Dagboken

En bild och några ord, som regel hämtade från Facebook, men ibland utvidgade.




Nyare inlägg


Bror och morfar vid Törsbergskärret 10 oktober 1971.

Kamelerna.
Jag åker till hembyn och går ännu en helvetesvandring i industriskogen, som numera dominerar även på småbrukarnas och trottoarböndernas marker, i alla fall i min del av Roslagen. Inte riktigt lika hårt drivna som de sörmländska storgodsens – för att inte tala om bolagens – skogar, men nästan. Så fort man kommer utanför skogsbilvägen är det ett under om man kommer tillbaka helskinnad utan att ha brutit armar och ben. Och inte hittar man heller! Alla de gamla stigarna och körvägarna är sönderplöjda och övervuxna och igenplanterade. Den gamla karaktärsfyllda skogen har ersatts av likformad ungskog som bara gör en förvirrad. Inägorna är antingen planterade eller så har de återgått till att bli de kärr som de var innan de uppodlades. Inte riktigt lika blöta än men grenröret växer nästan manshögt och det är ingenting som man frivilligt ger sig in i. Jag lyckades att ta mig fram till den lilla sjön dit vi gick för länge sedan och fiskade: tusenbröder och några få, men stora!, kräftor. Jag tänkte mig att sen gå stigen fram till Vänslekärret. Smen brukade passa på älg där, det var säkert ett bra pass i den glesa och högstammiga skogen mellan den gamla åkern och sjön. Nu är det omöjligt att återfinna stigen men jag lyckas till slut komma fram till den försumpade och igenväxta åkern. Ladan som låg där är sedan länge borta. Vid nästan alla åkrar här uppe på skogen fanns det lador där man lade in höet för att sedan köra hem det på vintern; det var liksom bättre före då. I något fall hade de även tjänat som sommarlagård, när korna gick på bete på skogen. Nu är de alla borta. Letar efter rester av Jimmes koja som vi använde några år i början av 70-talet, men hittar inget. Fortsätter för att gå körvägen ner till Törsbergskärret, men även den är borta. Den används inte längre och är helt igenväxt med lövsly och älggräs. Förargar mig över en av alla dessa f-de grismatningar som någon har satt upp här mitt inne i skogen. Lyckas gissa på ett ungefär var vägen gick och tar mig fram till Törsberget. I ärlighetens namn var den åkern övergiven redan 1971 när jag tog bilden med Bror och morfar på väg hem efter en dags passande i älgskogen. Sedan är det stopp. Nu går det inte längre att ens ana sig till var den urgamla vägen har gått. Det är bara att ta sikte mot solen och gå rakt söderut så kommer jag fram till landsvägen. Missar Bodhagskärret, som fått namn efter de bodar som låg där på den tiden som havet gick ända hit upp och träkolet fraktades ut till bruken längs kusten. Åkern är fortfarande svart av all kolstybb från omlastningen.

Stannar till vid marknaden i Norrtälje på hemvägen, det är första onsdagen i oktober. The same procedure as every year: samma Vild-Hasses renkorv, samma godisstånd, samma äkta lädervaror. Köper ett par "Thermosockor med ull", en rökt sik ("italiensk alpsik" rökt i Värmland!), en påse malen pomeransskal (Santa Maria har tagit bort den från sortimentet, men efter protester återkommer den i vecka 42!); en grillad korv som legat några dagar för länge på stekbordet. När jag gick i realskolan här i stan fick vi i uppdrag att skriva en uppsats om Norrtälje marknad. "På Norrtälje marknad kan man köpa allt mellan himmel och jord", skrev jag. "Även kameler?", hade svenskläraren antecknat i marginalen när jag fick tillbaka min uppsatsbok.
  Nej, inte kameler. Inte då, i alla fall. Men nu, när grisarna är tillbaka efter hundratals år och de första dovhjortarna (någonsin?) har siktats i byn; så varför inte kameler också?! (2014-10-01)

Långkärret 16 oktober 1972.

Långkärret 1 oktober 2014.

Törsbergskärret 1 oktober 2014.





Omläsningen: Sanningens träd
I mitten på 80-talet läste jag Karl Rune Nordqvist (1920 - 1997), järnvägare från Bollnäs, författare och SEKO-medlem. Det började med den då nyutgivna Slaktarens hus och slutade med att jag läste de flesta av hans senare romaner, från Jag söker herr Grå och framåt.
  Sanningens träd (Norstedts, 1965) är en gripande och sorglig historia om ett krig som förlorades, en italiensk yngling som mitt i kriget fascinerades av en liten mus och för det fick plikta med sitt liv, ett misslyckat svenskt folkhemsäktenskap som går mot sin upplösning och en fråga om vad man vill med sitt liv.
  Romanen skildrar en man (vi får aldrig veta hans namn) som deltagit i det spanska inbördeskriget som frivillig och som nu på 60-talet återvänder till Spanien tillsammans med sin hustru. (2014-09-21)

Fortsättning!





Några ord om tranbär.
Jag gick till gungflyet vid den lilla sjön för att plocka tranbär – men tji fick jag! Knappt ett enda tranbär där det de flesta år brukar ligga stora röda bär på vitmossetuvorna. Tranbären brukar inte vara så känsliga för att det varit en torr sommar – som i år – eller en blöt, en varm eller kall; men kanske frös blommorna i våras? Det blev inte heller några blåbär i år, och knappt någon svamp och inga tranbär. Snopet. Men lingonen plockar jag på torget numera, så den skörden är inte så väderberoende!
  Jag reagerade för några veckor sedan på att spillkråkan höll till i skogen bakom lagården, mer än vanligt. Nästa gång var det likadant. När jag till slut gick dit mötte en trist syn: många granar i beståndet var nästan helt skalade, nerifrån och upp. Spillkråkan hade barkat träden för att komma åt granbarkborrarna och framför allt deras larver, som kryllade under den bark som ännu fanns kvar på träden. Bra för spillkråkan, som annars har det litet besvärligt i dagens industriskogar; mindre roligt för godset som redan har sett mycket av ungskogen blåsa sönder.
  Annars är det som vanligt här i världen. Lyssnade på ännu en fin dokumentär av Randi Mossige-Norheim, Lågprishyllan, det fjärde programmet i serien "Sången om Sverige". Den berättade om några av de människor som är stamkunder i en butik i Hökarängen där man kan handla mat för en tia. En värld som inte ligger så långt bort från de romska tiggarnas; de som en av männen i dokumentären litet irriterat konstaterade numera konkurrerar om tomburkarna. Den EU-värld där det nu pågår en utveckling neråt. En lågkonjunktur till, eller en ny regering kanske, så krymper avståndet ytterligare.
  Världen är sig lik, och med den Carl Bildt. Han flaxar runt i världen in i dets sista, det gäller att krama ur så mycket som möjligt ur utrikesministerposten. Han var i USA och passade då på att, som han brukar göra, konstaterar han skrytsamt på sin blogg, träffa Henry Kissinger för ett samtal. Den krigsförbrytaren! Att han inte skäms! Idag är Bildt hemma (?) i Sverige därför att den nyvalda riksdagen samlas. Men helst skulle han – enligt dagens blogginlägg - velat vara i Afghanistan och närvara när den nye presidenten ska installeras i den typ av quisling-demokrati som han gillar. Och på tal om USA så skriver han om oss, som är kritiska till EU:s kommande frihandelsavtal med USA, TTIP, att vi tillhör "olika mer eller mindre grumliga grupperingar".
  Det tackar vi särskilt för och gläds åt att den karln nu i alla fall tvingas att avgå som utrikesminister. Nu återstår att städa ut hans lögner och försöka reparera den skada han förorsakat Sverige med sin aktivistiska och krigshetsande utrikespolitik.
  Detta på tal om några (uteblivna) tranbär! (2014-09-29)

1996 skrev jag för övrigt en annan betraktelse med samma rubrik. Den texten finns HÄR!





Hästmannen
SvT visade igår kväll sista (?) delen i Peter Gerdehags kärleksfulla berättelse om Hästmannen, Hästmannens sista strid. När hans dokumentär om Kokvinnorna visades skrev jag en betraktelse över Gerdehags fillmer och Tomas Bannerheds roman Korparna: Rapporter från Landet som inte längre är (2014-09-26)

Länk till SvT Play





Göran Persson
Säga vad man vill om Göran Persson, men blyg är han inte. I söndags kväll satt han i TV och gav råd till Stefan Löfven och de andra partiledarna i den rödgröna (som vi trodde!) alliansen.
  "– Nu har vi fått en väldigt tydlig varningssignal, en riktig örfil till Stockholmsetablissemanget i form av det här valresultatet. Så läser jag det, säger Göran Persson och fortsätter:
  – Sverigedemokraternas framgångar – det är ju inte i Stockolm de går bra utan det är ute i Sverige. Där man lider av dålig mobiltäckning, tåg som inte går, pensioner som är för låga, jobb som försvinner, ungdomar som flyttar, jordbruk som läggs ner (min fetstil/JÅ). Allt det är det här ett uttryck för. Sverige håller på att gå sönder."

  Så beskriver han läget och fortsätter sedan: "Jag tror SD:s framgångar också delvis beror på den triangulering, den strävan efter att inte ta risk i politiken, att inte visa skillnader, som Moderaterna införde och som Socialdemokraterna har tagit efter. Man ligger så nära varandra. Då blir det på något sätt så att när man är arg och uppgiven så finns inget annat protestuttryck."
  En ganska bra lägesbeskrivning, enligt min uppfattning. Men det finns ett stort hål i den: det var ju socialdemokraterna, inte minst under Perssons regering, som inledde trianguleringen, om man nu vill kalla det så. Det var ju de som genomförde den omreglering som har lett till dålig mobiltäckning, tåg som inte går, pensioner som är för låga, etc. När sedan dessutom miljöpartiet och till en del även vänsterpartiet triangulerar – ja då är fältet fritt för sverigedemokraterna och andra extremer.
  Göran Persson tillhör det djupa partiet inom (s); de som verkligen styr, ofta bakom kulisserna; de med nära band till Wallenbergarna. Hans råd till regeringsbildarna blir därefter. Gärna en (s)-regering, men med borgarnas politik. Allt annat är omöjligt. Inga hårda tag mot välfärdstjuvarna, ingen radikal miljöpolitik. Han råder Löfven att uppmana Sjöstedt och Romson/Fridolin att gå till riksdagen och höra efter om de kan få stöd för sina krav på stopp för Förbifart Stockholm, stängning av Bromma och förbud mot vinster i välfärden, "eller någon annan av de troféer som de vill bära hem", som han, på sitt vanliga råa sätt formulerar sig. Det är klart att de inte får stöd för det, och därför är vi tillbaka på ruta ett – och de tre partierna måste kompromissa bort sina krav, så att trianguleringen kan fortsätta.
  Nu kan man ju lika gärna vända på det, och låta m-fp-c-kd bilda regering. Inte heller de har en egen majoritet i riksdagen och måste därför kompromissa för att få igenom sina krav. Då kunde ju de rödgröna partierna, till skillnad från den gångna mandatperioden, verkligen gå i opposition och ställa krav i de frågor Persson anger. Det skulle kunna ger resultat i nästa val, och troligen även under dem här mandatperioden, och begränsa utrymmet för sd:s politik.
  Nu vill Göran Persson, bakom de tjusiga orden, inte det utan fortsätta med trianguleringen, han vill slå vakt om sina riskkapitalkompisars profiter. Han kan möjligen tänka sig en revidering av "vinstdrivande verksamhet i grundskolan" (NB! grundskolan, inte gymnasier etc, där är det fortsatt OK?!).
  Han avslutar intervjun med att konstatera att det är bara genom en "satsning på jobb, på rättvisa, på utjämning" som man kan bemöta sverigedemokraterna. Dvs den folkhemspolitik som de kontrareformistiska (s)- och alliansregeringarna arbetat hårt för att avskaffa. Tyvärr är de beredda att fortsätta denna politik – även om det sker till priset av starka högerextrema partier!
  På det att alla vi andra får öppna våra hjärtan för nya nerskärningar i än det ena och än det andra.
  Så var det med det rådet från Göran Persson! (2014-09-23)

Länk till intervjun i SvT:s Agenda.





Skördefest.
En kortis på Stället med utsikten som man aldrig kan se sig mätt på. Dis och dimma även här och varmt i vattnet i den stora sjön, årets sista morgondopp? Knappt någon svamp, men tomaterna hade mognat liksom ännu en omgång brytbönor. Godset hade skurit säden på alla gärdena och redan klarat av höstsådden. Nu fattas bara regnet, som vi mötte på vägen tillbaka till Stockholm. (2014-09-21)





Kristina Lugn
Kul program i SVT på tisdagar: Kristina Lugns bokcirkel i Hökarängen. Hittills har man läst och resonerat kring Dostojevskijs Källarhålet, Strindbergs Ensam samt Stagnelius. Tre program återstår, de redan sända finns på Svt Play. Gillar lustfyllda program om litteratur (och konst mm) som gör att man själv vill läsa det de pratar om. Lundströms bokradio i P1 är ett annat exempel på sådana program. (2014-09-21)





Dimma II
De två cigarettpaketen. (2014-09-19)





Valet.
Många känner sig kallade att kommentera valutgången, så jag ska väl inte vara sämre jag utan bidra med mitt strå till stacken. Kanske så här.
  Trots det jäsande, på sina håll kokande, missnöje som finns bland folk i det svenska samhället, lyckades vänstern i årets val bara öka sin röster med 2-3 futtiga procentandelar – och de gick till F!. Som inte nådde över 4-procentsspärren och därför inte kan växla in sina procent mot riksdagsmandat. Så var det med den saken, ett snöpligt slut skulle man kunna säga.
  Istället blev det sverigedemokraterna, och borgerligheten i dess olika skepnader, som tog hem spelet.
  Om valanalysen slutar där vänsterpartiets valvaka skanderar inga rasister på våra gator, då är de och vi illa ute. De som har ägnat så mycket tid och kraft åt att störa ut sd:s valmöten men inte Carl Bildts - utan anslutit sig till hans politiska analys – bör ta sig en ordentlig funderare över vad de håller på med.
  Dels att man ska ge f-n i att störa andras möten.
  Dels, och framför allt, att man måste inse vad det är som driver folk i armarna på högerextrema partier av sd:s typ.
  Vi har nu en situation i Sverige där de borgerliga partierna kommer att acceptera sd och så småningom, när de putsat litet till på ytan, kanske rentav, som i Norge, låta dem ingå i regeringsunderlaget.
  Varför? Därför att dessa partier, inklusive (s), vill inte ta itu med de stora frågor som är grunden för folks missnöje.
  – De vill inte bryta med EU och EU-politiken, vare sig det gäller sådant som arbetsplatsfrågorna, omregleringarna, jaktpolitiken, etc, etc. De kan inte ens, som SD, inta "en EU-kritisk politik" eller påpeka att de miljarder som skickas till Bryssel kan användas bättre i Sverige.
  – De vill inte räta upp välfärden för vanligt folk, vare sig det gäller sjuk- och åldringsvård, pensionerna, tandvården, skolorna, etc, etc. För dem är det viktigare att prioritera de stora kapitalägarnas profit och de rikas förmåner än att stoppa utflödet av resurser ur välfärden. I det djupa partiet är det Göran Persson och Pär Nuder och de intressen de företräder som styr socialdemokraterna, och inte Stefan Löfven. Och framför allt inte den socialdemokratiske partimedlemmen! Men Löfven kan ju koopteras till skiktet runt kapitalägarklassen – om han nu sköter sitt uppdrag på rätt sätt.
  – Sist men inte minst vill de inte bryta med Carl Bildts politik, för att nu låta honom symbolisera den USA-fixerade, NATO-anslutande och krigshetsande politik som dominerar idag. De gör ingen avbön för det mer eller mindre öppna/aktiva deltagandet i USA:s erövringskrig i Irak, Afghanistan, Libyen, Syrien och äventyrligheterna i Ukraina. Krig som har lett till att miljoner människor är på flykt, och många söker sig hit för att få en fristad. Självklart, eftersom vi har varit med om att driva in dem i flyktinglägren och ut på Medelhavet! Problemet, och det som skapar en grogrund för sd:s invandrarpolitik, är att varken Carl Bildt eller Stefan Löfven förmår att ställa de ansvariga till svars; det finns idag fler irakier i Södertälje än i hela USA. Fegheten gör att de inte törs kräva att USA tar sitt ansvar för det de ställer till med. Liksom Storbritannien mfl som har varit nära allierade. Och så Israel förstås, som nu har bombat sönder ytterligare 100.000 hem i Gaza; vart ska alla dessa hemlösa ta vägen? Vem ska ta hand om dem, och vem kommer att få betala? Palestinierna själva förstås, i första hand, men även vi som nu återigen ska hjäpla till att bygga upp det som Israel med Carl Bildts och Stefan Löfvens hjälp, har slagit sönder. Förutom allt det mänskliga lidandet, förstås, men det räknas liksom inte, varken i Jimmie Åkesons eller de andras värld.
  Varken allianspartierna eller socialdemokraterna vill ta itu med dessa frågor, och därför kommer missnöjet att bestå, och växa ytterligare. Som ett komplement till den grundläggande politiken, ser dom nu till att motståndet samlas till höger ... och för guds skull inte på vänstersidan. Där någonstans ligger f.ö. förklaringen till relanseringen av F! och den förödmjukande behandlingen av Jonas Sjöstedt i årets valrörelse.
  Sedan är det väl tyvärr så att Sjöstedt och vänsterpartiets ledning själva har bidragit till valnederlaget. De trodde att de skulle ha en chans att få ingå i en vänsterregering och på allvar påverka dess politik och därför putsade de ytterligare på finishen – men till vilken nytta? Folk vill ju ha politiker som vågar kritisera den nuvarande politiken – inte ytterligare ett parti som ansluter sig till den! Samma sak kan ju f.ö., vilket Birger Schlaug har påpekat, sägas om Miljöpartiet.
  Och, till sist, så är finessen med denna moderata och socialdemokratiska politik att när man väl har lyckats kanalisera motståndet åt höger så blir det i sig en ytterligare splittring av motståndet ... Och så kan de hålla på ...
  Nu kräver Wallenberg och statsnyttan att en borgerlig mittenregering tillsätts och när detta skrivs så verkar det ännu som att Löfven får uppdraget. Tillsammans med mp som tydligen vill låta sig slitas sönder i en sådan kombination. Till sist kommer så ett av de mindre borgerliga partierna att få krypa till korset. Wallenberg kommer att sätta hård press på dem – och vilka av partistrategerna vill för övrigt ha ett nyval idag?!
  Alla vi andra får öppna våra hjärtan för nya nerskärningar i än det ena och än det andra: mina grannar här på Lidingö måste ju få loss litet nya kulor för att bygga ut sina villor med en våning till. Och Bryssel ska ha sitt, och USA, och sen blir det inte så mycket kvar till oss! (2014-09-09)





Carl Bildt går igen.
Jag kan hålla med Birger Schlaug när han skriver på sin blogg att det bästa med valresultatet är att Carl Bildt får sluta som utrikesminister. Äntligen!
  Men Sveriges Radios nyhetssändningar är lika bildtiserade som tidigare. De rapporterar, utan minsta frågetecken, att USA nu ska skicka vapen till de syriska upprorsmakare som konkurrerar med ISIS och därför är beredda att slåss mot dem. Den lagliga regimen i landet får däremot inget stöd för att bekämpa ISIS. Enligt svensk nyhetsförmedling är det tydligen OK att göra så. Vore det inte bättre om USA (och vasallerna i Saudiarabien och Qatar) slutade att beväpna alla de extrema grupper som har slagit sönder stora delar av Syrien och drivit miljoner på flykt? Nej, de ger sig inte förrän de har skapat samma elände och totala kaos som i Afghanistan, Irak och Libyen. Och Palestina, skulle man kunna tillägga.
  Understödda av Sveriges Radio och övrig lydmedia. Carl Bildt fick gå, skönt!, men de lydiga mediacheferna räknar kallt med att Löfven & co tänker fortsätta samma politik; så varför ändra inriktning på rapporteringen?!
  Låt oss istället öppna våra hjärtan för nya krig! (2014-09-18)





Dimman.
Ännu en morgon med tät dimma över farleden in mot Stockholm. Det är en märklig upplevelse att höra de stora färjorna passera hundra meter ut men inte se dem. Hur kan de med enbart instrumentens hjälp ta sig igenom hela skärgården utan att gå på grund? Det är nästan ofattbart för en landkrabba som har svårt att ens i fullt dagsljus lokalisera sig bland alla små och stora öar när man åker Vaxholmsbåt! (2014-09-18)





Röd flugsvamp.
Hade tänkt mig ett maffigt spindelnät från morgonpromenaden, men det blev några svampar istället. En varm och fuktig morgon här i innerskärgården, regnet som kom igår kväll friskade upp. Hoppas att det drog förbi vid Torpet i skogen också, där är det fortfarande torrt och knappt någon svamp alls. Några fjällskivlingar hade brett ut sig på vändplanen och kanske är de förtruppen? (2014-09-09)





Installationer i Roslagen I
En saltsten med en rödvit mössa av plast står i kanten av ett vasshav där en enstaka björk ses längre bort. I bakgrunden en vägg av planterade granar. (2014-09-08)





Jonas Sjöstedt
Jag gick och röstade på Vänsterpartiet, som det minst onda alternativet. Trodde jag.
  Jag har trots allt tyckt att Sjöstedt verkar vara en hygglig karl och att han har gjort ett bra jobb i EU-frågan och att han driver välfärdsfrågorna på ett trovärdigt sätt. Efter utfrågningen av honom i TV igår vete f-n om jag inte ska ändra mig och rösta blankt. De verkar ju alla ha samma linje i de verkligt avgörande frågorna, de om krig och fred. Sjöstedt lade sig platt i Ukrainafrågan. Allt är Rysslands fel och Ryssland ska straffas. Inte ett ord om USA:s och EU:s (och Carl Bildts) roll i det hela och om det verkligen gynnar Sveriges intressen att sluta upp bakom det blocket. Han gjorde inte ens ett försök att balansera frågan eller, som Schori tidigare under eftermiddagen i "Efter tre", när han fick frågan om Ukraina, ta upp jämförelsen med Israels mångåriga ockupation och krig mot Gaza i diskussionen och där inget av våra partier avkrävs ett ställningstagande. Ynkligt och trist, jag trodde att han var av bättre virke än Ohly som vek ner sig och stödde svenskt deltagande i kriget mot Libyen – och nu är medansvarig för det helvete de skapat där.

Sedan måste det också sägas några ord om de propagandajournalister som håller i utfrågningarna. Nu frågade de Sjöstedt om vad han tycker om Lenin. Varför ska han svara på det? Och om han nu ska göra det – varför inte påpeka att det var Lenins parti som var så gott som det enda parti som röstade emot kriget och när de senare kom till makten, uppfyllde löftet att dra ur Ryssland ur kriget. Sedan skulle Sjöstedt också gissa på ett påstått citat av Stalin, vem som sagt det och så visade man en stor bild av Stalin på skärmen. Dessa ynkliga journalister/programmakare som plockar upp citat som man aldrig kan visa några källhänvisningar till och därefter låter Vänsterpartiet och Sjöstedt associeras med dem. De skulle aldrig komma på idén, de skulle inte våga, ställa liknande frågor till de övriga partiledarna.
  Varför låter Sjöstedt sig förödmjukas på detta sätt? Har inte heller han någon ryggrad? Varför försöker han inte bryta sig ur propagandakupolen, säga ifrån och dessutom ta upp de frågor som propagandajournalisterna inte får och inte törs ställa? Om Israel, till exempel. Om Irak och helvetet där och vem som är ansvarig för det? Nu är Sjöstedt fortfarande kritisk till en svensk NATO-anslutning, men hur mycket är det värt? När högern nu är med och blåser på Ukraina-krisen och sedan använder den för att ansluta oss till NATO – kommer (v) att stå emot det om det nu skulle bli en rödgrön regering efter valet?!
  Sedan blev jag också tveksam till att även han låter sig svepas med av den del av den antirasistiska opinionen som anser det korrekt att störa ut SvP:s möten (men inte Carl Bildts?). Även de mest extrema åsikter har rätt att komma till tals, så länge de håller sig inom lagens råmärken, och det gäller både för Svenskarnas parti och för Carl Bildt. Går de över gränsen är det polisen som ska ingripa och inte någon mobb. Annars hamnar vi i samma sällskap som Bildts fascistkompisar i det ukrainska parlamentet som häromdagen stängde av mikrofonen för en parlamentsledamot och hotade henne till livet därför att hon kritiserade regeringen för att de låter terrorbomba civilbefolkningen i östra Ukraina.
  Nej tack till sådana metoder, både där och här! (2014-09-03)





Facklorna brinner i Kungsträdgården ...
  ... men bilden är inte riktigt sann. Det var en stor, fredlig manifestation med många tusen människor, förbannade och högljudda, men glada, så som man blir glad när man är många som samlas för en angelägen sak. Litet oorganiserat kanske, men den outtröttlige Dror Feiler ledde talkörerna även denna gång. Tyvärr hade några (omedvetna?) provokatörer smugit sig in och slängde smällare (f-t obehagligt att få dem nära inpå sig!) och började bråka med polisen, j-vligt onödigt. Tyckte nog att polisen klarade av det på ett acceptabelt sätt, även om det är obehagligt när de drar fram batongerna och de underlät att de informera oss, som inte är inblandade i provokationerna, om vad det var de sysslade med.
  Nassarna höll möte i all enskildhet hos Carl Bildt på Gustav Adolfs torg, och det var väl OK, där är de ju på hemmaplan, så att säga. Men obegripligt varför tillståndet utsträckts till att även tillåta en marsch längs Strömmen och därigenom under flera timmar stänga av stora delar av stan. (2014-08-30)

Dror Feiler spelar Pippi Långstrumpsvisan vid manifestationen





Fortsättning...