Dagboken

En bild och några ord, som regel hämtade från Facebook, men ibland utvidgade.
Nyare inläggBilder från Roslagen: Två lodjur och en ekorre har gått längs vägen till Torpet i skogen.
En fin skidtur i 20 graders kyla med ovanligt många spår. Förutom lodjur och ekorre flera mårdrevir, rådjur på flera ställen, en älgko med kalvar, men bara en hare och två rävar. Och så en mink också, tyvärr. Och grisar, men de håller sig lugna så här kalla dagar. 2012-12-09.

Fler spårbilder från den 9 december!


Bilder från Roslagen: Äntligen litet vinter!
Med rimfrost på fönstren i den gamla lagården. 2012-12-01.


Vägen till torpet!
Har aldrig tidigare under de tjugo år vi haft torpet sett ungskogen vara så nertyngd av snön.


Boden i vinterdräkt.


Snögubbar i trädgårdslandet.


Bilder från Sörmland: Det kan behövas några solrosor i novembermörkret.
  De nordiska regeringarna – oavsett partifärg, såklart! – kör nu EU-racet med SAS och driver igenom det som hela omregleringspolitiken syftar till: att vi som gör jobbet, liksom de mindre kunderna, vanligt folk, ska få sämre villkor och berövas det som efterkrigstidens skördetid gav oss. På det att maffiagrupperna ska kunna lägga under sig än mer och berika sig ytterligare så som de redan har gjort med vården och järnvägen och posten och apoteken...
  Och i Palestina fortsätter mördandet ... och i Irak ... och Afghanistan ... och Syrien nästa, med våra svenska lydpolitikers godkännande, ja rentav gillande.
  En sån tur att vi har ligisterna i sverigedemokraterna att avreagera oss på! 2012-11-20.

Bilder från Sörmland: grått, grått, grått.
  Snabbesök vid Stället med utsikten som man aldrig kan se sig mätt på. Lätt duggregn. En flock sidensvansar i björkarna. Jakt på andra sidan viken, det small några skott. De sista lökarna i jorden. Kräftmjärdarna upphängda i taket utom räckhåll för mössen. 2012-11-18.

Bilder från morgonpromenaden: Tallstubben. 2012-11-16.

Bilder från Roslagsbro: Vinterpinnen.
  En helt vanlig dag i världen: Krigspresidenten har blivit omvald och hyllas i lydmedia. De gamla krigen kan fortsätta, och nya startas. Fler lönnmord planeras, och kommer att verkställas. Fångarna sitter kvar i koncentrationlägren, på Guantanamo och var han nu sitter, han Manning, han som inte fick fredspriset. Våra inhemska lydpolitiker tiger och samtycker, precis som vanligt.
  – Medan den gamla vägen längs Skorven – min morfar var med och byggde den – förbereder sig inför ännu en vinter. 2012-11-09.

Bilder från morgonpromenaden: Lidingöbävern har gripits av storhetsvansinne. 2012-11-08.

Bilder från Stockholm: Boklöven.
  Nu har den gula veckan övergått i mörkrött och även boklöven fallit av. Snart är spårsnön här! 2012-11-07.

Bilder från Stockholm: FN-monumentet vid Brunnsviken.
  Vem minns idag FN i dessa USA-krigens tidevarv när ( Deklarationen om mänskliga rättigheter betraktas som dasspapper?! 2012-11-04.

Bilder från Stockholm: Den gula veckan, 2.
  August Strindbergs "Allén" från 1905. Målningen hänger just nu på Liljevalchs som en del i den stora Strindbergsutställningen. Märkligt (?) få besökare på denna fina utställning, en utställningsdag som idag. 2012-11-04.

Mörby slottsruin en disig novemberdag. 2012-11-03.

Fler bilder från Mörby slottsruin och Fasterna kyrka!


Facktuellt nr 5/2012 ute på webben.(2012-10-23)


Bilder från Stockholm: Gula veckan på Djurgården.(2012-10-23)

Första spadtaget i Rosersberg.
Bildreportage på Årstaklubbens hemsida. (2012-10-23)


Bilder från Roslagen: Torparromantiken frodas.
Inte utan att man hoppas på att Midvinterduellens plogbil har vägarna förbi i vinter! (2012-10-18)


Bilder från Morderna: Helenes hand.
Älsklingsringen och Yves Klein. (2012-10-14)


Flera intressanta utställningar att välja bland på Moderna museet i Stockholm just nu. Här Picassos "8 siluetter" i "Picasso/Dechamp". (2012-10-12)... och här Deschamps "I förskott på den brutna armen"."Bara konstiga bilder", tyckte en dam som hade gått genom salarna med Wolfgang Tillmans bilder och som vi träffade vid Isa Genzkens glasinstallation. Själv tyckte jag att Tillmans kalejdoskop var intressant -- och barnbarnet tyckte väldigt mycket om Genzkens speglar ...... som dessutom var mycket vackra ihop med Tillmans stora fondbild.


En vacker bild, bara, denna frostnupna morgon: Emelie Björck ställer upp på Norrtälje konsthall tom den 28 oktober. (2012-10-12)


Bilder från Roslagen: Utsikt från älgpasset. (2012-10-12)


Bilder från Roslagen: Höst.
Och idag regnar det!
Tack för alla grattis! (2012-10-04)


Bilder från Roslagen: Norrtälje marknad. Fullsatt, folkligt, festligt! (2012-10-03)Bilder från Bokmässan: Jan Myrdal i högform.
Höll ett uppfriskande anförande om Strindberg och Tjernysjevskij och Fröken Julie i Aftonbladets monter. (2012-09-29)Bilder från bokmässan: Ett av de intressantaste seminarierna, med typiskt nog få besökare.
Helene Broms och Anders Göransson (th) presenterar deras och Mikael Löfgrens (tv) bok "Kultur i rörelse. En historia om Riksutställningar och kulturpolitiken".


Bilder från Göteborg: Allting flyter.
Männen instängda i sina vackert vävda burar i staden. Leyun Wangs installation på Konstepidemin. (2012-09-28)


Facktuellt nr 4/2012 ute på webben


Bilder från Roslagen: Gårdagens skörd.
Plus en massa mosäpplen. Trodde det var för sent för blåbär, men vi fick ihop ett par liter. Och kantarellerna de står kvar tills frosten tar dem! (2012-09-17)


En bild från i somras: Glädjen över en liten blomma.
Göran Forsmark guidar vid Sjösakärren -- mest känt för sina orkidéer -- den 25 juni. (2012-09-09)

 • Bildcollage från exkursionen till Sjösakärren 2012
 • Bildcollage från exkursionen till Sjösakärren 2010


  Bilder från Köpenhamn: Stilleben med magnolia.
  En konstutsällning till: Matisse på Statens museum for kunst. Magnifik! Kort tid kvar för den som är intresserad. (2012-09-09)


  Bilder från veckan som gick: Stockrosorna i Lund.
  Gjorde en avstickare till Lund och botaniska trädgården och domkyrkan. Den här stockrosen blommade på en av smågatorna mellan domkyrkan och Botan. (2012-09-09)


  Bilder från Malmö: Hon.
  Är man i Malmö så vill man ju gärna se Niki de Saint Phalle-utställningen på Moderna Museet. De visar inte bara Hon utan betydligt mer av hennes konstnärsskap, vilket ger en mörkare och mer oroande bakgrund till hennes konst. Sista veckan, för den som är intresserad. 2012-09-02-


  Bilder från Falsterbo: Bird show.
  P-G Benz visar upp en ringmärkt rödhake för oss och hundratals andra intresserade... (2012-09-01)


  ... men på väg ut till fyren fick man ducka för golfspelarna!
  Skåneornitologernas Falsterbo bird show är litet som Norrtälje mrknad, och den gillar man ju, men mer om fåglar och annat vilt. Fjärilar, till exempel, gamle LO-kille Hans Karlsson höll ett mycket uppskattat föredrag. Folkbildande!


  Bilder från Malmö: Andra fjärilar ...
  --- än dem man är van vid från Roslagsskogarna! Utsikt från hotellrummet, denna sköna fredagskväll, dagen före Falsterbo Bird show! (2012-08-31)  Stockrosen blommar på Långgårdsgatan.

  Bilder från Roslagen: En barkflaga har landat på ängsvädden.
  Vinbärsfuksen visar upp sin märkliga undersida på vingarna.
  Annars är det kantarellernas år i Roslagen, har aldrig sett så mycket, och så tidigt! 2012-08-26.


  ... och så kantarellerna då.


  Citronfjäril. Förvånansvärt mycket fjärilar den här dagen, tack vare ängsvädden, nu när både tistel, rödklint och det mesta av kungsmyntan blommat över. Citronfjärilen verkar litet sen i år, och kanske även påfågelögat. I vart fall var det många av dem, men också fortfarande en hel de silverstreckade pärlemorfjäril, även en del som såg ut att vara nykläckta. Ett enda vinbärsfuks och bara en nässelfjäril. Och tre amiraler belv det till slut, betydligt färre än förra året. Men så var det väl inte så många som letade sig hit i busvädret i våras!


  Dagen innan satt en trött sorgmantel och laddade upp sig på förnsterbrädan.


  ... men det blev ett helt vanligt påfågelöga också, häromdagen, vid Torpet i skogen.
  Fjärilssäsongen går nu obönhörligt mot sitt slut, men ännu någon vecka kan man se några av dem, nu är det den senblommande ängsvädden som är favoriten 2012-08-19.

  Bilder från Stockholm: Annorlunda djur.
  Barnbarnen tar en med till helt andra djur än de man är van vid från roslagsskogarna. Här ett gäng Garden eels på Aquaria. 2012-08-18.

  Ja, jag måste erkänna att det var en upplevelse att ha tigern så nära inpå sig, bara en glasskiva bort! Kolmårdens djurpark, 2012-08-08.

  Fler bilder från Kolmården!

  7 augusti.
    I gamla tider var det kräftpremiären, den näst viktigaste dagen efter julafton för oss barn. Jag skrev en gång om det, och vad som kan hända en sådan kväll, vid en liten sjö i Roslagen: 4 kräftor (2012-08-07)

  Bilder från Roslagen: Sommarens första vinbärsfuks.
    Hiroshimadagen idag, detta ett av det andra världskrigets värsta förbrytelser, men fjärilarna flyger ovetande om den saken. Det är bara vi människor som skäms över alla de icke beivrade brotten.
    Det är inte bara kantarellerna som trivs i årets nästan tropiskt fuktiga sommarväder i Roslagen, skogen svämmar över av dem!; även sommarfuglene flyger som aldrig förr vid Torpet i skogen. De stora vackra silverstreckade pärlemorfjärilarna trängs på kungsmyntan, åkertisteln och rödklinten och nu kommer också påfågelöga och citronfjäril. Och vinbärfuksen, fyra nyckläckta exemplar idag. Nu väntar jag på att några amiraler ska flyga in söderifrån! (2012-08-06)
  Äldre inlägg