Dagboken

En bild och några ord, som regel hämtade från Facebook, men ibland utvidgade.
Nyare inläggNågra bilder från Vänsterns 1 majtåg i Stockholm 2017. Väldigt mycket folk i år, men jag förstod inte riktigt tätbanderollen. (2017-05-10)
Igår kväll Valborgsmässoeld och barnen grillade marshmallows -- och idag 1:a maj! (2017-05-01)
Korea
Nu är det Korea som står på dagordningen. För det härskande skiktet i USA och alla dess medlöpare i bland andra Sverige. Man oroar sig över att Nordkorea utvecklar kärnvapen och påstår att det är problemet inte bara på Koreahalvön utan i hela världen. Så framställer man det och så rapar de svenska media upp det som Tillerson och de andra krigshetsarna påstår.
  Men – om vi stannar upp ett tag och tänker efter! Det är ju USA som har enorma lager av kärnvapen – och redan har testat dem, glöm inte Hiroshima och Nagasaki! Det var ju USA som startade Koreakriget och fortfarande vägrar att skriva under ett fredsavtal och hindrar ett fredligt enande av landet. Det är ju USA som bedriver stora militära övningar längs Nordkoreas gränser och inte tvärtom – det finns inga nordkoreanska soldater som "övar" i Mexico, Kanada eller ens på Kuba.
  Och om man nu ska ta icke spridningsavtalet på allvar så har redan Pakistan och Indien brutit mot det – och Israel. Varför är det ingen som ansätter dessa stater? Tänker Bomb-Margot ta upp Israels kärnvapen på agendan i Säkerhetsrådet? Nej, det tänker hon inte därför att hon liksom alla våra ledande svenska politiker och opinionsbildare i de stora media är så amerikaniserade att de inte ens förstår frågan. Och skulle de mot förmodan förstå den så vågar de inte resa den.
  Och likadant är det i fråga efter fråga och den ena nyhetsrapporten efter den andra: man talar alla med samma tunga som Trump och Tillerson och Hillary och deras uppdragsgivare i det kapitalägande skiktet och därför ställs fråga efter fråga uppochner. Hade det utspelat sig inför Lustiga husets speglar på Gröna Lund kunde man ha skrattat åt eländet – men nu handlar det om våra liv. De syriska liven har man redan offrat, med stöld alltifrån trotskisterna över vänsterpartiet och socialdemokraterna och liberalerna ända bort till extremhögern; liksom alla de irakier – kanske en miljon – som mördats i det kriget, och afghanerna, och libyerna och nu även jemeniterna. Och nu är det koreanerna som står på tur. Än en gång. Och som alltid med stöd av våra svenska ledare och skribenter.
  Det är bara det att nästa – eller kanske nästsnästa – gång är det vår tur. Våra liv är inte mera värda än dem jag har räknat upp; det är bara en tidsfråga, tro inget annat.
  Det är därför det krävs en deamerikanisering av det svenska samhället, på samma sätt som man efter kriget genomförde ett denazifieringsprogram i Tyskland. Vi måste alla sluta att tänka så f-t amerikanskt och istället motsätta oss alla deras och deras medlöpares krig och andra övergrepp. På samma sätt som den stora internationella fredsrörelsen på 50-talet och senare vietnamrörelsen på 60- och 70-talen öppnade en reva i deras totala propagandaövertag.
  Om inte kommer det att gå oss illa. (2017-04-28)

Bilderna. Johan Thirén: "Julotta i Roslagen" (överst) och Miro (nedan). Båda verken kan f.n. ses på Waldemarsudde.En kylig aprildag i Stockholm, men körsbärsträden blommar i Kungsträdgården. Och vem kan låta bli att ta en bild?!
  SEKO-klubbens konstvisning av Miro på Waldemarsudde. Guiden Göran Ståhle tonsätter en av Miros bilder. Flott!
(2017-04-22)Bilder från Sörmland: Påskaftonsmorgon vid Stället med utsikten som man inte kan se sig mätt på. (2017-04-15)


... och så här såg det ut igår.
... men påskkäringarna bangade inte ur för litet snö!


Bilder från Lidingö: Barnbarnet. (2017-04-09)


Uppe på banan.
Två dagar på Stället med utsikten som man aldrig kan se sig mätt på, min första exkursion efter operationen, nu är man upp på banan igen! Sol och varmt och lä vid husen, vi satt ute och åt vid halv sex på kvällen. Andra dagen också sol – men nu var det kallt, vinden hade vänt och låg på uppe på tunet.
  På kvällen och en bra bit in på natten ropade kattugglan i skogsbacken bakom husen – har han, eller har han inte, en hona som ligger och ruvar? Rödhaken sjöng på morgonen, och bofinkarna, och stararna satt uppe i björken och vaktade holkarna. Måsarna hade anlänt till Skäret – och även skarvarna och hägrarna! Ett skarvpar satt uppe i ett av träden och sex (tre par?) hägrar höll till i tallarna. Några av dem promenerade också nere på marken, under träden. Letade de bomaterial? Har de tänkt att häcka på det lilla Skäret? Tidigare fanns det en liten koloni på en annan, större holme i sjön men det är ett par år sedan nu. Vi får se, mycket hinner hända innan vi kommer tillbaka till påsk!
  Inga fjärilar syntes till, men två humlehonor var ute och flög. Hushumlan satte sig på bildäcket, det är ju varmt där men det verkade också som att hon höll på med någonting – kanske slickade hon i sig litet mineraler? Jordhumlehonan flög lågt över gräset och sökte efter något, kanske ett övergivet musbo att bygga i?
  När vi sitter och fikar kommer två fasantuppar och jagar varandra tre varv runt ett av husen för att sedan avsluta sin uppvisning med en riktig tuppfäktning mitt framför näsan på oss! Det har jag aldrig sett tidigare.
  Även de var uppe på banan, kanske man kan säga. (2017-04-04)Buskpionens fröställning.


Bilder från facket.
Nu är min bok med "Bilder från facket" klar och igår satte vi upp utställningen på Årstaterminalen med ett femtiotal bilder ur boken. Det tog några timmar men här sätter Helene och PO fast de sista bilderna. Boken är något av ett bokslut i bilder från mina 46 år i Posten och nästan lika många år som fackligt aktiv. Du kan kolla in boken genom att följa länken till Blurb. Där kan man också köpa den eller också köper man den direkt av mig för ca 350 kronor plus ev. porto. (2017-04-01)

 • Länk till boken hos Blurb
  Bilder från Lidingö: Morgonpigga gäster vid Långängens gård. Rödhakarna sjöng, den första taltrasten, en trädkrypare i dalgången mellan sjöarna, skäggdoppingarna på plats i Kottlasjön och det grälsjuka sothönsparet i Linnmanska träsket. (2017-03-28)

  Längtar ni liksom undertecknad till Hornborgasjön och de för dagen 15.600 tranorna? Det finns en webbkamera som man kan trösta sig med. Den är litet halvtaskig, förstår inte varför inte Sverige kan hålla samma kvalitet på webbkamerorna som esterna och norrmännen. Esternas havsörnsbo blev inte bebott i år men då har norrmännen ryckt ut med en kamera i Möre og Romsdal på Vestlandet!

 • Trandansen vid Hornborgasjön
 • Norska havsörnsparet  Jemen.
  I två år har nu Saudiarabien fört krig mot grannlandet Jemen, med stöd av USA, förstås! – men även av Sverige; vi bidrar med vapen till den saudiska regeringen. Det är väl därför som det är så tyst från den svenska regeringen och de lydiga svenska medierna. Minst 12.000 jemeniter har dödats och landet läggs i ruiner. Nu hotar dessutom en hungerkatastrof eftersom USA-Saudiarabien mfl blockerar livsmedelstillförseln till landet och har slagit sönder infrastrukturen för att distribuera förnödenheter.
    Idag, på tvåårsdagen av Saudiarabiens krig, hölls en stor demonstration i Jemens huvudstad Saana och i flera länder i Europa hölls solidaritetsmöten. I Stockholm samlades en liten skara på Norrmalmstorg och protesterade mot kriget. Stefan Löfven och Jonas Sjöstedt talade i oktober på andra sidan av Berzelii park och fördömde bombningarna av Aleppo – men idag syntes de inte till. Då kritiserade de de krafter (Syrien och Ryssland) som bekämpar ISIS och deras finansiärer – nu tiger de och samtycker när samma krafter ödelägger ännu ett land. (2017-03-26)

  Bilderna.
  Roland Hedayat från Föreningen Syriensolidaritet talar på Norrmalmstorg.
  På Sergels torg pågick samtidigt en manifestation mot kriget.  Deamerikanisering!
  I maktkampen inom det styrande skiktet i USA spelar man ut det ryska kortet för att försvaga presidenten och göra honom än mera följsam mot den djupa staten, det kapitalägande skikt som både äger och styr landet – oavsett vem som har valts till president.
    FBI-chefen och andra potentater påstår att Ryssland lade sig i presidentvalet och påverkade utgången av det. De påstår saker, men presenterar naturligtvis inga bevis. Saken är ju egentligen skrattretande, om det inte vore för att utspelen ingår i den hets mot Ryssland som syftar till ... ja, vad? Tänker de verkligen starta ett krig mot dem? Vad gjorde f.ö. FBI och NSA och alla de andra underrättelsetjänsterna under valkampanjen – har de inte bättre koll på det egna landets säkerhet? Är de lika tafatta som bluffmakarna hos vårt svenska SÄPO, som går ut och påstår att än den ena och än den andra spionerar på oss och planerar terrorbrott – men de griper aldrig några skyldiga.
    När husse i Washington blåser i visselpipan kommer de svenska knähundarna springande och viftar på svansen för att vara till lags. Följaktligen gick Stefan Löfven för en tid sedan ut och varnade, offentligt i pressen och i radio/TV, för att Ryssland kan komma att lägga sig i det svenska valet 2018. Återigen, bara tanken är skrattretande, om det inte vore för att lallaren från Metalls förbundskontor utspel ingår i den amerikanska propagandan.
    Jag har tidigare påpekat att vi i Sverige måste genomföra en deamerikanisering, på samma sätt som man i Tyskland efter andra världskriget genomförde – eller borde ha genomfört – en denazifiering. Vi är alla, och i synnerhet det översta samhällsskiktet, så hjärntvättade av den USA-amerikanska propagandan att allt ställs upp och ner.
    Vi varnas dagligen för den ryska propagandan, när alla nyktra människor vet att det är USA:s alla spionorgan och propagandanätverk som har den nästintill totala kontrollen över våra medier, politiker, journalister, militärer, etc. Julian Assange, Chelsea Manning, Edvard Snowden mfl har visat hur USA arbetar. Följaktligen är det dessa hjältar som man straffar, inte dem som har gjort sig skyldiga till fruktansvärda brott och dagligen spionerar på oss alla; inte ens den tyska förbundskanslerns mobiltelefon går säker för sina "vänners" spioneri. Och Sverige spelar med, förstås.
    Jag uttalar mig nedsättande om Löfven, och det med rätta. Han förtjänar ingen respekt. Istället för att slå vakt om Sveriges alliansfrihet och återskapa ett svenskt försvar till skydd för denna, fortsätter han och hans regering anslutningen till NATO och deltagandet i USA:s krig. Istället för att sträva efter normala relationer med vår största granne sluter man upp bakom USA:s inringning och provokationer. Man fortsätter att stödja USA och deras allierades krig i Ukraina, Syrien, Irak mfl länder och deras stöd till olika terrorgrupper. Krig som f.ö. har motiverats och startats med hjälp av fake news, rena lögner som har fått fruktansvärda konsekvenser för berörda länder. Men det glömmer Löfven & co, i stället varnar de oss – och skrämmer oss – för den ryska propagandan, som bara är en rännil jämfört med den amerikanska. (2017-03-27)


  Tomteboda revisited.
  Det stora vackra huset står kvar, men de små kolonistugorna i ekbacken framför entrén är borta. Varför, kan man fråga sig. I det ökänt sönderbyggda Solna fanns det väl inte längre plats för dem. Här ska varenda kvadratmeter bebyggas med hus och trafikleder, Victoria och Daniel får se upp – en morgon står de hungriga gravskoporna utanför Haga slott! Några omtänksamma människor minns de sista kolonistugorna och har gjort en liten parkvandring i backen, en sista rest av det som en gång var ett jättelikt område med 500 kolonilotter.
    Huvudentrén till Tomteboda är stängd och vi blir insläppta i en dörr under trappan. Konsthögskolan i Stockholm hyr tills vidare större delen av plan 3. I norr har man inrett elevateljéer som ersättning för dem som brann upp på Skeppsholmen. Kanske blir man kvar även när Skeppsholmen renoverats. I södra och större delen av plan 3 kommer man i slutet av maj att ställa ut avgångselevernas arbeten – då blir det möjligt för den som vill det att återse sitt gamla Tomteboda!
    Den enda verksamheten i huset idag förutom konsthögskoleleverna är videokodningen och fackexpeditionerna på plan 5. Man huserar i de lokaler som blåstes ur och byggdes om för Postens huvudkontor – ett skandalöst exempel på hur man kan förstöra en byggnad. Sammanträdesrummen har döpts efter Vasaloppet: Mångsbodarna – smaka på det!
    Annars verkar huset både in- och utvändigt i stort sett vara kvar i ursprungligt skick och man får hoppas att man inför de nya hyresgäster som ska in tar större hänsyn än vad Grabe & co tog när de byggde om! (2016-03-24)  Plan 3, södra delen.


  Arken, Postens huvudkontor ...


  .... fast kanske är det så här man ska se det!

  Äldre inlägg