Dagboken

En bild och några ord, som regel hämtade från Facebook, men ibland utvidgade.




Nyare inlägg


Bilder från Värmland: Mjölnaren William Olsson tömmer ur kvarnen på Stöpafors skrädkvarn, den enda i sitt slag i Sverige.
  Det är så roligt att turista! Vi chansade och åkte ner till kvarnen i Stöpafors och fick ett långt samtal med både nuvarande mjölnaren och den föregående, som dessutom driver ett litet elverk i ån. Vi fick se anläggningarna och lära oss en del om hur man först rostar havret, sen skalar det (skräda = skala) och till sist mal. Stöpafors skrädmjöl säljs numera hos ICA och Coop. Även Saltå säljer skrädmjöl men de gör processen tvärtom: skalar först och rostar därefter. Enligt finsmakarna i Stöpafors ger det en annan och sämre smak på mjölet! Själv har jag aldrig ätit nävgröt (som kokas på skrädmjöl) men småkakorna i Mårbackas kafé som var bakade på skrädmjöl och vetemjöl smakade alldeles utmärkt!
  Och det rostade havret spred en underbar doft i hela kvarnen! (2013-08-16)




Bilder från Sörmland: Vandring genom finanskvarteren i Nyköping.
  Efter Stadsbron ligger Sparbankens hus och därefter självaste Riksbankens palats (men de har visst stängt butiken) och till sist Nordea. Där tar vi ut litet pengar så att vi kan betala fikat på Mekka konditori. På väg tillbaka till bilen går vi den slingrande åpromenaden och passerar detta vackra fönster.
  På Stället med utsikten som man aldrig kan se sig mätt på regnade det igår och i förrgår men idag har solen återvänt och det är varmt och skönt igen. Men torrt och därför ingen svamp och knappt några blåbär heller. Sex dovhjortar går och betar ute på fälten, men rådjuren håller sig undan. Kanske vet de att bockjakten börjar i morgon? Kanadagässen oväsnas ute på sjön som de brukar vid den här årstiden. Den halvvilda katten är här för tredje sommaren i rad. Han är en formidabel sorkfångare och gör stor nytta – men när han jagade upp sommargästernas katt i den höga asken var han inte längre lika populär. I morse satt en mindre guldvinge på asfalten uppe vid den gamla handelsboden, den är rätt vanlig i år men den här verkade inte må så bra.
  Spannmålen mognar snabbt – och vackert, den gyllengula färgen är oslagbar! – på de sörmländska godsägarnas stora gärden, vart och ett nästan lika stort som ett ordinärt hemman i Roslagen! (2013-08-15)

En ikon som ingår i utställningen med samtida lettiskt ikonmåleri i St Nicolaikyrkan. Anna Zandberg-Schenke.




Bilder från Degerfors: Jan Myrdal inviger en utställning med konst från 50-talets fredsrörelse.
  Utställningen visades som ett inslag i de “Nordiska fredssamtalen” i Degerfors den 9-11 augusti.
  Fredssamtalen, som arrangerades av Folket i Bild/Kulturfront, kretsade framför allt kring FN-stadgans förbud mot anfallskrig och de flagranta brott mot detta som framför allt USA har gjort och gör sig skyldigt till, men även vapenexporten och den svenska försvarsfrågan stod på dagordningen. Många intressanta tal hölls och diskussioner fördes; förhoppningsvis blir det en fortsättning på dessa fredssamtal och den som missade den här sittningen får då en ny chans. Framför allt hoppas jag på ett starkare samarbete mellan de grupper och enskilda som idag arbetar mot de pågående krigen och övergreppen så att våra politiker inte kan fortsätta att smita ifrån och gömma undan frågorna för medborgarna för att lydigt kunna sluta upp bakom krigshetsarna.
  I sitt anförande vid vernissagen uppmanade Myrdal dagens konstnärer att ta lärdom av dem som deltog i motståndsrörelsen under andra världskriget – han pekade särskilt på de danska grafikerna – och efterkrigstidens fredsrörelse och föra in konsten i den fredskamp som nu blir allt mer angelägen.

På bilderna ses, förutom Myrdal och Degerfors Folkets Hus, tre affischer som användes i fredsrörelsen samt en bild av Roald Pay, “Gaa hem yankee!”, och en bild som Adelyne Cross gjorde under Koreakriget (1950 - 1953). (2013-08-10)




Bilder från Värmland: Picassoskulpturen.
  Ja, det står så på vägskyltarna, genom hela staden, den har naturligtvis ett eget namn, men här är den kort och gott "Picassoskulpturen". Har ju läst om den och sett många bilder på den, men nu är jag här och ser den för första gången live. Den är mycket vacker, stark, och det är udden ut i Vänern också.
  Fortsätter från Kristinehamn till Karlstad och ser Lars Lerin, vilket ljus!, motiven! vem kan skildra inte bara folkhemmets 50- & 60-talskåkar utan även de gamla uthusen som han?! Uthus i ett numera ganska öde landskap där man inte ser en enda människa, men som ändå, om man bara öppnar ögonen, bultar av mänskligt liv.
  Såg också, till sist denna i alla avseenden vackra dag, den fina konstsamlingen i Värmlands museum.
  I morgon blir det Fryksdalen. Det ska bli spännande!. (2013-08-06)




Bilder från Roslagen: Torka.
  Björkarna gulnar och tappar sina blad vid Torpet i skogen.
  Jag går upp tidigt och slår av backarna runt husen medan det fortfarande är dagg; trots det är det torra gräset som spretar åt alla håll svårslaget. Getingarna har ett katastrofår efter två blöta och kalla somrar med tunga vintrar däremellan: jag kommer inte på ett enda jordgetingbo under slåttern. Vissa år kan det finnas en 10-15 bon; då gäller det att se upp! Humlorna verkar vara mer härdiga och jobbar för fullt i våra blommor. Här inne i skogen finns inga bin, det är för långt till närmaste bikupa sen han som bodde på andra sidan sjön slutade.
  Belöningen efter några timmars slit är att sitta nere vid sjön och njuta av vinden och solblänket i vågorna och se lomparet som visar upp sig med sin unge; de lyckades med häckningen även i år.
  Annars är det så förvånansvärt tyst och stilla i skogen trots att det nu finns fler djur än vid någon annan tid på året. Ett par kullar flugsnappar- och talgoxeungar drar omkring i trädgården. En skogssork kommer fram under trappan och rusar över till syrenbersån. En morgon står ett ensamt rådjurskid i granplanteringen och går sedan ensam över åkern – var har geten tagit vägen? Det är allt.
  Förutom fjärilarna, förstås. Det mesta av deras växter har blommat över eller torkat in uppe vid husen så nu får man leta upp sommerfuglerne i tistelängen ute på det blöta kalhygget. Fortfarande en hel del – alltmer slitna – silverstreckade pärlemorfjärilar. Få citronfjärilar och påfågelöga hittills i år, som alltid några enstaka vinbärsfuks och mindre guldvingar. Bildens rapsfjäril gillar höstfibblorna som blommar på vändplanen. Två nykläckta sorgmantel sitter på skogsbilvägen där den går i kanten på den lilla sjön – men de låter sig inte fotograferas!
  Och de mörkt vackra skogsgräsfjärilarna tackar snart för sig och kommer inte tillbaka förrän 2015!
. (2013-08-02)




En bild från i sommar: Yngsta barnbarnet -- det blivande statsrådet, eller möjligen sekreteraren -- blir förbannad när andra pekar ut vägen åt henne.. (2013-08-02)




Bilder från Roslagen: En gäst från öster.
  Videfuksen finns närmast i sydöstra Finland men i år har den tagit sig över till Sverige. En av immigranterna satt en kort stund på husknuten vid Torpet i skogen innan den drog vidare.
  Annars är det skogsgräsfjärilens tid nu. Den kläcks bara vartannat år i södra Sverige – udda årtal – och nu finns den överallt i skogslandskapet. Inte minst på våra kungsmynta, den bästa fjärilsblomman av alla. Lätt att odla och den sprider sig – nästan litet väl mycket tycker trädgårdsmästaren!
  Den tredje fjärilen (om de nu kommer i den ordning det är tänkt) är en hona av silverstreckad pärlemorfjäril. De är redan på nedgång, men många parningar den soliga dagen i förrgår borgar för en ny generation till nästa sommar!
  Till sist i denna kvartett en doldis, den mindre tåtelsmygaren. Här i Roslagen är den litet senare än släktingen ängssmygare, som dominerade för någon vecka sedan. I bakgrunden en hed/ljungblåvinge, den utan tvekan vanligaste blåvingearten i den utpräglade skogsbygd där torpet ligger. (2013-07-24)




En av de starkaste utställningarna i Sörmland den här sommaren måste vara det 20-tal målningar av Erland Cullberg som Konst i Gryt visar. Här en bild av hans målning "Minnesbetan" från 2002. Galleri Konst i Gryt ligger strax norr om Stjärnhov. . (2013-07-19)




En bild från igår: En nästan Kylbergsk solnedgång vid Stället med utsikten som man aldrig kan se sig mätt på. (2013-07-18)




Bilder från Sörmland: Kyrkcykling.
  Åker i kvällssolen en tur bort mot Yngaren. Stannar till och går en runda i orkidékärret i strandskogen vid Bärsta. När vi var här för 30 år sedan var det igenvuxet och svårt att ta sig fram; nu är det naturreservat och spångat och nyslaget och området ingår i EU:s Natura 2000. Men så många blommor ser vi inte, förutom det stora sileshåret som lyser så vackert i rött i motsolen. Fortsätter till Skåra vid Hallbosjön med sina rika fågelsjöar. Här påstås Erik Rosenberg en gång ha suttit på dynghögen och skådat ut över sjön. När vi var här senast, när svärfar fortfarande levde och var hyggligt frisk, det måste ha varit för sådär tjugo år sedan, satt hornuggleungarna som små gråa troll och skrek efter mat i den vackra talldungen på Bollberget.
  Nu kommer en rävrackare traskande över ett nysått fält intill viltvattnet med en fågel i munnen. Jägare som jägare. Mycket fågel. Hundratals vipor rastar i och kring sjön. Brun kärrhök, tranor, obestämda småvadare. Plötsligt smäller det och minst tusen grågäss skräms upp från fälten och flyger ut i sjön och lägger sig där – under högljudda protester. Men även den stora flocken med ungdjur som betar strandängarna sätter fart med rumporna i vädret.
  På väg tillbaka till bilen plockar vi – i kanten av ett fält med bondbönor, det odlas mycket bondbönor i den här trakten – en bukett med blåklint, som överlevt de sörmländska godsens hårda besprutningar.
  Vi åker hemåt längs näset upp mot Halla och stannar till vid den medeltida lilla kyrkan. Ibland tror man inte sina ögon, även om man vet att vi lever i en gudlös värld utan respekt för de människor som skapat den vackra trakt som kyrkan pryder: Några har – med den bästa välvilja – bundit fast en orienteringskontroll vid en bänk INNE på kyrkogården! "Kyrkcyklarna" ska där stämpla sina kort. Det får mig att tänka på mina föräldrars nykterhetsrörelse som ägnade sig åt frågesportskvällar, när engagemanget för nykterhetssaken tröt i denna hedervärda folkrörelse under 60- och 70-talen. Här, på kyrkogården är det som om det, när gudstron sviktar, och tack och lov för det, i alla fall i den här formen, inte räcker med att besöka sin kyrkogård för att hedra minnet av sina kära eller, som i mitt fall den här ljuvliga sommarkvällen, bara gå omkring och njuta av skönheten och tänka kring de människor som förevigats på gravstenarna: fiskaren, textillärarinnan, trotjänarinnan, godsägaren, soldaten, kantorn; mor och far.
  Men få, om ens någon vad jag kunde se, som stolt kallat sig "hemmansägaren". Här är "godsägaren" desto vanligare och klart överrepresenterad! (2013-07-16)




En bild från förra veckan: Luktgräsfjärilen i ett hav av stjärnflocka. (2013-07-15)




Bilder från Roslagen: En Volvo bland hermelinerna.
  Eller om det nu är tvärtom! Tillfälligt hemma i Roslagen och American Car Show i Norrtälje. Mitt bland väldigt många amerikanare stod denna Volvo B18 med tillhörande husvagn i samma färgskala. Tjusigt! (2013-07-13)

En märklig färgsättning.

Och så en katt till!




Bilder från Sörmland: Linet blommar vid Hållsta. Och vårrapsen. (2013-07-02)




Bilder från Stockholm: Nej till krig mot Syrien.
  Vi firade USA:s nationaldag på det allra bästa sätt genom att delta i manifestationen på Stortorget mot alla USA:s pågående krig. Mycket musik och intressanta tal av Anita Persson, Eva Björklund, Hans Öhrn, Sigyn Meder, Claes Engelbrand om de just nu mest aktuella övergreppen -- men också några ord om den hoppfulla utvecklingen i Latinamerika. (2013-07-04)

Bilder från Stockholm: Hillersberg, Larsson & Zorn.
  Värmde upp inför Stortorgsmanifestationen genom ett snabbesök på den härliga Hillersbersgsutställningen i Kulturhuset. Vad passar bättre en sådan här dag än hans USA-bilder, exempelvis den nästan ikonografiska Frihetsgudinnan som tänder på Manhattan. För så är det ju: Krigen föröder även det egna landet.
  Rundade av dagen och varvade ner genom att se Carl Larsson på Konstakademien. Visst finns där fina bilder, som den här med snickare Hellbergs ungar, men upplevde nog -- kanske påverkad av Stortorget och det som avhandlades där -- Zorns självporträtt med modell, som också visas i utställningen, som en knytnäve i magen på Larssons idylliska -- vare sig verkligheten nu var sådan eller ej -- bilder.




Julen 1979 i brevbäringen i Täby. Undertecknad närmast kameran.

Tack för ordet Några ord om min tid i Posten.




Bilder från klotterplanket: Hissanvisning i Åhlénsgallerian i Nyköping. (2013-07-01)

... och på kvällen ännu en solnedgång vid Stället med utsikten som man inte kan se sig mätt på.




Bilder från Sörmland: Eftermiddagskaffet intas på Café Östergården längs väg 223, en bit utanför Nyköping. Rekommenderas!
  Idag är det min sista dag som anställd i Posten, efter 46 år och nio månader. De första fyra åren av mitt yrkesliv slarvades bort på Slakteriföreningen i Norrtälje, annars hade det blivit 50 jämnt! En kort summering kommer troligen i nästa nummer av Facktuellt.
  På väg till kaféet jagar en brun kärrhökshanne över fälten efter Erikslund och i morse, när vi gick morgonpromenaden med barnbarnet, sjöng en gulsångare i de stora träden vid Råby kyrka. Det var dagens bästa obsar, tillsammans med en amiral på lagårdsbacken vid Stället med utsikten som man aldrig kan se sig mätt på. Undrar förresten om det inte var en ständigt cyklande fb-vän som vi mötte vid kyrkan i morse?
  Bönderna har slagit vallarna på de – för en rospigg, som är van vid en annan skala – väldiga fälten. Samtidigt börjar vårrapsen blomma och om bara några dagar lyser linfälten vid Uvsta i blått, blått, blått. (2013-06-30)




Bilder från Roslagen: Nu börjar sommerfuglernes tid!
  En älggräspärlemorfjäril har slagit sig ner på timjansbusken. Den hade sällskap av de första luktgräsfjärilarna och någon nässelfjäril och ett par svårbestämda blåvingar. Om några dagar börjar kungsmyntan blomma och sedan åkertisteln; de två är våra bästa fjärilsblommor vid torpet. (2013-06-29)




Varsågoda, några blommor till förmiddagskaffet: nyponros och stor blåklocka, som tröst och uppmuntran till dem som demonstrerade i Alby igår kväll. Och till oss andra också, alla vi som upprörs över hur den alltmer maffialiknande klick (de svenska oligarkerna) som regerar landet tar ifrån oss det som vi och våra föräldrar kämpade oss till under efterkrigstiden skördetid.
  Steg upp tidigt härom morgonen och gick en tur vid Torpet i skogen. Passerade den lilla sjön där sångsvanen häckar. Varje år, och alltid misslyckas det för dem. I år försvann alla ungarna redan efter några dagar, f-n vet hur. Nu låg där en sothöna, det var allt. Gick uppströms längs det lilla diket som mynnar ut i gungflyet på södra sidan av sjön. Åkte här i vintras när snön låg meterdjup. Det var besvärligt redan då med all den ungskog som knäcktes av blötsnön som kom i början av december. Nu fanns här ytterligare ett lager plockepinn med sly efter senaste röjningen. Letade efter slaktplatsen där vargarna tog en älgko med kalv i januari. Hittade den inte. Noterade att jag under den flera timmar långa vandringen inte hörde ett enda rådjur skälla. I det här området är nu rådjursstammen tillbaka på den nivå som gällde före kalhyggesbrukets och rävskabbens tid. Då jagade vi en hel vinter och sköt 6-7 rådjur; från slutet av 80-talet och in på 90-talet var det bara att gå ut och hämta den; kanske sköts det 30-40-50 rådjur på byns marker under en säsong. Sen återhämtade sig räven och de gick tillbaka litet, men inte till det som gällde innan skabben. Som torpare är det skönt att de inte är så många längre, men det finns både plus och minus med att ha både varg och lodjur i markerna. För mig som är naturfreak och inte bryr mig så mycket om jakten längre så är det mest plus. Fast det är klart, när det gäller grisarna så är det nästan bara minus. Det är inte så enkelt. Järnsparven sjöng fortfarande, den första i år för min del. Den dåliga hörseln gör att jag har problem med de höga lätena, i alla fall på vissa frekvenser. Kungsfågeln som sjöng litet längre upp hördes nämligen alldeles utmärkt. Gärdsmygen smattrade på, de är något färre i år efter den långa vintern, men här satt det en. Jag saknar den vid Torpet den här våren, också därför att den brukar sjunga långt in på sommaren, när alla andra har tystnat.
  Jag tränger mig fram genom den moderna skogen. De här skogarna har brukats under många hundra år, och tidvis mycket hårt. Det är bara det att det numera är så hänsynslöst och historielöst. Det är den fjärde istiden som drar fram över landskapet och schaktar bort allt i sin väg. Längst in, där diket rinner upp, finns ett litet parti gammal kulturskog kvar; troligen har här betats en gång i tiden. I varje fall upptäcker jag till min glädje ett bestånd av den späda sårläkan, någonting annat än den nära släktingen, en av övergödningens och förfallets symboler, hundkäxet. Några steg till så är jag ute på ännu en skogsbilväg och återförd till verkligheten.
  Men nattviolen blommar på trots i vägkanten och nyponrosen kan de inte ta ifrån oss! (2013-06-27)




Bilder från Roslagen: Nattviolen blommar bland smultronen. Kan det bli så mycket bättre?! (2013-06-25)




Bilder från Sörmland: Solen gick ner över sjön igår också, vid Stället med utsikten som man inte kan se sig mätt på. (2013-06-21)




Bilder från klotterplanket: Någon har lämnat ett meddelande på Vangsgata i Voss. (2013-06-17)




Voss kunstlag visar en serie bilder av Stine Eide i galleriet på Banksmia, samtidigt som den stora Sommerutstilling 2013 pågår. Bilderna är skickligt tecknade med blyerts utifrån fotomontage. Konstnären säger själv att bilderna är gjorda utifrån hennes erfarenhet av två skilda världar, Voss och London. Namnet på utställningen är Naturkollisjon:

"Begge desse verdene har blitt naturlege for oss menneske.
Naturlege og naturstridig.
Ein naturkollisjon."

Själv ser jag något befriande i att placera dessa överdrivet eleganta och självgoda och maktberusade Cityfolk på det norska kalfjället i sina Citydressar. Också ett sätt att klä av denna parasitära klass! Jag vet inte om konstnären är beredd att gå så långt, men jag är det! I den krassa konstvärld som gäller kommer bilderna att säljas styckevis och skingras. De är starka nog för det, men det vore också bra om de kunde ges ut samlade i en bok; det är inte så dyrt att ge ut en fotobok numera och det är så de gör som störst verkan. (2013-06-18)





En bild från häromdagen: Yngsta barnbarnet lyssnar uppmärksamt när mamma invigningstalar vid Voss kunstlags Sommerstillning 2013. (2013-06-17)




Bilder från Voss: MÅÅL!
  Tusentals ungar har invaderat staden för Vossacupen. Vilken stämning! På eftermiddagen vernissage hos Kunstlaget och på kvällen tog vi barnvakter piglördag och körde ner till Hardangerfjorden. Den nya hängbron över fjorden tyvärr inte öppen ännu men vi såg på avstånd hur vacker den är. Olav H Hauges Ulvik låg där det ligger, längst in i en av fjordarmarna med sin äppelodlingar på liden ner mot havet. Det var också mycket vackert! (2013-06-15)




Bilder från Voss: Den röda kilen.
  Idag mest regn med vackra molnbankar längs bergsidorna. Igår och dagarna dessförinnan sol med varma uppvindar som fick paraglidarna (heter det så?!) att segla ner från Hanguren och landa på gräsmattan vid Vangsvatnet. Proffsen skruvade sig upp likt vråkar högt, högt över oss som små prickar under molntussarna. Påminde lika mycket om en sensommardag vid Falsterbo och Skanörs ljung som en fjälldal i västra Norge! Ikväll visning på Landmansbanken av tre grafiska blad av Munch. Även Voss deltar i firandet av 150-årsdagen av hans födelse! (2013-06-13)




Bilder från Norge: "Torget" i Evanger, söndag 9 juni 2013. (2013-06-09)





Fortsättning...