Tankar för dagen: Entartete kunst?
En gråmulen dag med plusgrader. Det mesta av snön har smält bort här i innerskärgården. Isarna ligger ännu på insjöarna men försvagas snabbt. Hoppas fortfarande på litet kyla så att man kan ta sig fram på sjöarna ute vid Eremitkojan. Gärna litet spårsnö ovanpå!
Har vi nu kommit dithän att det åter är dags för Entartete kunst? Skriverierna kring Lars Vilks tyder på det. Man kan ju tycka vad man vill om det han gör, även om jag anser att Leif GW, som jag annars gillar rätt mycket, lagt sig på botten i sin recension. Själv skulle jag nog kunna tycka att Vilks Nimis och Arx är rätt kul, jag har tyvärr inte sett dem – samtidigt som jag nog också skulle ha en del synpunkter om han byggde upp något liknande i de naturreservat som jag brukar vandra i! Nu får man som sagt tycka vad f-n man vill om hans konst, att den är urusel om man nu anser det – liksom jag, till exempel, får tycka vad jag vill om det uppblåsta och upphausade pekoralet "Turist" som fick så många Guldbaggar, och där dessutom fel skådespelare fick pris: det var ju norskan som spelade den kvinnliga huvudrollen som skulle ha fått priset. Tycker alltså jag. Men fortsätter debatten om Vilks som den nu gör så är ju frågan om man får tycka så – är jag på rätt sida om entartete?
Jag tror att många på vänsterkanten borde tänka över den här frågan en gång till: Vilks åsikter och konst är trots allt rätt ofarlig, vänta bara tills de ger sig på oss på vänsterkanten!
Det är också rörande hur religiösa många tycks ha blivit. Man har rätt att tro vad man vill, och man ska respektera individen i sin tro. Men religionen är också ett opium, och används verkligen så idag, mer än på länge. Den troende måste även respektera den uppfattningen. Eller ska vi även här backa, drygt 100 år tillbaka i tiden när många svenskar emigrerade och där en anledning var att slippa svartrockarnas tyranni. Jag är också helt övertygad om att det bland vanligt folk i de muslimska länderna så har man mycket att säga om sina "svartrockar" och den kyrka de företräder och det fälls säkerligen åtskilliga giftiga repliker. Sådant som våra förfäder dömdes för om de yttrade det offentligt. Det vi hör från de här länderna är ju mest bara extremisterna, inte de vanliga gräsrötterna. Varför? Därför att det gynnar den propagandabild som rättfärdigar de pågående krigen och förbereder för nya. För så är det ju också: det är de USA-ledda krigen som göder extremismen, även rent bokstavligen.
Man ifrågasätter kostnaden för Vilks livvakter. Ja, men vad ska man göra? Ska inte den som hotas till livet skyddas? Även här är många, även vänstermänniskor, ute och cyklar: Vilka är det som drar de stora kostnaderna för livvakter och annat personskydd? Ja, dels är det ju förstås idrottshuliganernas verksamhet som kostar många, många miljoner. Men framför allt är det våra politiker och kungahus och näringslivstoppar som drar hundratals och åter hundratals miljoner varje år. De ska naturligtvis ha sitt skydd, man ska som sagt skydda människor om de hotas till liv och hälsa, även om man i det här fallet gott kunde ställa in en del möten med EU-topparna och Obama; det är inte värt kostnaden att ta hit dem. Det är ju de här människorna, de som kostar massor, som är ansvariga för att vi nu lever i en otrygg värld: de stöder krigen, driver igenom att vi ska delta i dem och att vi ska fortsätta att förnedra människor. Rikta därför ilskan mot dem.
Leif GW, som jag som sagt ofta gillar, hans självbiografi, till exempel, är fin och hans deckare bättre än Guillous (även om han borde ha en redaktör som vågade stryka litet i dem), denna Leif GW avslutar sin krönika i Expressen med ett mycket underligt resonemang. Vilks är, underförstått, men ändå ganska tydligt, feg; han borde åka ut i förorterna, "Rosengård, Rinkeby eller Hammarkullen" och där säga till invandrarna som bor där att "åk hem med er, era dumma jävlar". Effekten skulle, enligt Leif GW bli att han "sedan skulle få fraktas därifrån på bår", vilket dock "är en annan historia men den har i vart fall inget med vår yttrandefrihet att göra".
Det är fördomsfullt mot dem som bor i dessa områden och mycket märkligt uttryckt av en polisprofessor. Är det nu nävrätten som gäller?
Till sist en fråga bara, om en helt annan sak: är inte avtalet om försvarssamarbete med Finland bara en omväg till medlemskapet i NATO? Visst vore det bra med ett nordiskt försvarssamarbete, men är detta det? Jag undrar det och tror fortfarande på min hypotes att det i decemberuppgörelsen finns en (hemlig) tilläggsparagraf om en kommande NATO-anslutning. Carl Bildts avslöjande i sitt nyhetsbrev om de hemliga överläggningar som skett mellan alliansen och (s) inför Finlandsavtalet styrker dessa misstankar.
Där får det bli punkt för den här gången och nu blir det istället litet bilder från Anderssvedja som ska upp på skärmen! (2015-02-20)
PS. Fö gillar jag Ulf Lundells blogg, jag har sällan lyssnat på hans musik och bara – med uppskattning – läst Jack tidigare (men sent i livet); upptäcker nu att det verkar vara en intressant kille.
Länk till: Leif GW:s krönika
Utsnitt ur 1881 års skifteskarta med det gytter av gårdar som präglade byn innan skiftet. I och med skiftet fick de mindre gårdarna flytta ut ur byn.
Gamla kartor.
Igår åkte vi upp till Roslagsbro för att delta i ett möte som hembydsföreningen, St Eriks Gille, skulle anordna, med bildvisning och föredrag om de uppländska bruken. När vi till slut – efter shopping i Norrtälje, Norrtälje är nästan bara shopping numera – kom fram till Sockenstugan fanns där inte en mänska. Googling vidtog: mötet hade flyttas till den 2 mars, vilket tydligen hade meddelats enbart på hemsidan. 20 mil nästan i onödan!
Och jag som ska visa bilder där om en månad!
Nåja, vi fick en kort skidtur på vägen ut, körde ett halvt varv på Brollstabanan i den isande nordanvinden. Bra skidföre, men fortfarande skare och nästan oduglig spårsnö. Gamla uttöade spår som skulle kunna vara både det ena och andra, dvs lodjur, men omöjligt att säga något annat än att harspåren är så karaktäristiska att de kan urskiljas även om de snält ut. Och älgarna förstås, som trampar igenom skaren, liksom de stora hundar som har skenat omkring på dagtid i tösnön.
Idag arbetat vidare med bilderna som ska visas den 23 mars. Tog fram den gamla kartan från det Laga skifte, som slutligen, efter många och heta tvister, fastställdes först 1881 i Anderssvedja. Vilket arbete som lades ner på skiftet, lantmätarna har markerat och beskrivit varenda markbit i byn! Jag jämför laga skiftets karta med de kartor som Sven-Olof Garland publicerat i sin bok om Roslagsbro. Han redovisar åkerarelaens tillväxt 1640, 1770,1860, 1905 – och så hur den återigen krympt 1970. Det verkar som om det efter skiftet blev en sista skjuts på uppodlingen av ängsmarken till åker; de blötaste och längst bort liggande skiftena omvandlades nu – för att 1970 vara de som först har övergivits och börjat växa igen, nu används de inte ens till slåtter längre. Min serie med fotografier från byns marker börjar på allvar just 1970 när jag köpt min första systemkamera, då var fortfarande många av skogsodlingarna ännu öppna, idag har de försumpats eller planterats eller självmant vuxit igen.
Idag har bilden vänt: det som då var en ljus glipa i det dunkla skogshavet kan idag vara en liten skogsdunge i det öppna kalhyggeslandet! (2015-02-17)
Långkärret 1972 med en av alla de lador som fanns vid skogsskiftena. Ännu slås åkern varje år, men det var ett tag sedan någon satte plogen iden.
Långkärret 2013. Nu har ladan rasat ihop och grenröret har tagit över hela den försumpade åkern.
Skrivbordsexkursionen gick idag till Estland och webbkameran vid havsörnsboet. Det blåste som f-n idag på den sidan av Östersjön, men honan låg i alla fall där en stund i morse. Nu är det mörkt men kameran kör igång i morgon bitti igen. Länk HÄR!. (2015-02-15)
Maria Genou från valberedningen redovisar kandidaterna till ordförandeposten. Till vänster om henne de två övriga ledamöterna Clas Eriksson (tv) och Hans Willnert (mitten).
Årsta Sektion Natts årsmöte den 14 februari 2015
Mötet, som hölls på restaurang Big Ben på Söder, samlade ett 60-tal medlemmar.
Styrelsen fick godkänt för det gångna årets verksamhet och beviljades ansvarsfrihet.
Janne Skog omvaldes som ordförande på två år med 44 röster mot 7 röster för motkandidaten Risto Järvi.
Monica Lindberg (47 röster) och Rickard Skoog (42) omvaldes som ordinarie ledamöter på två år. Den tredje kandidaten Gilbert Leijon fick 13 röster.
Eva Pååg fyllnadsvaldes som skyddsombud på ett år. Norbert Axelsson omvaldes som revisor på två år. Valberedningen -- Clas Eriksson, Maria Genou och Hans Wilnerth -- omvaldes.
Under mötets gång lämnades rapporter och diskuterades brännande aktuella frågor, framför allt de omänskliga scheman som nu genomförs på natten liksom tvångsomplaceringarna till Rosersberg.
På grund av tidsnöd hann inte alla frågor ventileras klart varför styrelsen lovade att kalla till infomöten på arbetstid.
/JÅ
Många fler bilder!
Äldre inlägg