Dagboken

En bild och några ord, som regel hämtade från Facebook, men ibland utvidgade.




Nyare inlägg



Goda nyheter från London.
För ett år sedan, när jag själv låg på Danderyd och var illa ute, röstade britterna för utträde ur EU. Det var en glädjande nyhet som påskyndade mitt tillfrisknande. "Den sorgligaste dagen i mitt professionella liv", sammanfattade däremot Jakob Wallenberg sin och hela överhetens syn på valresultatet. De hade, lustigt nog, med hjälp av hela propagandaapparaten, inklusive public service, bedrivit en intensiv kampanj för remain även här i Sverige – och nu hade de förlorat. Det sved, ända långt in i det socialdemokratiska toppskiktet.
  Nu, på årsdagen av mitt insjuknande och nyligen friskförklarad av min läkare, nås jag återigen av goda nyheter från London: brittiska labour under ledning av Jeremy Corbyn, en med socialdemokratiska mått mätt radikal ledare och därför bespottad även av den svenska eliten, gjorde ett mycket bra val.
  Då är vi där igen: "Storbritannien är nu Europas sjuke man", utropar Svenska Dagbladet på ledarplats. Återigen har de svårt att acceptera ett valresultat som gått dem emot. De är fortfarande emot Brexit och är väl antagligen inte så förtjusta i de konservativa politiker som inte lyckade stoppa ett utträde – men de tycker ännu sämre om den vänstervind som blåst över de brittiska öarna och de politiska krav som utgör grundvalen för framgången. Per Gudmundsson på SvD citerar med gillande en av alla dessa professionella påtryckare, låt vara med professors titel, som sammanfattar valresultatet som en "komplett katastrof". Precis som för ett år sedan är det naturligtvis väljarna det är fel på, "det är nästan som om antiintellektualism har smugit sig in i brittisk politik", citerar Gudmundsson en annan av elitens tyckare, Lawrence James, som fortsätter med att hänvisa till Shakespeares Henrik VI, scenen med "Jack Cades uppror där rebellerna hänger en man, enbart av den anledningen att han kan skriva en mening på latin". Sådana är de väljare som röstat på Jeremy Corbyn, tycks James och Gudmundsson mena. Att de inte skäms att uttrycka sig på det sättet, de brittiska elitmänniskorna och deras svenska apologeter! Men de har ingen skam i kroppen dessa människor för vilka höjden av intellektualism är slaktandet av 100.000-tals irakier, libyer, syrier, afghaner och nu även jemeniter och på hemmaplan överlämnandet av infrastruktur och sociala service till de privata kapitalägarna. Därför är typiskt nog enligt deras mening det enda positiva inslaget i valresultatet att de skotska nationalisterna gått tillbaka – att det hörgerextrema UKIP utraderats nämner de inte ens. Sådana är de dessa människor när de visar huggtänderna; det sorgliga är bara den fråga som Göran Greider med all rätt ställer sig: "Varför gläds inte S-toppen åt Corbyns framgång?" (2017-06-09)






St Pers nycklar och svartkämpe.

Professor Tamms ängar.
Ängarna ligger i hjärtat av Roslagen, i Roslagsbro, gården heter Rispan, men platsen kallas också för Gränholmen, kanske därför att fjärden utanför en gång i tiden grenade sig här, men det kan också vara en förvrängning av "gräns" eftersom rågången mellan tre byar går här. På södra sidan av landsvägen är det fuktigare och där växer ett bestånd av kungsängslilja, men de har redan blommat över. Istället var det St Persnycklar som nu blommar som bäst. Allra vackrast är de i den norra ängen, i öppningen ner mot Sandängsfjärden. Där växer också tvåblad, men den är litet senare och blommarna var ännu i knopp. Det är litet svalare så här intill havet så därför stod fortfarande gullvivorna i full blom, samtidigt som humleblomstren och rödblärorna slagit ut. Det var kallt och grått i helgen som gick men solen glimmade till en liten stund på lördagseftermiddagen och genast var några fjärilar på vingarna. En aurorahanne patrullerade på sitt typiska sätt längs skogskanten, fram och tillbaka. De andra var en vitfjäril, troligen rapsfjärilar men jag hann aldrig få riktig koll på dem. Jag hade hoppats på en dag med mycket sol för att på allvar kunna leta efter mnemosynefjärilen. Den är sällsynt, men den har nunneörterna som värdväxt och här på Harö är smånunneörten riklig och arten har noterats på en liknande lokal en bit uppströms Klubbströmmen. Så varför inte?!
  Professorn är död sedan tio år så honom kan jag inte fråga och Artportalen visar inte obsar för så rara ärter så det blir till att försöka igen! Men först en tur över Kölen till norska Vestlandet. Inte så många fjärilsarter där, men mycket annat vackert! (2017-06-05)


Det väldoftande myskgräset växer i den södra ängen.


Humleblomster.


Gullviva.


Se upp svartkämpe -- humleblomstret anfaller!.


Blommande try.


Rödblära.


Fjolårsståndare av bredkaveldun.





Galgbacken i Visby: I förgrunden resterna av det svenska försvaret, i bakgrunden galgen.

Bilder från Gotland.
Vi besöker Gotland några kyliga dagar i början av maj. Både på vägen dit och hem gröna gubbar på färjan, på hemresan har de dessutom några stridsfordon med sig. Gotland ska naturligtvis vara befäst – så sorgligt bara att man rev ner det mesta för inte så länge sedan. De politiker som ansvarade för det är idag de som allra mest högljutt skriker om behovet av ökade resurser till militären. Då gladdes de åt att Sovjetunionen upplösts och att Ryssland höll på att braka samman ekonomiskt med hjälp av Anders Åslund och andra västekonomer. Då passade man på att ställa om det svenska försvaret till att bli en legotrupp för USA/NATO. Så mycket billigare har det som bekant inte blivit trots att Reinfeldt och Anders Borg under budgetförhandlingarna såg försvaret som ett "särintresse" bland andra särintressen. Nu har man tagit fram kalla krigets Sovjet/Rysslandshets igen men de verkliga förändringarna i säkerhetsläget i Österjöområdet är USA/NATOS ökade närvaro och provokationer. Förutom USA:a aggressiva ton och förmåga och vilja att föra krig över hela världen bör man även vara uppmärksam på Tysklands ambitioner och aktiviteter: glöm inte Balkankrigen och Ukraina! Och naturligtvis se upp med Ryssland, de är stora och vi är små. Sammantaget bör vi hålla oss väl med alla stormakterna och stå alliansfria med ett eget starkt försvar; det är en förutsättning för att kunna hålla oss borta från kommande krig. Kapitalet har problem och de jagar som alltid efter råvaror, marknader och billig arbetskraft och det ryska guldägget lockar. Man har skaffat sig kontroll över de flesta av länderna runt om, nu återstår .... Fortsättning! (2016-06-01)






Beata Hemer: Rekonstruktion av bastu på Tomteboda postterminal samt intervju med husets arkitekt Gustaf Rosenberg.

Bilder från Konsthögskoleelevernas och arkitetkstuderandenas utställning på Tomteboda. Utställningen pågår till 11 juni -- en chans för er som aldrig varit där att se Tomtebodaterminalen från insidan - i alla fall plan 3! (2017-05-22)
Konsthögskoleelverna
Arkitekstuderandena


Petra Hultman: Installation med farfars och farmors hantverk.


Petra Hultman: Homework.


Lode Kuylenstierna.


Susan Whitlow


Tatiana Letier Pinto: Dear you.






Slutstädning pågår vid Eremitkojan -- när det är som allra vackrast! Gulsipporna, vitsipporna, gullvivorna och pingstliljorna bryr sig inte så mycket om det -- de hoppas bara att de nya hyresgästerna kommer att ta väl hand om dem! (2017-05-22)









Bilder från morgonpromenaden (2017-05-16)

















Hackarna.
Den hackerattack som nu har drabbat många datorer med en äldre version av Windows (XP - som typiskt nog inte längre uppdateras av Microsoft) genomförs med hjälp av en fientlig kod som NSA har tagit fram. NSA är en av USA:s spionorganisationer. De skyldiga till attackerna är naturligtvis i första hand de kriminella som genomfört den. Medskyldiga – kan man påstå – är dels Windows som av krassa ekonomiska skäl upphört med uppdateringar av operativsystemet XP, trots att man vet att många kunder fortfarande använder det. Dels måste man också kritisera de myndigheter – tom hälsomyndigheter – som använder ett så sårbart program. Det mest intressanta är dock, för det fjärde, de som tillverkat den kod som används. Det är en USA-myndighet, vilket vi nu ombeds att glömma. Av misstag nämdes det i de första nyhetssändningarna, men nu är det glömt, i alla fall i Sveriges radio och SvT. Rapport var i gårdagskvällens sändning så fräcka att de först hade ett inslag om hackerattacken – men utan att nämna alla inblandade. Därefter kopplade man över till två it-inslag där "Ryssland" nämndes på ett sätt som gör att den som såg Rapport får uppfattningen att de är ryssarna som ligger bakom även det här! Det finns fortfarande seriösa redaktioner på fr.a. Sveriges radio som levererar bra program, men nyhetsredaktionerna blir allt sämre; allt mer amerikaniserade propagandasändningar. Det är trist. Och farligt!
  Pål Steigan skriver om hackeraffären . (2017-05-09)






Bilder från Gotland: Fågelskrämmor (?) vid Faludden.
Vi vandrar ut till det nybyggda fågeltornet, ser massor av fågel, Lars Jonsson sitter och arbetar i sin mobila ateljé på andra sidan viken och jag lyssnar till Carl Fries ord om Faludden:
  "Från Gotlands östkust minns jag ett landskap som ligger långt borta, långt ute i gemenskap med hav och himlaljus. Det är Faludden med gröna betesvidder, vita klapperfält, röda och svarta tångränder ut under en tom horisont.
  Faludden fångar som Falsterbonäset och Öland en del av det fågelsträck som efter nordisk sommar susar mot söder och sydväst. Det var en dag i mslutet av augusti, i avskedets veckor. I rymden tonade gluttsnäppornas, svarstsnäppornas och grönbenornas lockrop. Det var en landskapstavla större och friare än Falsterbonäset, vidare och grannare än Ölands södra udde. I tavlan fanns som vid Helgomannen några strandbodar i god och gammal ordning; de gav den mänskliga tonen åt det hela."

  • Läs mer om Carl Fries (2017-05-14)






    Våradonisen blommar på Husrygg på södra Gotland. Fler bilder från Gotland kommer så småningom! (2017-05-09)





    Äldre inlägg