlägg